Fico a munkaerőpiac megnyitását fontolgatja – Szlovákia 100 ezer külföldit tudna foglalkoztatni

shutterstock_426500653

Nem számít, ki volt vezető szerepben, az utóbbi években az állam csak ártott a vállalatoknak az átláthatatlan jogszabályokkal, a munkaerőhiány elfajulásával és az egyre növekedő adókkal.

A szlovák gazdaság idén azonban várhatóan jobban teljesít majd, hiszen a gazdasági teljesítmény fokozatos helyreállítása az minden érintett intézmény elsődleges célja. 
 
2024-re a Költségvetési Tanács (Rada pre rozpočtovú zodpovednosť) 2,1 százalékos teljesítménybeli növekedést jósol, szemben a tavalyi év 1,1 százalékos növekedésével. A Nemzetközi Valutaalap még pozitívabb, 2,5 százalékos növekedést prognosztizál. 

Szlovákia gazdasági növekedését a belső fogyasztás segíti majd – az államnak köszönhetően lesz miből költeni. A koalíció idén először fizet majd teljes értékű 13. nyugdíjat 606 euró értékben, az aktív korúak számára pedig az energiaárakban nyújt majd támogatást. Ezek az intézkedések azonban az államadósság meredek növekedését okozzák – az emberek később magasabb adókon, illetékeken és járulékokon keresztül fogják visszafizetni a mostani segélyeket. 

A hazai cégek jól járnak majd a következő hónapokban, hiszen az infláció érezhetően lassul. A helyzetet csak egy súlyos recesszió fordíthatja visszájára, és a drága hitelek miatt egyes közgazdászok gazdasági éppen a visszaeséstől tartanak. A szlovák gazdaságot tekintve úgy tűnik, hogy a legnagyobb fenyegetést jelentő hosszú távú problémák a helyi politikusok rossz döntéseiben rejlenek. 

A hazai gazdaságot az év elején a foglalkoztatottság csökkenése is visszafogja majd. A gazdasági növekedés mellett ugyan ez nem egy tipikus helyzet, mégis van rá magyarázat: az előző koalíció egy átgondolatlan döntése lehetővé tette, hogy a munkavállalók negyven év munkaviszony után korkedvezményes nyugdíjba mehessenek. Ennek hatására a tapasztalt munkavállalók tömegesen tűntek el a munkaerőpiacról, ráadásul a törvény szerint egyáltalán nem dolgozhatnak a korkedvezményes nyugdíj mellett. 

Az ilyen mértékű munkaerőpiaci veszteség strukturális probléma, ami csökkenti gazdaságunk hatékonyságát és versenyképességét. A foglalkoztatottság csökkenése a teljes munkaerő csökkenésével, nem pedig a munkanélküliség növekedésével jár majd együtt

– tájékoztatott a Költségvetési Tanács. 

A jelenlegi koalíció számára rendkívül nehéz feladat a korkedvezményes nyugdíj csökkentése, hisz a kormánypártok választási stratégiájukat a nyugdíjasok támogatására építették. Megoldás lehet azonban a munkaerőpiac megnyitása a legális bevándorlók előtt. 

Mindent megteszünk, hogy felgyorsítsuk a külföldről érkezők elhelyezkedését a szlovákiai munkaerőpiacon

– mondta Robert Fico kormányfő a Szlovák Rádiónak. 

A nyelvi és kulturális közelség miatt az állam elsősorban az ukránok foglalkoztatását kívánja támogatni. A cél akár 100 ezer üres állás betöltése. A terv teljesítése jelentősen fellendítheti a Szlovák Köztársaság gazdasági növekedését. 

2024 januárjában a hazai gazdaságban mintegy 40 ezer ukrán dolgozott – az a kérdés, sikerül-e a kormánynak ezt a számot drasztikusan megnövelni. 

Egyesek hajlamosak a legális bevándorlókat és az itt élő külföldieket okolni az alacsony bérekért az országban, de ennek az ellenkezője igaz. Az elmúlt években Lengyelország kimagasló profitra tett szert az Ukrajnából érkezők tömeges foglalkoztatásából. Jelenleg egy átlagos lengyel többet keres, mint egy átlagos szlovák: míg az előbbinek 2023 harmadik negyedévében 7 195 zloty (1667 euró) volt a fizetése, addig az utóbbinak 1403 euró. 

Az új kormány üzleti tevékenysége nem indult túl jól, hiszen számos intézkedés negatívan hatott a gazdasági növekedésre. 

Bevezették a bankadót, az egészségügyi illetékek növelésével drágábbá tették a foglalkoztatást. Fokozták a kiskereskedők problémáit az áremelésekkel, amelyekért a politikusok felelősek. A büntető törvénykönyv módosításával csökkentették a gazdasági bűncselekmények elkövetésének költségeit, a megvesztegetéstől a bolti lopásig

– sorolta Martin Vlachynský, az INESS elemzője. 

Szlovákia versenyben van a szomszédos országokkal az új befektetésekért, ráadásul a versenyképesség elvesztése megállíthatja az ország fejlődését. A vállalatok azonban kevesebbel is megelégszenek: 

Az üzleti környezet stabilitása és a jogalkotási folyamatok kiszámíthatósága előfeltételei a vállalatok virágzásának és országunk vonzerejének a külföldi befektetők felé. Döntő fontosságú az elegendő, képzett humán tőke

– mondta Petra Podhorcová, a Munkáltatók Országos Szövetségének (RÚZ) szóvivője. 

Hogy sikerül-e megoldani a fentebb említett problémákat, csak idővel derül majd ki. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?