Közélet
Képarchívum - TASR-felvétel

Gál Gábor: Kováčik leváltása nem napok kérdése

TASR

2018. március 21. 11:44

Pozsony | Dušan Kováčik speciális ügyész leváltása nem megy meg egy nap alatt, mint ahogy azt a tüntetők szeretnék. Ezt Gál Gábor igazságügyiminiszter-jelölt (Most-Híd) közölte szerdán, Andrej Kiska államfővel való találkozása után.

„Az utca mindenre nyomást gyakorol, főleg az előrehozott választásokra, de azok kiírása nem lenne jó döntés. Kováčik úr kijelentette a védelmi bizottság előtt, hogy nem marad a választási időszak végéig. Ez rajta áll. Az ezzel kapcsolatos akadályokról biztosan fogunk beszélni Jaromír Čižnár főügyésszel is. A speciális ügyészt a parlament választja” – figyelmeztetett Gál. 

Kiskával főleg a saját prioritásairól beszélt, amelyekkel miniszterként foglalkozni akar. Ilyen például az alkotmánybírók kiválasztásának új kritériumainak vagy a bírósági eljárások felgyorsításának kérdése.

„Végig kell csinálni azokat az ügyeket, amelyek már az asztalon vannak, be kell fejezni a végrehajtással kapcsolatos ügyeket, és egyúttal fel kell gyorsítani a bírósági eljárásokat” – mondta. 
 

2018. március 9. 18:43

Špirko ügyész továbbra is a Speciális Ügyészi Hivatalnál dolgozik

Az alkotmánybírókkal kapcsolatban megjegyezte, hogy meg kell változtatni a megválasztásuk kritériumait, „de ehhez szélesebb politikai egyezségre van szükség”. Gál visszatérne a kábítószeres ügyek büntetéseinek enyhítéséhez is, ahogy azt elődje, Lucia Žitňanská (Most-Híd) javasolta, de azt nem fogadták el a koalíciós partnerek. „Olyan megoldást kell találni, amelyet a parlament támogatni fog. Ha erről beszélni akarunk, a javaslatot le kell szűkíteni a lehető legártatlanabb esetekre, és semmi többről nem lehet szó” – tette hozzá.

Önnek ajánljuk