Közélet

Fico: Szeptembertől az alapiskolásokat is megilleti az ingyenes ebéd

Pozsony | Az óvodások után szeptember 1-től az alapiskolásokat is megilleti az ingyenes ebéd. Az új tanév kezdetétől minden diák napi 1,20 eurót igényelhet étkezésre.
TASR

2019. augusztus 24. 14:00

Illusztrációs felvétel - TASR-felvétel

Robert Fico, a Smer-SD párt elnöke szerint az óvodákban semmilyen problémát nem okozott az ingyenes ebédek bevezetése, melyre hivatalosan január 1-jével került sor. „A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) kérésére az intézkedést az alapiskolák esetében szeptember 1-re halasztottuk. Az a célunk, hogy a lehető legtöbb gyerek étkezzen a menzákon” – jegyezte meg Fico, aki szerint az ingyenes ebédek bevezetésének köszönhetően az iskolában étkező alapiskolások aránya 60 százalékról 80-90 százalékra emelkedhet.

A Munka- Szociális és Családügyi Minisztérium nem csak az ingyenes ebédek árát téríti, hanem a konyhákra felvett új alkalmazottak egy évi bérét is. „Azt vártuk, hogy az új alkalmazottak száma 800 körül fog alakulni, ma 1350 főnél tartunk. Az esetek többségében szakképzettséget nem igénylő, kisegítő munkáról van szó. A minisztérium kész visszatéríteni ezeknek az alkalmazottaknak az egy évi bérét, ezt követően az önkormányzatok költségvetését fogja terhelni ez az összeg” – fejtette ki a pártelnök.

Fico szerint az új intézkedésnek köszönhetően egy kétgyerekes család évente mintegy 500 eurót takaríthat meg. Néhány polgármester azonban felhívta a figyelmet, hogy az állami költségtérítés ellenére az ingyenes ebédek bevezetése nem kevés pénzt fog elvonni az önkormányzatok költségvetéséből. A nyitrai (Nitra) városházának például csak az étkezdék felszerelésére több mint 130 000 eurót kellett költenie.

Ján Richter (Smer-SD) munkaügyi miniszter felszólította az önkormányzatokat, hogy teljesítsék a törvényből adódó kötelességeiket. Hozzátette: az ingyenes ebédek bevezetésével a szülők válláról akarják levenni a terhet. „A fenntartónak, vagyis a városoknak és a községeknek szeptember 1-ig mindig fel kell készülniük arra, hogy elméletileg akár a gyerekek 100 százaléka is igényelhet iskolai étkezést. Az a benyomásom, hogy néhány önkormányzat elhanyagolta ezt a feladatot, és most az iskolában étkező tanulók számának emelkedése emlékezteti őket arra, hogy szisztematikusan teljesíteniük kell a kötelességeiket” – jegyezte meg Richter.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Megtelt a pozsonyi Szabadság tér a tüntetőkkel

Augusztusban is 4,97 százalékos volt a munkanélküliség Szlovákiában

Galéria: Íme a tíz város, amelyet elözönlenek a turisták

Fico: Manipulálják a közvélemény-kutatásokat

DAC: ismét győzni kell

Navigare necesse est

Legfrissebb galériák
Olvasta már?