FELMÉRÉS: Milyen büntetést szabnának ki az emberek 1 millió euró ellopásáért?

rendorseg kp

A Focus közvélemény-kutató ügynökség felméréséből kiderült, a szlovákiai polgárok milyen büntetést szabnának ki korrupciós bűncselekmények elkövetéséért.

Csütörtökön a parlament elfogadta a büntető törvénykönyv módosítását, melynek következtében többek között csökkentek a gazdasági bűncselekményekért kiszabható büntetési tételek. A Focus közvélemény-kutató ügynökség arra volt kíváncsi, mit gondolnak erről az emberek, továbbá milyen szankciókkal sújtanák azokat a vádlottakat, akik 30 ezer, illetve 1 millió eurót sikkasztottak.

30 ezer eurós korrupciós ügyért a megkérdezettek 10%-a szabna ki felfüggesztett börtönbüntetést, 9%-uk 6 hónapra rács mögé zárná az elkövetőt. A válaszadók 18%-a egy évig, 16%-a két évig, 13%-a pedig három évig tartó szabadságvesztésre ítélné a korrupción ért tettest. A közvélemény-kutatás résztvevőinek 24%-a 3 év letöltendőnél magasabb börtönbüntetést szabna ki, 10%-uk nem tudott választ adni a kérdésre.

Egymillió euró ellopása esetén a válaszadók mindössze 2%-a ítélné felfüggesztett börtönbüntetésre a potenciális bűnöst, a megkérdezettek 3%-a szerint egy év letöltendő a helyes szankció. Az emberek 5%-a két évre, 20%-a 3-5 évre, 25%-a 6-10 évre, míg 38%-a 10 vagy annál több évre küldené rács mögé a vádlottat. A megkérdezettek 7%-a nem tudott dönteni.

A Smer szavazóinak 30%-a, a Hlas szimpatizánsainak 32%-a, az SNS támogatóinak 37%-a tartja megfelelőnek a tíz évnél magasabb börtönbüntetést egymillió euró ellopásáért.

A felmérést január 16. és 23. között végezték 1015 válaszadó bevonásával.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?