F–16: a beszerzés részletei titkosak

f-16 vadászgép
Pozsony |

A szlovák hadsereg az amerikai F–16-os vadászgépekre cseréli az orosz MiG–29-eseket – döntött tegnap a kormány. A 14 új repülőért 1,58 milliárd eurót fizet az állam. Elemzők szerint feleslegesen drága és a haderő igényeihez mérten túl modern gépeket veszünk.

Többéves előkészületek, tárgyalások után hagyta jóvá tegnap a kormány a szlovák hadsereg történetének egyik legnagyobb modernizációs projektjét. A kabinet az SNS vezette védelmi tárca javaslatára bólintott rá, így a svéd Gripen gépek helyett F–16-os vadászgépeket fogunk venni az Amerikai Egyesült Államoktól. Az 1,58 milliárd euró a 14 gép árán kívül tartalmazza a pilóták kiképzését, a lőszereket és a gépek karbantartását két évre.

Peter Pellegrini kormányfő szerint az amerikai ajánlat előnyösebb volt annál, amit a svédektől kaptak, s meggyőződése, hogy hadseregünk a piacon elérhető legjobb gépeket fogja megkapni. „Olyanokat, amelyeket majd szövetségeseink is irigyelni fognak a nemzetközi gyakorlatokon” – mondta Pellegrini.

Jaroslav Naď biztonságpolitikai elemző szerint nem azzal van gond, hogy a gépek modernek és korszerűek, inkább azt lehet megkérdőjelezni, hogy valóban szüksége van-e a szlovák hadseregnek ilyen drága eszközökre. „Csúcsminőségű vadászgépeket veszünk, amelyek ugyan jól mutatnak, de képességeiket nem fogjuk tudni kihasználni. Túl nagy luxusnak tartom azt is, hogy a korábban vásárolt Black Hawk helikoptereket erdőtüzek oltására fogjuk használni. Kíváncsi vagyok, hogy néhány év múlva, amikor megérkeznek a vadászgépek, támogatni fogják-e az SNS képviselői, hogy pilótáinkat harci bevetésre küldjük az új F–16-osokkal valahova Líbiába vagy Afganisztánba” – mondta Naď.

A gépek megvételéről szóló minisztériumi anyagot csak kedd este hozták nyilvánosságra, az árat akkor „elfelejtették” feltüntetni.

Az ellenzék a döntést nem tartja transzparensnek. Ondrejcsák Róbert (Híd), a védelmi minisztérium államtitkára szerint tovább nem lehetett halogatni a vadászgépek cseréjét, a svéd és amerikai fél ajánlata is minőségi volt, az árkülönbség pedig minimális, ezért meggyőződése, hogy a védelmi a tárca az előnyösebb ajánlat mellett döntött. A legfontosabb szerinte, hogy az F–16-osoknak köszönhetően tovább erősítjük a szövetséget az USA-val és hadseregünk függetlenné válik Oroszországtól. „Természetesen az F–16-os gépek használatának csak akkor lesz értelme, ha minden adottságukat kihasználjuk” – jegyezte meg Ondrejcsák.

Az ellenzék szerint botrányos, hogy a vadászgépek vásárlását teljes egészében titkosították, az első információt a vásárlásról csupán néhány órával azelőtt hozták nyilvánosságra, hogy a kormány döntött a megvételről. Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter szerint a vadászgépek vásárlása nem olyan dolog, amelyről lakossági fórumokat vagy nyilvános vitát kellene rendezni.

Azt, hogy az SNS az amerikai F–16-osokat részesíti előnyben a svéd Gripenekkel szemben, már régen hallani lehetett, bár hivatalosan ezt az információt a kormány tegnapi szavazásáig nem támasztották alá. „Az amerikaiak ajánlata jóval kedvezőbb volt” – mondta tegnap Peter Pellegrini (Smer) kormányfő. Annak, hogy igazat mond-e, nem lehet utánajárni, a megvételről szóló dokumentumok és a gépek vásárlására érkezett ajánlatok ugyanis titkosak.

