Forró: A Hidasok 85 százaléka a Szövetségben maradt

Szövetség kk
Pozsony |

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Gyimesi György volt parlamenti képviselőnek a Szövetség választási listájára érkezése miatt, az egységpárt egy része távozott. A Híd-platform vezetése, többek között Sólymos László a Szövetség Országos Tanácsának volt elnöke és Rigó Konrád a Híd-platform addigi elnöke, valamint Agócs Attila, Fülek polgármestere is kilépett a Szövetségből. Megalapították a Híd 2023 szubjektumot, amely azóta a Mikuláš Dzurinda vezette Kékekhez csatlakozott. A két szereplő a Modrí–Most-Híd választási párt keretei közt indul a szeptemberi választáson.

 

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke a párt hétfői sajtótájékoztatóján arról számolt be, a hétvégén a hétvégén per rollam szavazást tartottak arról, kik töltsék fel a távozó hidasok helyét. Forró leszögezte, a Híd-platform továbbra is a Szövetség része lesz.

Az Híd-platform új elnöke így Pál Attila lett, aki a 2020-as választáson az akkor önállóan induló Híd jelöltlistájának 138. helyéről mérettette meg magát és aki a Rimaszombati járásbéli Feled községből származik. A Szövetség Országos Tanácsának elnöki tisztségét, vagyis a pártnak az elnök után a második számú vezetői pozícióját, amely a 2021-es pártegyesítési megállapodás szerint a Híd-platformnak jár, a királyhelmeci ügyvéd, Pandy Péter tölti be. Pandy szerint „a párt erős és egységes maradt”. Azon fognak dolgozni, hogy továbbra is képviseljék a nemzetiségek érdekeit. A Híd-platform tagjainak távozását, szomorúnak tartják. Pandy szerint eddig 60 hidas adta be távozási kérelmét, ami a nagyjából 500 tagú platformnak csupán 15%-át teszi ki. Forró szerint a feszültségkeltő felek távozása azt eredményezi, hogy jelenleg a párton belül harmonikusabban és hatékonyabban folyhat a munka. Forró szerint a Szövetség nem tervez jogi lépéseket a Sólymosék-féle Híd ellen, annak ellenére, hogy ők is a Híd brandjét használják.

Forró pedig továbbra is kitart amellett, hogy Gyimesi érkezése a pártba erősíti a parlamentbe jutás esélyeit. Azzal kapcsolatban, terveznek-e együttműködést más szlovák pártokkal, például válaszolnak-e Igor Matovič felkérésére, Forró azt felelte, a Szövetség kész másokkal tárgyalni, de a választáson egyedül indulnak. Lapunk kérdésére, hogy a Híd-platformban hány olyan tag maradt, aki szlovák nemzetiségű és nem tud magyarul, az Országos Tanács új elnöke nem tudott felelni. Azt válaszolta, még feldolgozás alatt áll, pontoson kik is maradtak a platform tagjai.

Pandy és Forró is arról beszéltek, a megyei választásokon bizonyították, hogy a Szövetség működik és a választók bíznak az egységpártban.

„A bizalom mindannyiunkat kötelez. Úgy gondolom, nem a problémákat kell keresni, hanem a megoldásokat”

– mondta Pandy.

A Híd-platformban maradt párttagok nevében Pandy azt mondta, Gyimesi György kapcsán az a megállapodás született, a választóknak kell dönteniük arról, hogy bizalmat szavaznak-e az ex képviselőnek. Az Országos Tanács elnöke arról is beszámolt, a Híd-platformban maradt párttagok folytatják majd azt az ideológiát, amit a Híd eddig is képviselt. Pál Attila szerint a Híd elnöksége még tárgyal azzal kapcsolatban, milyen lesz a jövőben a platform viszonyulása a Magyar kormányhoz.

Az MKP-platform korábban indítványozta a platformrendszer megszüntetését. Lapunk kérdésére, hogy ma mégis miért ragaszkodnak a Híd-platformhoz, Berényi József az MKP-platform elnöke azt felelte, valóban szerették volna a rendszer felszámolását, de a Híd és az Összefogás ragaszkodott annak megtartásához. Ezért az MKP a kérdést a parlamenti választás utánig elnapolta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?