Közélet

Furcsa, zavaros ügy az asszonyverő Jánošé

Privigye | Vladimír Jánošt, a Smer volt képviselőjét a bíróság felmentette a volt felesége és lánya ellen elkövetett családon belüli erőszak vádja alól, és szabálysértéssé minősítette az esetet.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. október 26. 21:00

Az ügyészség fellebbezett a meglehetősen furcsa hátterű ügyben. A szlovák jogrend csak akkor tekintheti a verést szabálysértésnek, ha nem hosszú távú bántalmazásról van szó, vagy intenzitása nem ér el egy bizonyos szintet – nyilatkozta a Sme napilapnak Sylvia Gancárová jogász, aki évekig dolgozott nyomozóként. Szerinte a rendőrök gyakran alábecsülik az ilyen bántalmazásokat, és szívesen minősítik át őket szabálysértéssé – a bíróság ítéletét azonban nem akarta kommentálni. 
Jánošék ügyének háttere még a látszatnál is jóval bonyolultabb és zavarosabb. A bíróság döntése előtt pár nappal ismeretlen aktivisták alufóliával burkolták be a Zsolnai Egyetem privigyei karának épülete előtt álló bányászszobrot. A szimbolika nem véletlen: az aktivisták azért tiltakoztak, mert szerintük a rendőrség nem vizsgálta ki elég következetesen a képviselő volt feleségének azon állítását, hogy Jánoš óriási mennyiségű készpénzt hordott haza, a pénzkötegeket pedig állítólag alufóliába csomagolta, hogy megóvja egy esetleges tűzesettől. A pénz állítólag a privigyei Felsőnyitrai Bányák állami dotációiból levett részesedés volt. A nagy sajtónyilvánosságot kapott ügyet a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vizsgálta, ám arra jutottak, hogy nem történt bűncselekmény, így 2016 júniusában leállították a nyomozást. 
 
 
Jánošová a pénzzel kapcsolatos állításait egy videóban tette közzé, melyet Ivan Katrinec, az ICOCRIM nevű szervezet kétes hírű vezetője készített vele. Jánošová a felvétel megjelenésének napján elhatárolódott a videótól, mondván, nem adott engedélyt a nyilvánosságra hozására. A videón ugyanakkor azt mondja, nincs gondja azzal, hogy az általa közölt információk nyilvánosságot lássanak.
 
Az ICOCRIM-nek van köze a családon belüli erőszak ügyéhez is. 2015-ben épp ez a szervezet jelentette fel Vladimír Jánošt. A politikust a rendőrség őrizetbe vette, ám négy nap múlva óvadék fejében szabadult, s végül két év után felmentette őt a bíróság a vád alól.
 
Családon belüli erőszak ügyében ugyanakkor Jánošt volt felesége már egyszer feljelentette, még 2005-ben, mikor Jánoš még nem volt képviselő. Két nappal később azonban visszavonta vallomását mondván, az egészet csak kitalálta. A rendőrség nem vizsgálta, Jánošová nyomás hatására cselekedett-e. A volt feleség tíz évvel később egy regionális lapnak azt állította, Jánoš valóban nyomást gyakorolt rá, órákon át győzködte és fenyegette. (fm)
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
országos tesztelés

Kérdések és válaszok az országos tesztelésről, az új szabályokról

hegymászó

Történelmi siker a K2-n

Komárom

Kihívások és megoldások a gyermekek fejlesztésében

Mecenzéf templom

Mecenzéfi mánták érdekes temploma

fülek városháza

Füleken négy mintavételi pont létrehozását tervezik a hétvégén

Nem kapnak teljes táppénzt az egészségügyi dolgozók

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.