Közélet

Fellázadt a Billa Matečná akarata ellen

Pozsony | Harcot folytat az SNS alelnöke, Gabriela Matečná által vezetett földművelésügyi tárca a Szlovákiában megtelepedett külföldi üzletláncokkal. A Billa a napokban fellázadt, és nem fizette ki a kiszabott egymillió eurós büntetést, a szaktárca pedig máris végrehajtókkal fenyegetőzik.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. augusztus 3. 11:00

Az üzletláncok és a földművelésügyi tárca közötti egyébként is feszült helyzet további kiéleződése csak idő kérdése volt, idén májustól ugyanis olyan jogszabály-módosítás lépett életbe, amely eleve magában hordozta a konfliktus lehetőségét. A minisztérium ugyanis megelégelte az üzletláncoknak azt a gyakorlatát, hogy a nekik kiszabott büntetések kifizetését fellebbezésekkel próbálták meg a végsőkig halasztgatni.

Fogatlan jogszabály

A szaktárca információi szerint 2014 óta az élelmiszer-felügyelet ellenőrei ugyan 25 olyan büntetést osztottak ki, amelyek külön-külön meghaladták az egymillió eurót, a remélt 25 millió eurós bevétel helyett ezekből egyelőre csak 1 millió euró folyt be. Az üzletláncoknak ugyanis csak azt követően kellett fizetniük, miután a döntés jogerőre lépett, vagyis a fellebbezésekkel a végtelenségig halogathatták a büntetés kifizetését, mivel a szlovákiai bíróságok nem a gyors döntéseikről híresek. Az egyik üzletlánc így például már csaknem tízmillió eurós büntetést görget maga előtt.

Állami szigorítás

Vladimír Machalík, a földművelésügyi tárca szóvivője elmondta: ezen az áldatlan helyzeten próbáltak meg változtatni azzal az idén májusban életbe lépett törvénymódosítással, amely szerint a büntetés elleni fellebbezéssel nem halasztható el a büntetés kifizetése. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az üzletlánc csak azt követően élhet a fellebbezéssel, miután kifizette a büntetést. Ha fizet, és a fellebbezést követően a szaktárca újra megerősíti a büntetést, akkor bírósághoz fordulhat, közben azonban a pénz már az állam számláján van, vagyis az állam szemszögéből már lényegtelen, hogy meddig tart a bíróságnak meghoznia a döntését.

Lázadozó Billa

Az új szabályozás ellen elsőként a Billa üzletlánc lázadt fel. Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyelet (ŠVPS) ellenőrei még június végén szabtak ki egymillió eurós büntetést az üzletláncra, mivel az egyik pozsonyi üzletében lejárt szavatosságú piskótát és mogyorót találtak, miközben nem ez volt az első ilyen eset. Jozef Bíreš, az élelmiszer-felügyelet igazgatója szerint a Billa ugyan fellebbezett a döntés ellen, és kérte a büntetés kifizetésének az elhalasztását, ezt azonban az állam visszautasította, az üzletláncnak így 15 napon belül ki kellett volna fizetnie a kirótt büntetést. A Billa azonban nem fizetett. „Az összes állami intézmény ellenőrzéseit és döntéseit tiszteletben tartjuk, ezeknek azonban megalapozottaknak és pártatlannak kell lenniük. Az igazságtalan, alkotmányellenes és uniós szabályokat figyelmen kívül hagyó döntések és jogszabályok ellen minden lehetséges eszközt igénybe véve fogunk védekezni” – nyilatkozta Kvetoslava Kirchnerová, a Billa szóvivője.

A Billának adnak igazat a jogászok is. Peter Demčák, a Taylor Wessing ügyvédi iroda munkatársa szerint az, hogy a büntetést már a fellebbezés előtt ki kell fizetni, sértheti az érintett üzletláncok alkotmányos jogait, hiszen így nem tudnak hatékonyan védekezni a bíróságon az élelmiszer-felügyelet döntései ellen. Kirchnerová szerint a felügyelet ráadásul nem is támasztotta alá kellő bizonyítékokkal az aránytalanul nagy büntetés jogosságát.

Matečná fenyegetőzik

A földművelésügyi tárca azonban egész más fényben látja a dolgot, és a pénteken kiadott nyilatkozatában már megfenyegette a Billát, hogy ha nem fizet, akkor végrehajtókat küldhetnek a nyakára. „Nem tűrhetjük, hogy egy német konszern osztrák cége szlovákiai vállalkozása során nem tartja tiszteletben a hatályos szlovák jogszabályokat. Hasonló dolgot Ausztriában vagy Németországban egész biztosan nem engedhetnének meg maguknak. Szlovákia szuverén állam, azon üzletláncok ellen, amelyek jogellenesen visszautasítják a kiszabott büntetések megtérítését, keményen fellépünk, ha nem tesznek eleget a törvény adta kötelességeiknek, végrehajtási eljárással nézhetnek szembe” – fenyegette meg az üzletláncokat Gabriela Matečná. Szerinte az üzletláncoknak elsősorban arra kellene kihasználniuk a kapacitásaikat, hogy biztosíthassák a lakosság biztonságos élelmiszer-ellátását, és nem annak a keresésére, hogyan kerüljék meg spekulatív módszerekkel a szlovák jogszabályokat.

A Billa sincs azonban teljesen egyedül a szerinte értelmetlen jogszabály elleni harcában. Az üzletláncokra kiszabott aránytalanul magas büntetések, a hatékony fellebbezés ellehetetlenítése miatt nemrég a legnagyobb hazai üzletláncokat tömörítő Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetsége (SAMO) is úgy döntött, hogy az Európai Bíróságnál tesz panaszt a szaktárca által kidolgozott új jogszabályok ellen. (mi, TASR)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Gáti Norbert

Telt ház van a királyhelmeci kórház Covid-osztályán, sokan oxigénre szorulnak

koronavírus iskola

Februárban valószínűleg kinyithatnak néhány iskolát

Marek Krajčí

Krajčí: Fokozatosan javul a járványhelyzet Szlovákiában

Béke mozi épülete

Még mindig vannak szabad helyek Érsekújvárban

Ismert márkák mögé bújnak a csalók

Kerülje ezeket a csaló e-shopokat! Mutatunk csaknem 90 oldalt, ahonnan ne rendeljen!

Komárom

A Komáromi járásban csak pár faluban nem lesz mintavételi pont

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.