Galántán tart kihelyezett kormányülést a Fico-kabinet, eldőlhet a közmédia sorsa

fico kormany k

Robert Fico (Smer) kormányfő „jogalkotási cunamit” ígér a következő kormányülésre.

Bár kihelyezett kormányülés lesz Galántán, számos komoly törvénymódosítással is foglalkozik majd a kabinet, például a közmédiáról (RTVS) szóló törvénymódosítás gyorsított eljárásban való elfogadtatásával, amiről a kormányfő szavai szerint még tárgyal a koalíciós tanács.

„Kisebbfajta törvényhozási cunami lesz” – mondta a következő ülés kapcsán. Az RTVS-en kívül az ülés programján szerepel a közbeszerzési törvény nagy módosítása, a környezeti hatástanulmányokra vonatkozó törvény, és szociális kérdéseket érintő módosítások is.

A közszolgálati média kapcsán Fico az RTVS vezetésének és alkalmazottainak közelmúltban tett lépéseit hozta fel. Azt állítja, az RTVS harcban áll a kormánnyal, ezért nem tudja biztosítani az objektív és közszolgálati tájékoztatást. Leszögezte viszont, hogy az állampolgároknak joguk van hozzájutni az objektív és valós információkhoz, de most nem kapják meg azokat. Éppen ezért látja indokoltnak, hogy a tervezett változtatásokat gyorsított eljárásban fogadják el, de ehhez még szükség van a koalíciós partnerek beleegyezésére, hogy biztosítva legyen a kellő parlamenti támogatás.

Tomáš Drucker (Hlas) oktatási miniszter a kormány ülését követően elmondta, a gyorsított eljárás helyett a Hlas szabályos jogalkotási folyamatot és a tervezet alapos megvitatását támogatja. Várakozásai szerint még módosul az eredeti tervezet. „Meglátjuk, mivel zárul a véleményeztetési eljárás kiértékelése” – jegyezte meg.

A kormányfő arról is beszámolt, hogy zajlik a közös szlovák-ukrán kormányülés előkészítése, melyre április 11-én kerül sor Kelet-Szlovákiában. Ezzel kapcsolatban a kormány már kijelölt bizonyos projekteket, amelyeket meg szeretne vitatni.

„Azt akarom, hogy a szlovák és az ukrán kormány megbeszélése konkrét eredményekkel, konkrét feladatok meghatározásával záruljon, az ehhez szükséges anyagi fedezet elkülönítésével” – mondta.

Például a Kijev és Kassa közötti megfelelő vasúti összeköttetésről, a felsőnémeti határátkelő felújításáról, valamint Munkács és Nagykapos, esetleg egészen Lemes energetikai összekapcsolásáról van szó. Szintén terítéken lesz Ukrajna területének aknamentesítése és további témák.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?