Közélet

Focus: nagyon elutasítóak vagyunk a külföldiekkel szemben

Pozsony | A szlovák lakosság nagy része elutasító a külföldiekkel kapcsolatban, derül ki egy felméréséből.
ÖSSZEFOGLALÓ

2019. szeptember 12. 18:34

- TASR-felvétel

A kutatás szerint a megkérdezettek többsége azt sem tudta megbecsülni, hogy mennyi külföldi él az országban. Míg a hivatalos adatok szerint 2019 júniusában Szlovákiában 130 ezer külföldi rendelkezett tartózkodási engedéllyel, addig a megkérdezettek többsége úgy tippelt, hogy ennél kevesebb személyről van szó. Nina Galanská, a Milan Šimečka Alapítvány szakembere szerint ez többek közt azért lehet, mert a környező országokból érkező külföldiek a többségnek nagyrészt nem tűnnek fel, ráadásul a mediális és politikai térben sem láthatóak. Az országban élő külföldiek számát még Pozsony megye lakosai is alábecsülték, mindezt annak ellenére, hogy ebben a megyében él az állandó lakhellyel rendelkező idegenek harmada. A Szlovákiában élő külföldiek többsége egyébként az unión kívülről érkezett.

Focus

A felmérésből kiderül, hogy csak 22,2% gondolja úgy, hogy a külföldiek hozadékot jelentenek Szlovákia számára, míg 71% gondolja ennek az ellenkezőjét, 7% pedig nem tudott a kérdésre válaszolni. A megkérdezettek hasonlóan nagy része úgy gondolja, hogy az idegenek nem járulnak hozzá az ország gazdasági sikerességéhez. A külföldiektől leginkább a kétkezi munkások félnek. Az utóbbi években pont a manuális munka területén tapasztalható a környező országokból származó munkaerő megjelenése. Ezzel szemben a legnagyobb számban a diákok gondolják úgy, hogy a külföldiek hasznára vannak az ország gazdaságának.

A kutatásban azt is vizsgálták, hogy az egyes pártok választói miként viszonyulnak az idegenekhez. Eszerint a Sme rodina szavazói közül gondolják a legtöbben (47,7%), hogy a külföldiek jelenléte segíti az ország gazdaságát. A PS–Spolu koalíció választóinak pedig 45%-a vélekedik ugyanígy. Őket követik az SaS szavazói (34,6%), az OĽaNO–Nova (32%), a Smer (26,8%), a Híd (22%), a KDH (18%), az ĽSNS (16,1%) és az SNS (9%) választói.

A felmérést a Focus közvélemény-kutató ügynökség a tegnap induló Fjúžn Fesztivál megbízásából készítette. A rendezvény főszervezője a Milan Šimečka Alapítvány. (DenníkN, czg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Két gólt rúgott a ráadásban, így verte a Besiktast a Slovan az EL-ben

Barcelonában bravúros döntetlennel rajtolt a Ferencváros

Ötéves kislányt gázoltak el Nagymihályban

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?