Közélet

GLOBSEC: tovább nőtt a nyugatbarát tábor, de alig félünk az oroszoktól

Pozsony | Holnap kezdődik Pozsonyban a GLOBSEC nemzetközi biztonságpolitikai fórum. A szervezők által nyilvánosságra hozott kutatás szerint Szlovákia polgárainak 71 százaléka az EU-ban szeretne maradni, 10 százalékuk inkább a Keletet választaná a Nyugat helyett.
Czímer Gábor

2019. június 5. 19:00

A pozsonyi GLOBSEC biztonságpolitikai fórumot idén is Andrej Kiska államfő nyitja meg. TASR-felvétel
A pozsonyi GLOBSEC biztonságpolitikai fórumot idén is Andrej Kiska államfő nyitja meg. TASR-felvétel

A GLOBSEC hét uniós tagállamban, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Ausztriában, Romániában és Bulgáriában készíttetett közvélemény-kutatást, például azt vizsgálta, hogy a lakosság inkább a Kelethez, vagy a Nyugathoz tartozónak érzi-e magát. Szlovákiában 23 százalék mondta, hogy az ország a Nyugat, 10 százalék pedig azt, hogy a kelet része, 46 százalék úgy látja, valahol a kettő között van. A felmérésből azonban az is kiderült, hogy folyamatosan növekszik azoknak a száma, akik az unióból való esetleges kilépési népszavazáson az EU-ban maradásra voksolnának. 2017-ben 59 százalék, 2018-ban 66 százalék, 2019-ben pedig már 71 százalék szavazna az unióban maradásra.

Forrás: Globsec

Kelet vagy nyugat?

A kutatáshoz csatolt elemzés szerint Szlovákia geopolitikai és kulturális irányultsága némileg közeledett a nyugathoz. Ugyan 46 százalék válaszolta, hogy az ország valahol Kelet és Nyugat között helyezkedik el, de ez 10 százalékkal kevesebb, mint egy éve. Azoknak az aránya, akik Szlovákiát egyértelműen a Kelethez sorolják, egy év alatt 4 százalékkal csökkent. Az elemzés kiemeli, Szlovákia ugyan továbbra is a NATO egyik gyenge láncszeme, de a lakosság körében fokozatosan nő a transzatlanti szövetség támogatottsága. Jelenleg 56 százalék támogatja az ország NATO-tagságát. A tanulmány szerint a környező államokhoz képest mégis kimagaslóan sok, 41 százalék azok aránya, akik szerint az Egyesült Államok veszélyt jelent az országra. A GLOBSEC elemzői ezt az egykori kommunista propaganda továbbélésével és a modern dezinformációs kampányok hatásával magyarázzák. 

Velünk élő mečiarizmus

Katarína Klingová, a GLOBSEC elemzője elmondta, az elmúlt évhez képest 21 százalékról 23 százalékra növekedett azon szlovákiai válaszadók száma, akik az országot a Nyugathoz tartozónak gondolják. Hozzátette, idén 46 százalék látja Szlovákiát valahol Kelet és Nyugat között, de ez a szám tavaly 53 százalék volt. Az elemző ezt a viszonylag magas értéket elsősorban a 90-es évek mečiarizmusából visszamaradt elképzelésekkel magyarázta, amikor az ország vezetése valamiféle Kelet és Nyugat közti híd szerepet szánt Szlovákiának. Klingová szerint a mai politikai vezetők egy része már inkább a Nyugathoz tartozást hangsúlyozza, ez okozhatja ennek a vélekedésnek a fokozatos háttérbe szorulását.

A pánszlávizmus öröksége

A GLOBSEC kutatásából kiderült, Szlovákiában 26 százalék gondolja úgy, hogy Oroszország veszélyt jelent. Ez a hét vizsgált ország közül a második legalacsonyabb érték, csak Bulgáriában érzik kisebb fenyegetésnek Moszkva befolyását. Klingová ezt többek közt a pánszlávizmus 19. századi eszméjével magyarázta, de hozzátette, az erős Oroszország elképzelésének, amelyre Szlovákia támaszkodhatna, sosem volt valóságalapja. Az elemző szerint a magasrangú köztisztviselők moszkvai látogatásai is Oroszország békés képét erősítik.

Nő az EU támogatottsága

A hét országban végzett felmérés összesítése alapján a GLOBSEC elemzői megállapították, az euro-szkeptikus erők növekedése ellenére az unió támogatása az egész régióban növekszik. Ezzel együtt a hét ország polgárai gyakran úgy érzik, hogy az EU-t a nagy tagállamok irányítják, míg ők nem tudnak beleszólni a fontos dolgok alakításába. A kutatás szerint a régió lakosságának túlnyomó többsége azt gondolja, a média és a civil szervezetek munkája fontos a demokratikus társadalom számára. Még annak ellenére is így látják, hogy a populista politikai szubjektumok gyakran pont a sajtót és a civil szervezeteket támadják. A hét országban megkérdezett válaszadóknak hozzávetőlegesen 70 százaléka kulcsfontosságúnak látja a NATO-t az országa biztonsága szempontjából. Ugyanakkor 40 százalékuk egy európai hadsereg felállítását is támogatná, amely kiválthatná a NATO szerepét. A válaszadóknak csak a 35 százaléka gondolja úgy, hogy országa egyértelműen a Nyugathoz tartozik. A V4-es országokra jellemző, hogy a megkérdezetteknek nagyjából a fele valahol Kelet és Nyugat között szeretne elhelyezkedni. Mindezek ellenére a hét ország polgárainak többsége az EU értékeivel azonosul.

Pozsonyra figyel a világ

A GLOBSEC-fórum holnap kezdődik és szombatig tart. A konferenciát a köztársasági elnök, Andrej Kiska nyitja meg. A meghívott több mint 100 előadó között szerepel Michel Barnier, az unió brexitügyi főtárgyalója, Bajnai Gordon korábbi magyar miniszterelnök, Mikuláš Dzurinda, Szlovákia korábbi kormányfője, a cseh, a magyar, a lengyel, a lett, a koreai, a bolgár, az albán, a jordániai és a szlovák külügyminiszter, de az Arab Emirátusok külügyi tárcavezetője is.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič
Frissítve

A kormány elfogadta a szakértők javaslatait

Az elzártságban még fontosabb a segítség

Az elzártságban még fontosabb a segítség

A lakóingatlanok négyzetméteréért 2020-ban 1762 eurót kértek.

A járvány alatt is drágulnak az ingatlanok

Zuzana Čaputová

Čaputová: Elengedhetetlen, hogy a kormány önreflexiót gyakoroljon

szegénység

Szégyenpír az arcon – már a magzatot is sújtja a szegénység

NB I

Véget ért a Puskás Akadémia győzelmi sorozata

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.