Új gépek, új pilóták

Ami biztos, hogy a 14 repülőért első fázisban 1,58 milliárd eurót fogunk fizetni, a repülők használatával összefüggő kiadásokkal együtt a költségek tíz év alatt elérhetik a kétmilliárd eurót. Az F–16-os gépeket minimum 2040-ig fogja használni a szlovák hadsereg. A szerződés aláírásától számított 26 hónapon belül fognak megérkezni a repülők.

Az új gépekkel a hadsereg rendelkezésére álló 22 pilóta többségét is lecserélik, átlagéletkoruk ugyanis jelenleg 29 év. „Egy pilóta körülbelül 30 éves koráig tudja megfelelő szinten ellátni feladatait, később már inkább csak arra alkalmas, hogy irodamunkát végezzen, ezért az a terv, hogy az új gépeket pilóták új generációja fogja vezetni” – nyilatkozta Ľubomír Svoboda, a szlovák hadsereg légierejének parancsnoka.

Az egész vásárt nemcsak a kormány, hanem a pénzügyminisztérium elemzői is megvizsgálták, s ők is arra a következtetésre jutottak, hogy az amerikai ajánlat a legjobb.

Titkosítás

Ľubomír Galko (SaS) volt védelmi miniszter botrányosnak nevezte, hogy az elemzést, amelyben a védelmi minisztérium az F–16-es gépek vásárlását javasolta, nem egész egy nappal azelőtt hozták nyilvánosságra, hogy a kabinet megszavazta a javaslatot. „Ráadásul a dokumentum jelentős része titkosított, nem tudjuk pontosan mennyit fogunk fizetni, miért és mikor. Így WC-papírt vásárolhatnak, s nem vadászgépeket 1,6 milliárd euróért” – mondta Galko.

Grendel Gábor (OĽaNO) szerint a parlamenti képviselők, de az állampolgárok sem tudják felmérni, előnyös-e az országnak a vásár. „Minden adatot és információt nyilvánosságra kellett volna hozni, a döntést hosszas szakmai vitának kellett volna megelőznie” – állítja Grendel.

Peter Gajdoš tárcavezető szerint nem igaz, hogy nem előzte volna meg a kormány döntését szakmai vita, két évig egyeztetett a védelmi minisztérium és pénzügyminisztérium arról, hogy a svéd vagy az amerikai ajánlat-e a kedvezőbb. „Ez nem olyan téma, amelyről széleskörű vitát kell folytatni” – fűzte hozzá a védelmi miniszter.

Szavaztak, de mire?

Peter Pellegrini azt is kiemelte, hogy a kabinet összes tagja jóváhagyta az F–16-osok megvételét, a kabinet egyetlen képviselőjének sem volt kifogása. A kormányülés előtt viszont kiderül, hogy kifogásokat minden bizonnyal azért nem fogalmaztak meg a kormánytagok, mert nem igazán érdeklődnek a téma iránt. Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi minisztert például saját bevallása szerint az győzte meg, hogy míg Gripenje csak négy országnak van, F–16-os gépe 25-nek. „Tehát én, mint laikus kijelenthetem, hogy ha valamiből valahol sok van, akkor az bizonyára azért van, mert jó a minősége és effektív” – mondta Matečná.

Sólymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter nem akart érdemben reagálni arra a kérdésre, előnyös-e az amerikai gépek vásárlása. „Nem akarok azon filozofálni, hogy szüksége van-e erre Szlovákiának vagy sem, mert ez nem az én feladatom” – állítja Sólymos. Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter azt is elismerte, hogy végképp nem olvasta azt a jelentést, mely alapján megszavazta az 1,6 milliárd eurós beruházást. „Minek olvassak olyan dolgokat, amelyekhez nem értek” – mondta a kabinet ülése előtt Gál. (TASR, dem)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?