Fico: A V4 jövője szempontjából a legfontosabb találkozó volt a mai

Robert Fico

A Visegrádi négyek (V4) keddi prágai találkozója az egyik legfontosabb volt a V4-es együttműködés jövője szempontjából – jelentette ki Robert Fico kormányfő. Elmondása szerint rendkívül nehéz tárgyalás áll mögöttük, de a négy ország vezetői képesek a jövőt szem előtt tartani, egyszer véget ér az ukrajnai háború, és ezzel eltűnnek a vele kapcsolatos nézetkülönbségek is, a V4-ek pedig rendkívül fontos regionális tömörülést alkothatnak.

„Igen, egyes kérdésekben eltérnek a nézeteink. Én nem hiszem, hogy az ukrajnai konfliktusnak létezik katonai megoldása. Az azonnali tűzszünetben és a béketárgyalásokban hiszek... De valamikor véget ér a háború, talán nem mi leszünk a kormányfők, de a V4-es együttműködés rendkívül fontos lesz. Egyes elképzelésekre közösen, regionális együttműködés keretében kell reagálnunk” – mondta Fico, példaként a további EU-bővítést említve, aminek komoly hatása lesz az EU költségvetésére és a kohéziós politikára.

Ismét kitért az Ukrajnáról szóló hétfői párizsi konferenciára, és újfent kifogásolta a militáns hangnemét. Erre reagálva Petr Fiala cseh kormányfő közölte, „teljesen másképp értékeli” a konferenciát, Párizsban a fő téma szerinte a béke volt, de annak eléréséhez szükség van Ukrajna mindennemű támogatására, beleértve a katonai segítségnyújtást is.

Arra a kérdésre, hogy Szlovákia csatlakozik-e a cseh kezdeményezéshez, melynek keretében szerte a világon igyekeznek lőszert beszerezni Ukrajnának, a Nyugat pedig az ehhez szükséges pénzt próbálja előteremteni, Fico azt válaszolta, hogy kormánya semmilyen katonai segítséget nem nyújt Ukrajnának a szlovák állam és a hadsereg készleteiből. Kereskedelmi kérdésekben azonban nem támaszt akadályokat.

Fico hozzátette, hogy a témákat tekintve rendkívül nehéz tárgyalás volt, de az egyik legfontosabb az eddigiek közül. „Megéltem már olyan V4-es csúcstalálkozókat is, amikor ásítoznom kellett, és kicsit unatkoztam, annyira érdektelen és technikai jellegű kérdések voltak terítéken... Ma egy másodpercig sem volt esély arra, hogy valaki ásítson vagy unatkozzon. Ez volt az egyik legfontosabb találkozó a V4 jövője szempontjából” – jelentette ki Fico a többi kormányfő társaságában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?