Közélet

Februártól szólni kell, hol a gyerek

Pozsony | A szociális ügyi minisztérium is elismeri, hogy nem lesz népszerű az emberek körében az újabb bejelentési kötelezettség, de állítják, szükség van rá, hogy a hatóságok tudják, mi történik a gyermekkel 3 és 6 éves kora között.
Lajos P. János

2013. december 16. 08:00

A családi pótlékról szóló törvény február elsejétől előírja a szülőknek, hogy jelenteniük kell a szociális ügyi hivatalnak, milyen módon és hol gondoskodnak a 3-6 éves gyermekükről. Kivételt csak a gyesen vagy anyaságin lévő szülők élveznek, nekik nem keletkezik bejelentési kötelezettségük. 
 
„Tudjuk, hogy az új adminisztratív feladat nem lesz népszerű a szülők körében, de bízunk benne, hogy megértik, nem a becsületes szülőket akarjuk csicskáztatni, hanem a gyermekek életét és egészségét szeretnénk védeni“ - magyarázza a jogszabályt a szociális ügyi minisztérium. A szaktárca szerint éppen ebben az időszakban, amikor a szülő már nem kapja a gyest és a gyermek még nem iskolaköteles, a gyermekvédelmi szervek, amelyeknek gondoskodniuk kell a gyermekről, ha a család nem képes ellátni ezt a funkciót, csak hiányos információkkal rendelkeznek. 
 
Kérdés azonban, hogy ez az egyszeri bejelentés milyen segítséget jelent. A minisztérium szerint ugyanis a bejelentést csak egyszer kell megtenni, újabb tájékoztatásra csak akkor van szükség, ha gyökeresen megváltozott a gyermekről való gondoskodás módja. Elsősorban azokat a családokat ellenőrzik majd, akik egyáltalán nem tettek bejelentést. „Szigorúbb ellenőrzés azokban az esetekben várható, amikor nem jelentették be a gyermekről való gondoskodás módját és helyét“ - tájékoztatta lapunkat Barbora Petrová, a szociális ügyi minisztérium szóvivője. 
 
A jogszabály-módosítás miatt az ellenzék hevesen tiltakozott, szerintük ezzel a kormány csak feleslegesen beavatkozik az emberek magánéletébe. 
 
További részletek az Új Szó hétfői nyomtatott kiadásában!
Önnek ajánljuk
A parlament elfogadta a Párizsi szerződés ratifikációját

Focus: Helyet cserélt a PS/Spolu és Kiskáék, a magyar pártok továbbra is parlamenten kívül

Zuzana Čaputová

Érsek lehet Sólymos utódja

diéta

Mit kezdjünk a divatdiétákkal?

Peter Pellegrini

Pellegrini válságstábot hívott össze a koronavírus miatt

koronavírus

Koronavírus – Csehország ellenőrizni kezdte az országba érkező utasokat

Egységesítenék a töltőket az EU-ban

Egységesítenék a töltőket az EU-ban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.