Közélet

Felületes a tanulók számítógépes tudása

Pozsony | Tízből csupán négy gyerek képes probléma nélkül elkészíteni egy prezentációt vagy egy táblázatot a számítógépén – derül ki a Pontis Alapítvány megrendelésére készült felmérésből. A felzárkóztatásuk érdekében új programot tesztelnek.
Szalay Hajnalka

2019. június 24. 08:55

A hátrányos helyzetű családok gyerekeinek csak 45%-a tud információkat keresni az interneten a házi feladatához, ami nem meglepő, hiszen ezen családok 41%-ának nincs is hozzáférése a világhálóhoz. A Focus ügynökség által áprilisban elvégzett felmérésben több mint 900 gyereket kérdeztek, akik közül több mint négyszázan élnek szociálisan hátrányos helyzetű családban, és több mint száz roma gyereket is megkérdeztek.

Inkább játszanak

Az eredményekből kitűnik, hogy a legnagyobb mértékben mindannyian inkább játszanak a számítógépen, illetve a közösségi oldalakon aktívak, viszont mindannyian más-más mértékben. A rendezett anyagi hátterű családokból érkező gyerekek kb. 80%-a probléma nélkül használja szórakozásra a számítógépet és az internetet, az információkereséssel, az e-mailek küldésével és a szövegírással sincs különösebb problémájuk. A szegényebb háztartásokban élő gyerekekre ugyanezek a kompetenciák kisebb mértékben jellemzőek: átlagosan 60%-uk játszik probléma nélkül a számítógépén vagy a telefonján és használja a közösségi oldalakat, viszont csak fele ennyien tudnak fájlokat letölteni és küldeni egymásnak az interneten vagy nyomtatót használni.

10-ből csak kettő

A roma gyerekek eredményei még rosszabbak. Egyedül alig több mint 10%-uk tud prezentációt összerakni, táblázatot vagy grafikont pedig 9%-uk képes készíteni. Ez összesítésben annyit jelent, hogy a megkérdezett roma gyerekek válaszai alapján elmondható: 10-ből csak ketten tudnak megbirkózni a kicsit nehezebb feladatokkal.

A szegényebb gyerekeknek csak 55%-a internetezik

Nagy eltérés mutatkozik a számítógéphez és internethez való hozzáférésben is. A felmérésben résztvevő, rendezett anyagiakkal bíró családok gyerekei 95%-ának van internet-hozzáférése, és ugyanennyien használnak okostelefont is, a szegényebb családokban ez az arány 55, a romáknál 47% körül mozog. A megkérdezett, szegényebb háztartásban élő gyerekek 41%-a állítja, digitális kompetenciái azért gyengék, mert nincs lehetőségük elsajátítani őket. Laptopja csupán a megkérdezett roma gyerekek 21%-ának van, míg nyomtatóval vagy szkennerrel egyáltalán nem rendelkeznek.

A szegényebb családok gyerekei közül minden ötödik állította, hogy nincs senki, aki meg tudná nekik tanítani a digitális eszközök használatát, és több mint 70%-uk elégedetlen számítógépes ismereteivel. Ezen készségek fejlesztése azért is fontos, mert az Európai Bizottság számításai szerint a jövőben 10-ből 9 munkahelyen lesz elvárás a digitális kompetencia. A Pontis Alapítvány új programjával próbálja felzárkóztatni a hátrányban lévőket egy hároméves, iskolán kívüli projekttel. A 11 és 15 év közötti gyerekeket mentorok segítik majd.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Pozsony város

Nyilvánosságra hozták, mekkora az önkormányzatok bevételkiesése

Igor Matovič

Honoráriumot kapnak az államtól az élvonalban dolgozók

Fehérorosz elnökválasztás

Több szlovákiai képviselő is aláírta a szabad belarusz választásokat követelő felhívást

Eduard Kočiš

Pozitív lett Eduard Kočiš, az ĽSNS képviselőjének koronavírustesztje

koronavírus

ÚVZ: Megfontolandó a nagyobb családi összejövetelek szervezése

útlezárás

Utakat zárnak le a hétvégén a Kassa-vidéki és a Tőketerebesi járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.