Független állami szerv felügyeli a választást

Választás 2023

Az Állami Választási Bizottság ellenőrzi a parlamenti választás lebonyolítását. A testület 14 tagú, és mindig a parlamenti választást követően alakul meg, megbízatása a következő parlamenti választás lezárásáig szól. Független állami szervről van szó, amely a pártok finanszírozásának ellenőrzéséért, a választások lebonyolításáért és az eredmények kihirdetéséért felel.

A bizottságba egyformán 5-5 tagot jelölnek a kormánypártok, valamint az ellenzéki pártok, egy tagot az Alkotmánybíróság elnöke, egyet a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság elnöke, egyet a Számvevőszék elnöke, és egyet a főügyész.

A bizottság jelenlegi elnöke Ladislav Orosz, akit az Alkotmánybíróság jelölt. „Igyekszem a politikum kizárásával vezetni a testületet, és úgy érzem, ez az elmúlt három évben sikerült is. A testületünk által elfogadott határozatok közül egy sem vált politikai vita tárgyává, és a döntéseket általában egyhangúlag fogadtuk el” – mondta Orosz.

Az Állami Választási Bizottság működését a belügyminisztérium biztosítja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?