Ezrek vettek részt a Kuciak-gyilkosság hatodik évfordulója alkalmából rendezett megmozduláson

Kuciak tüntetés

A Tisztességes Szlovákiáért mozgalom az ország számos pontján hirdetett demonstrációt, hogy a hat évvel ezelőtt meggyilkolt oknyomozó újságíróról, Ján Kuciakról és jegyeséről, Martina Kušnírováról emlékezzenek meg.

19:58 – A kassai Alsó kapunál legalább kétezren emlékeztek meg a hat éve meggyilkolt Kuciakról és jegyeséről.

19:51 – A komáromi Klapka téren többek között Bandor Éva és Daniela Kapitáňová részvételével mintegy 150 ember emlékezett meg a hat éve meggyilkolt párról.

18:31 – Érsekújvárban több mint százan gyűltek össze, hogy a meggyilkolt újságíróra, Ján Kuciakra és jegyesére, Martina Kušnírovára emlékezzenek.

18:28 – Matovič a helyszínen maradt tüntetők egyikével beszél arról, hogy a kormánypártoknak a büntető törvénykönyv módosítása kapcsán tanúsított időhúzása miatt az embereknek az alkotmány lehetőséget ad a tiltakozásra.

18:22 – Igor Matovič, a Szlovákia mozgalom elnöke rögtönzött sajtótájékoztatót tart. Az ellenzéki politikus mögött egy kisebb csoport szimpatizáns áll transzparensekkel. Arról beszél, Peter Pellegrini és Ivan Korčok sem hajlandó vele az államfői kampány során vitázni.

01

18:03 – A pozsonyi tüntetés végén a szervezők megköszönték a civil társadalomnak, hogy a nehéz időben is kiállnak az ügyek mellett. Végül a tömeg Juraj Benetín művésszel az élen elénekelte a szlovák himnuszt.

17:47 – „Menjen már végre a pokolba, Szlovákia ön nélkül is boldogul” – üzente a megmozdulás színpadáról Stanke Robert Fico (Smer) miniszterelnöknek. Majd a tömeg hangosan skandálni kezdte: „Elég volt Ficóból!”

17:44 – A megmozdulás során folyamatosan érkeztek az emberek, mostanra gyakorlatilag megtelt a pozsonyi Szabadság tér, a tömeg nagyjából tízezresre tehető.

A művésztársadalom nevében, amely már a 2018-as gyilkosság után megindult tüntetéseket is támogatta, Richard Stanke színész szólalt fel. Arról beszélt, ismét ugyanaz a garnitúra van hatalmon, amelynek tagjait Kočner üzeneteiből ismerhetjük. Bírálta a kormány tagjait, felsorolta a koalíció tagjaihoz köthető friss botrányokat is. Így egyebek mellett azt, amikor Andrej Danko a kormányzó SNS elnöke autóbalesetet okozott, aminek a vizsgálata azonban még mindig nem zárult le. Stanke beszédében arra is utalt, hogy Peter Pellegrini a kormányzó Hlas vezetője, nem nyerheti meg a küszöbön álló államfőválasztást.

Galéria

17:36 – Szalai arról is beszélt, hogy hat évvel a gyilkosság után Szlovákia miniszterelnökét ismét Robert Ficónak hívják, aki újra támadásokat intéz az újságírók ellen, amellyel a sajtószabadságot fenyegeti. Arra szólított fel mindenkit, hogy védjék meg a sajtó szabadságát és a demokráciát.

Galéria

17:32 – A pozsonyi Szabadság térre a megmozdulás kezdetét követően is nagyon sokan érkeznek. Bár a tömeg méretét, a tér rendkívüli tagoltsága miatt, nagyon nehéz megállapítani, úgy becsüljük, 7–10 ezren vesznek részt az eseményen.

17:28 – Pavol Szalai, a Riporterek Határok Nélkül képviselője a tüntetésen arról beszélt, hogy más országokban is vannak atrocitások az újságírók ellen. A máltai Daphne Caruana Galiziát említette, akit Kuciakhoz hasonlóan a munkája miatt gyilkoltak meg. Szalai arról beszélt, az újságírók munkája szükséges ahhoz, hogy a nyilvánosság megfelelően tájékozódhasson a közügyekről.

17:23 – Kostolný felolvasta néhány újságírónak a nevét, aki a megmozdulást támogatja, a tömeg hangos tapssal és a „Köszönjük” – rigmus skandálásával válaszolt.

17:19 – „Hat éve meggyilkolták a kollégánkat” – az újságírók nevében a pozsonyi megmozduláson Balog Beáta, a Sme napilap főszerkesztője és Matúš Kostolný, a Denník N napilap vezetője szólalt fel. Balog arra emlékeztetett, Kuciakékat azért gyilkolták meg, mert az akkori Fico-kormány korrupciós ügyeit tárta fel. „Fico maffiaállama nélkül ez nem lett volna lehetséges” – mondta Balog, amire a tömeg hangos skandálásba kezdett: „Elég volt Ficóból” – skandálták az emberek.

17:15 – Zlatica Kušnírová, a meggyilkolt lány édesanyja a tüntetésen arról beszélt, meg van győződve arról, hogy a gyilkosságot Marian Kočner nagyvállalkozó rendelte meg. Kočner ugyan börtönben ül, de nem a gyilkossági ügyben ítélték el. Zlatica Kušnírová szintén bírálta a hivatalban lévő kormányt.

17:12 – A fővárosban összehívott megmozdulás csendesen indult, az emberek eleinte nem skandáltak, a megmozdulás a kegyeleti jellege erősen érezhető volt. Elsőként a két meggyilkolt fiatal családja lépett a színpadra. A tömeg hosszas tapssal fogadta őket. Jozef Kuciak, Ján Kuciak édesapja arról számolt be, hogy milyen nehézségekkel néztek szembe a nyomozók a gyilkossági ügy felderítése során. Majd a jelenlegi kormány tagjait kritizálta, akik szerinte nem megfelelően jártak el. A hivatalban lévő kormány tagjainak említésekor a tömeg hangos skandálásba kezdett. „Szégyen” – kiabálták az emberek.

17:08 – A pozsonyi megmozdulás helyszínén már az esemény kezdete előtt körülbelül 5–6 ezren gyűltek össze. A pozsonyi Szabadság térre összehívott demonstráció egy perces néma csenddel indult.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?