Közélet

Februárban indul a népszámlálás

A jövő év elején kerül sor a népszámlálásra, amelynek kérdőívét az országban élő minden személynek, ki kell töltenie.
Czímer Gábor

2020. november 13. 17:14

népszámlálás illusztráció
- Shutterstock-felvétel

A tízévente esedékes népszámlálás lebonyolításáért felelős Statisztikai Hivatal már idén októberben elindította a folyamatban szerepet vállaló önkormányzatok munkatársainak iskolázását, illetve egy felvilágosító kampányt is szervez, amely segítségével közvetlenül a lakosságot szeretné tájékoztatni.

A népszámlálás jövő február 15-től március 31-ig tart, és most először mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy elektronikusan töltse ki a felmérés kérdőívét. Ennek köszönhetően ebben az időszakban a polgárok önállóan, vagy egy hozzájuk közel álló személy segítségével akár otthonról is kitölthetik az ívet. Ehhez mindössze egy az internetre kapcsolt számítógépre, táblagépre, vagy okostelefonra van szükségük. A kérdőív a www.scitanie.sk honlapon, illetve az erre a célra létrehozott okostelefonos applikáción keresztül érhető el. Az applikáció az Android és az iOS operációs rendszerű készülékek számára is rendelkezésre áll. Az így kitölthető, önbevalláson alapuló kérdőív a polgárok kényelmét is szolgálja, hiszen a felmérésben otthonról is részt vehetnek.

Asszisztensek is segítenek

Ha egy polgár nem tudja az internetes felületen saját maga, vagy egy hozzátartozója segítségével kitölteni az ívet, akkor jelezheti, hogy úgynevezett asszisztált adatfelvételre tart igényt. Jasmína Stauder, a Statisztikai Hivatal szóvivője elmondta, minden önkormányzat biztosít egy konkrét helyiséget, egy adatfelvételi pontot, ahová az asszisztált adatfelvételre igényt tartó személyek ellátogathatnak. Itt egy asszisztens segítségével tölthetik ki az elektronikus kérdőívet. “A községekben lesznek majd úgynevezett mobil asszisztensek is, akik a polgárokat az otthonaiban is felkereshetik, amennyiben azok azt kérvényezik” - közölte a szóvivő. Hozzátette, ez utóbbira elsősorban azok esetében kerülhet sor, akik például egészségügyi oknál fogva nem tudnak az önkormányzat által létesített adatfelvételi pontra látogatni. Mobil asszisztenst igényelni telefonon, az önkormányzatnál, vagy a népszámlálás központi ügyfélszolgálatán lehet, amelynek telefonszámát a napokban hozzák nyilvánosságra.

Csak 14 kérdés

Maga az elektronikus népszámlálási kérdőív az internetes felületen az után érhető el, hogy a polgár azonosította magát. Az így megjelenő ív mindössze 14 kérdést tartalmaz. Ľudmila Ivančíková, a Statisztikai Hivatal demográfiai osztályának vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy minden kérdéshez egy rövid magyarázó szöveg is tartozik, ami jelentősen megkönnyíti az ív kitöltését. A szakember elmondta, a mostani felmérésben nem csak az lesz az újdonság, hogy elektronikusan zajlik, hanem az is, hogy most először kerül sor úgynevezett integrált népszámlálásra. Ennek lényege, hogy azokat az adatokat, amelyek már az egyes állami adatbázisokban rendelkezésre állnak, a hivatal ezektől az intézményektől közvetlenül hívja le, és nem a polgárnak kell azokat megadniuk. A népszámlálásban résztvevő személyeknek ezért csak az említett 14 kérdést kell megválaszolnia.

A kitöltés kötelező

Az ország minden lakosának kötelező részt vennie az elektronikus úton történő népszámláláson. A felmérés szempontjából az ország lakoságnak számít mindenki, akinek Szlovákiában van állandó, vagy átmeneti lakhelye, de az is, akinek átmeneti tartózkodási engedélye van. Ezen felül a felmérésben részt kell vennie minden olyan uniós polgárnak, aki hosszabb ideig az országban szokott tartózkodni. A kiskorúak és azon személyek helyett, akik nem tudják a kérdéseket önállóan megválaszolni, az ívet a szülő, vagy törvényes képviselő tölti ki.

Az ívben az adatokat és információkat úgy kell feltüntetni, mintha a kérdésekre idén december 31-ről 2020 január 1-re virradó éjfélkor válaszolnánk, vagyis az ebben az időpontban érvényes állapotot kell alapul venni.

A Statisztikai Hivatal kiemelte, a kérdőívek segítségével összegyűjtött információkat anonimizálva dolgozzák fel, fokozott hangsúlyt fektetnek az adatvédelemre is.

(Fizetett tartalom)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Joe Biden
Frissítve

Letette a hivatali esküt Joe Biden, már több rendeletet alá is írt

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő szerint még folyik az egyeztetés arról, két vagy egy nemzetiséget lehet-e majd bejelölni a népszámlálás során ⋌(TASR-felvétel)

Elhalasztják a népszámlálás egy részét, de a második nemzetiség bevallásáról nem döntöttek

autógyártás

Az autógyártók menthetik meg idén a gazdaságot

Zuzana Čaputová

Čaputová, Matovič és Kollár is gratulált Bidennek

Párkányba várják az ebedi, muzslai és kicsindi lakosokat is -  a szerző felvétele

Párkány: tesztelés négy helyszínen, a muzslaiak, ebediek és a kicsindiek számára is

juve

Olasz Szuperkupa - Kilencedszer a Juventusé a trófea

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.