Közélet

Fico: a koalíció működik

Pozsony | Robert Fico, a Smer-SD elnöke „abszolút semmilyen okot nem lát” az előrehozott választásokra. Szerinte a felelősségteljes politika abban áll, hogy tovább kormányoznak. Hangsúlyozta továbbá, hogy a koalíció működőképes. Fico mindezt a koalíciós tanács keddi ülését követő sajtótájékoztatón jelentette ki.
TASR

2019. március 26. 17:00

Frissítve
Bernaťák Fico Bastrnák
Tibor Bernaťák (SNS), Robert Fico (Smer-SD) és Bastrnák Tibor - TASR-felvétel

„Működőképes koalíciónk van. Elég volt egy konstruktív koalíciós megbeszélést tartani, és az élet megy tovább” – mondta Fico, hozzátéve: tiszteletben tartja, hogy a választásokat megelőző évben az egyes pártok fokozatosan el fognak különülni, és olyan témákat fognak megnyitni, amelyeket fontosnak tartanak az önreprezentáció szempontjából. Ennek ellenére szerinte továbbra is érvényes, hogy a koalíciónak ki kellene tartania a ciklus végéig, vagyis 2020 márciusáig.

Fico emellett arról is tájékoztatott, hogy a koalíció a keddi tárgyaláson előrelépett az alkotmánybíró-választás, az Egyesült Államokkal való védelmi együttműködésről szóló megállapodás, valamint az adókra és járulékokra vonatkozó módosítások terén is. A tárgyalások folytatódni fognak. 

Az alkotmánybíró-jelöltekről a parlament április 3-án szavaz. „Pozitív irányban léptünk előre az alkotmánybíró-jelöltek választásának kérdésében is. Tovább tárgyalunk, és reméljük, hogy jövő héten tanúi lesznek a pozitív eredménynek” – mondta Bastrnák Tibor, a Most-Híd frakcióvezetője. Tibor Bernaťák, az SNS frakcióelnöke hozzátette: pártja mindent megtesz annak érdekében, hogy az Alkotmánybíróság ismét működőképes legyen.

Fico elmondása szerint az amerikai megállapodással összefüggésben is ésszerű eredményre jutottak. „Lefektettünk bizonyos feltételeket, amelyek áthághatatlanok az Egyesült Államokkal kötendő megállapodást tekintve” – mondta Fico. Bernaťák elismételte az SNS álláspontját, miszerint semmilyen körülmények között nem engedik meg, hogy külföldi katonai támaszpontok épüljenek Szlovákia területén.

A Most-Híd és a Smer-SD tiszteletben tartja az SNS álláspontját. „Nem írhatunk alá olyan szerződést, amely sértené Szlovákia szuverenitását” – tette hozzá Fico. Ugyanakkor egyetértenek abban is, hogy Szlovákia választhat olyan projekteket, melyeket amerikai támogatásból finanszíroznának. Fico szerint viszont ez csak olyan projekt lehet, amely miatt a jövőben nem válna katonai támadás célpontjává az ország.

A koalíció abban is megegyezett, hogy az SNS, a Most-Híd és a Smer-SD több javaslatát is elnapolják, és csak a parlament májusi ülésén fogják megvitatni azokat. Ezek többsége az adókat és a járulékokat érinti.
 

Bernaťák fontosnak tartja, hogy a koalíció érdekelt abban, hogy csökkentsék a cégek és az emberek adó- és járulékterheit. „Megegyeztünk, hogy keresni fogjuk a kompromisszumot, hogy segíteni tudjuk a nyugdíjasokat, a kis és közepes vállalkozókat, valamint az édesanyákat” – tette hozzá Bastrnák. Fico elmondta: a Smer-SD komolyan veszi az SNS és a Most-Híd javaslatait, ugyanakkor meg kell vitatni azok államháztartásra gyakorolt hatását is, mégpedig az új pénzügyminiszter jelenlétében. A nevét egyelőre nem árulták el.  

Elhalasztották a vitát a válaszadási jog újbóli bevezetéséről

A politikusok válaszadási jogának újbóli bevezetéséről a parlament csak a következő ülésen fog dönteni. A Smer-SD javaslata az egyike annak a 17 pontnak, melyek megtárgyalását a kormánykoalíció a májusi ülésre halasztotta.

A sajtótörvény módosítását a Smer-SD két képviselője, Dušan Jarjabek és Miroslav Číž indítványozta. Číž rámutatott: egyes európai országokban az ehhez hasonló jogszabályok még szigorúbb intézkedéseket tartalmaznak, például ami a szankciókat illeti. Jarjabek a szlovák alkotmány 19. cikkelyével érvelt, amely arról szól, hogy „mindenki egyenlő”.

A köztisztviselők válaszadási joga 2008-ban, Robert Fico (Smer-SD) első kormányzása idején vált a szlovák jogrend részévé. Iveta Radičová (akkor SDKÚ-DS) kormányzása alatt, 2011-ben a jogszabályt úgy módosították, hogy a válaszadási jog csak a természetes személyekre korlátozódott. Jarjabek és Číž most az eredeti állapotot állítanák vissza.

A javaslat értelmében ha egy kiadó vagy hírügynökség nem teszi közzé a helyesbítést, a reakciót vagy a kiegészítést, illetve ha nem tartja be a közzétételre vonatkozó feltételek valamelyikét, az a személy, aki a közzétételt igényelte, 1660 és 4980 euró közötti pénzbeli kártérítésre lesz jogosult. A módosítás néhány kivételt is felsorol, amely esetekben nem kötelező közzétenni a reakciót.

Az SNS, a Smer-SD és a Most-Híd gazdasági és szociális jellegű javaslatait is elhalasztották. Csak a májusi ülésen kerül terítékre például a társasági adó csökkentése, a 10 százalékos áfa bevezetése az élelmiszerekre, a koncessziós díjak eltörlése, az atomtörvény módosítása, a házasságkötés utáni névváltoztatásért fizetendő díj eltörlése, vagy az egyéb adókedvezmények bevezetése.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus iskola
Frissítve

A diákok december hetedikétől visszatérhetnének az iskolákba, nem lesz országos tesztelés ötödikén és hatodikán

hóágyú

Változnak a járványügyi intézkedések – kérdések és válaszok!

Igor Matovič

A szakértők is kifogásolják a Matovič-féle országos tesztelést

Diego Maradona
Frissítve

Elhunyt Diego Maradona

monika Jankovská
Frissítve

Jankovská beismerő vallomást tett

Meghan Markle

Meghan Markle a nyilvánosság elé tárta érzéseit második magzata elvesztéséről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.