Közélet

Évente 800–1500 fővel fogy a magyar

Pozsony | A Statisztikai Hivatal friss demográfiai adatai szerint egyre csökken a Szlovákiában élő magyarok lélekszáma. A tényleges fogyás azonban még nagyobb lehet.
Czímer Gábor

2019. május 4. 19:03

baba illusztráció
- Németi Róbert felvétele

A Statisztikai Hivatal csütörtökön ismertette az ország népességi mutatóinak változásáról szóló elemzését. Az adatok szerint 2018-ban az ország összlakossága ugyan némileg növekedett, de ez nem minden nemzetiségre egyformán igaz. A hivatal szerint a szlovák nemzetiségűek száma minden évben 10-12 ezerrel nő. A szlovák nemzetiségűek száma hozzávetőlegesen 4 444 800 fő, ami az ország teljes lakosságára vetítve 81,55 százaléknak felel meg.

A magyarok lélekszáma ugyanakkor évente 800 és 1500 közötti értékkel csökkent. A hivatal módszertanával készült tanulmány szerint 2018-ban Szlovákiában megközelítőleg 451 900 magyar nemzetiségű személy élt. A szlovákiai magyarok ezen adatok szerint az összlakosság 8,29 százalékát alkotják.

Gyurgyík László demográfus szerint a 2021-ben esedékes népszámlálás még alacsonyabb számokat mutathat. Úgy véli, a most közölt adatok pontatlanok, hiszen a Statisztikai Hivatal mindig csak az utolsó, a 2011-es népszámlálás adataiból következtet az adott nemzetiség aktuális lélekszámára. A szakember azonban kiemelte, a nyolc évvel ezelőtti népszámlálás során az emberek 7%-a nem adta meg a nemzetiségét. „És viszonylag sokan, 60–70 ezer ember egyáltalán nem adta le a népszámlálási adatlapot” – tette hozzá Gyurgyík, majd így folytatta: „A 2011-es népszámlálás ezer sebből vérzett.” A demográfus szakmai becslése szerint 2011-ben a szlovákiai magyarok száma 480 ezer lehetett, míg a népszámlálás során csak 458 400 személy vallotta magát magyarnak.

A szakember elmondta, a Statisztikai Hivatal két népszámlálás között egyszerűen a népmozgalmi adatok, vagyis a születés, a halálozás és a migráció egyenlegét számolja ki az egyes évekre. Az alacsony gyermekvállalási kedv jellemző a kisebbségek képviselőire, kivéve a romákat. A többségi szlovákok termékenységi mutatói is kedvezőbbek a kisebbségekre vonatkozó értéknél.

Gyurgyík azonban kiemelte, a most publikált számokat statisztikai módszerekkel állították elő. A 2021-ben esedékes valós felmérés nagyban más értékeket mutathat. „A magyarok száma a 2021-es népszámlálás során mindenképpen alacsonyabb lesz, mint a 2020-as statisztikai érték” – mondta. A valós mérésben az emberek dönthetnek úgy, hogy nem magyarnak, hanem például szlováknak vallják magukat. Ez azt jelenti, hogy a többségi nemzethez asszimilálódnak.

a

A szakember szerint a népszámlálási adatokat két alapvető tényezőcsoport fogja befolyásolni. Az egyikbe tartozik a születés, a halálozás, a migráció és főleg az asszimiláció, a másik csoportot pedig a módszertani adatfelvételi problémák jelentik. „Ha kérdezőbiztosok végeznék a felmérést, akkor minden bizonnyal sokkal nagyobb arányú válaszadási arányt sikerülne elérni” – mondta Gyurgyík.

Az elemzés szerint a magukat a roma nemzetiséghez vallók száma 2018-ban 111 900 volt, ez 800 fővel több, mint egy évvel korábban. Ez a szám azonban tisztán elméleti szám, hiszen például a Roma Közösségek Atlasza szerint 2013-ban Szlovákiában mintegy 402 ezer roma élt. Ravasz Ábel (Híd) romaügyi kormánybiztos szerint a közösség lélekszáma valóban növekedhetett. „De messze nem annyira, mint ahogy azt gondolni szokták” – mondta Ravasz.

A roma közösségre vonatkozó számokról Ravasz Ábel (Híd) romaügyi kormánybiztos elmondta, a Statisztikai Hivatal által publikált adatok nem alkalmasak arra, hogy valós képet adjanak a romák lélekszámáról. „Már csak azért sem, mert egy sokkal kisebb számmal dolgoznak,mint ami a romák esetében a valóság” – mondta Ravasz. Hozzátette, a következő hónapokban publikálják majd a Roma Közösségek Atlaszának újabb kiadását, amely sokkal pontosabb adatokat tartalmaz majd.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
v
Frissítve

GALÉRIA+VIDEÓ: Tüntetnek az elnöki palota előtt, a tömeg eltorlaszolta az utat

rendőrség

Kamionnal ütközött egy személyautó - az anya nem élte túl, három gyermek megsérült

woman

Nem kell plasztika, elég a Pfizer-vakcina! - Több nő is azt állítja, hogy megnőtt a melle az oltás után

ff

Karanténversek két IP-címre

massz

Eltörte páciense gerincét egy ukrán masszőr - a nő belehalt a sérülésbe

koronavírus

Koronavírus: két beteg elhunyt, 49-cel nőtt a fertőzöttek száma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.