Közélet

Focus: a szlovákiai magyarok együttműködést akarnak

Pozsony | A Focus közvélemény-kutató ügynökség felmérése szerint a szlovákiai magyarok csaknem háromnegyede azt szeretné, ha a magyar érdekeket képviselő pártok valamilyen módon összefognának. A felmérés arra is rávilágított, hogy a megkérdezettek Berényi Józsefet tartják a legszimpatikusabb politikusnak.
Nagy Roland

2020. július 17. 18:42

összefogás
A Focus ügynökség szerint a szlovákiai magyarok továbbra is azt szeretnék, ha a magyar érdekeket képviselő pártok együttműködnének - MKÖ

A Híd által rendelt felmérést a Focus 710 magyarlakta vidéken élő válaszadó bevonásával készítette. A közvélemény-kutatásban két kérdést vizsgáltak: a megkérdezettek hogyan képzelik el a szlovákiai magyar politikai színtér jövőjét, valamint rákérdeztek arra is, hogy ki tartanak a legszimpatikusabb szlovákiai magyar politikusnak.

A fontos együttműködés 

Ami az első kérdést illeti, az adatokból egyértelműen kitűnik, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége a magyar pártok együttműködését szorgalmazza. Az adatközlők 61 százaléka, vagyis csaknem kétharmada azt szeretné, ha a meglévő pártok egyesülnének. A válaszadók 12 százaléka ugyan nem ért egyet a magyar szubjektumok összeolvadásával, ennek ellenére szeretné, ha a pártok valamilyen módon együttműködnének. További 12 százalék ellenben úgy gondolja, hogy teljesen új, magyar érdekeket képviselő pártra lenne szükséges a szlovákiai magyarságnak. 

Jóval kevesebben vannak azok, akik már nem látják értelmét a magyar érdekeket képviselő pártoknak: közel 9 százalék véli úgy, hogy a szlovákiai magyar pártoknak kellene keresniük egy erős szlovák partnert, és az ő listájukon kellene elindulniuk, 2 százalék pedig úgy gondolja, hogy a magyar szavazók már nem szavaznak magyar pártra. A válaszadók 4,1 százaléka nem tudott állást foglalni a kérdésben.

tab

Sólymos: a felmérés igazol

Sólymos László, a Híd elnöke a felméréssel kapcsolatban elmondta: már a februári választás előtt is az volt a meggyőződése, hogy csak együttműködve lehet biztosítani a magyarság és a régiók erős parlamenti képviseletét.

„A Híd új vezetésének megválasztását követően is azt hangsúlyoztam, tárgyalnunk kell a többi párttal az együttműködésről. Ezek a számok azt igazolják, hogy az emberek is ugyanígy gondolkodnak”

– vélekedett a pártelnök.

Berényi József, az MKP ügyvivő elnökségének tagja lapunknak elmondta: a többség akaratát fogalmazta meg korábban az MKP Országos Tanácsa is.

„Leszögeztük, hogy több platform mentén létrejövő egységes pártról kell tárgyalni”

– fűzte hozzá Berényi.

Kérdéses számok?

Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke úgy véli, hogy a felmérésben szereplő számokat nem feltétlenül kell túlságosan komolyan venni.

„Miután az elmúlt másfél év három országos választása bizonyította, hogy a Focus felméréseiben a magyar pártok eredményeinek köze nem volt a valósághoz, komoly fenntartásokkal kell kezelni ezt a kutatást is”

– mondta lapunknak Mózes. Egyúttal leszögezte: ha a számok nem is pontosak, a fő üzenet világos.

„Annak ellenére is, hogy a Focus készítette és a Híd rendelte, az jött ki belőle, hogy a magyarok elsöprő többsége etnikai politizálást, magyar összefogást akar. Ez világos üzenet azoknak, akik egy szlovák listára terelnék a magyarokat, és azoknak is, akik nem magyar, hanem interetnikus pártban gondolkodnak”

– vélekedett az Összefogás vezetője.

Berényi közkedvelt

A felmérés második részében az elemzők arra kérdeztek rá, hogy a válaszadók a felsorolt hét politikus közül (Őry Péter, Sólymos László, Mózes Szabolcs, Simon Zsolt, Csáky Pál, Menyhárt József, Berényi József) kit tartanak a legszimpatikusabbnak. A megkérdezettek közel 57 százaléka találta szimpatikusnak Berényi Józsefet (20,4 százalék „nagyon szimpatikusnak”, 36,5 százalék pedig „inkább szimpatikusnak”), ezzel ő a legkedveltebb személy a listán. A második helyen Sólymos László áll, őt a válaszadók közel 55 százaléka tartja szimpatikusnak. Sólymost az MKP leköszönő elnöke, Menyhárt József követi, akit a válaszadók 48,6 százaléka tartott szimpatikusnak, majd szintén egy volt MKP-elnök, Csáky Pál következik, 46,2 százalékkal. Ugyanakkor Csáky volt az is, akit a legtöbb válaszadó nem tartott szimpatikusnak (több mint 30 százalék).

tab

„Nyilván csak egy felmérésről van szó, tehát nem kívánom túlértékelni az eredményt, de mindenképpen megtisztelő, ha az emberek így gondolkodnak”

– nyilatkozta az eredménnyel kapcsolatban Berényi. Korábban lapunknak azt mondta: elképzelhetetlennek tartja, hogy a tisztújító közgyűlés után újra ő álljon a párt élén. Most hozzátette, ezen a felmérés eredménye sem változtat.

„Amit egyszer kimondtam, azt már nem szoktam visszavonni, pláne nem egy közvélemény-kutatás alapján. Továbbra is érvényes: elnök nem leszek, de egyéb más tisztséget szívesen elfogadok”

– szögezte le.

Berényi József
Berényi József megtisztelőnek nevezte az eredményt, de nem akarja túlbecsülni a közvélemény-kutatások relevanciáját - Somogyi Tibor felvétele

Miért az időzítés?

A felmérés eredményeit a Híd nem sokkal az MKP tisztújító közgyűlése előtt tette közzé. Berényi szerint ez semmit sem változtat a tisztújítás végeredményén.

„Az MKP komplex módon dönt az új tisztségekről. Ez azt jelenti, hogy a koncepciót, a programot vesszük figyelembe, nem egy közvélemény-kutatásra alapozzuk a párt jövőjét”

– magyarázta.

Sólymos László az időzítéssel kapcsolatban lapunknak úgy reagált, összefüggést keresni a felmérés és az MKP közgyűlése között merő spekuláció.

„Nem beszélve arról, hogy a nyilvánosságra hozott eredmények azt igazolják, amit már hónapok óta hangoztatok”

– zárta Sólymos. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Sulík

Sulík tervez, Matovič végez

Igor Matovič

Matovič: A tesztelés nem lehet önkéntes

Komárom

Ismét új tesztelőpont nyílt Komáromban

Bős

880 fertőzött a Dunaszerdahelyi járásban

újvári hokisok

Az érsekújvári jégcsarnokból is nagyon hiányoznak a szurkolók

dd

Búcsúzunk Pólos Árpádtól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.