Közélet

Évente 800–1500 fővel fogy a magyar

Pozsony | A Statisztikai Hivatal friss demográfiai adatai szerint egyre csökken a Szlovákiában élő magyarok lélekszáma. A tényleges fogyás azonban még nagyobb lehet.
Czímer Gábor

2019. május 4. 19:03

- Németi Róbert felvétele

A Statisztikai Hivatal csütörtökön ismertette az ország népességi mutatóinak változásáról szóló elemzését. Az adatok szerint 2018-ban az ország összlakossága ugyan némileg növekedett, de ez nem minden nemzetiségre egyformán igaz. A hivatal szerint a szlovák nemzetiségűek száma minden évben 10-12 ezerrel nő. A szlovák nemzetiségűek száma hozzávetőlegesen 4 444 800 fő, ami az ország teljes lakosságára vetítve 81,55 százaléknak felel meg.

A magyarok lélekszáma ugyanakkor évente 800 és 1500 közötti értékkel csökkent. A hivatal módszertanával készült tanulmány szerint 2018-ban Szlovákiában megközelítőleg 451 900 magyar nemzetiségű személy élt. A szlovákiai magyarok ezen adatok szerint az összlakosság 8,29 százalékát alkotják.

Gyurgyík László demográfus szerint a 2021-ben esedékes népszámlálás még alacsonyabb számokat mutathat. Úgy véli, a most közölt adatok pontatlanok, hiszen a Statisztikai Hivatal mindig csak az utolsó, a 2011-es népszámlálás adataiból következtet az adott nemzetiség aktuális lélekszámára. A szakember azonban kiemelte, a nyolc évvel ezelőtti népszámlálás során az emberek 7%-a nem adta meg a nemzetiségét. „És viszonylag sokan, 60–70 ezer ember egyáltalán nem adta le a népszámlálási adatlapot” – tette hozzá Gyurgyík, majd így folytatta: „A 2011-es népszámlálás ezer sebből vérzett.” A demográfus szakmai becslése szerint 2011-ben a szlovákiai magyarok száma 480 ezer lehetett, míg a népszámlálás során csak 458 400 személy vallotta magát magyarnak.

A szakember elmondta, a Statisztikai Hivatal két népszámlálás között egyszerűen a népmozgalmi adatok, vagyis a születés, a halálozás és a migráció egyenlegét számolja ki az egyes évekre. Az alacsony gyermekvállalási kedv jellemző a kisebbségek képviselőire, kivéve a romákat. A többségi szlovákok termékenységi mutatói is kedvezőbbek a kisebbségekre vonatkozó értéknél.

Gyurgyík azonban kiemelte, a most publikált számokat statisztikai módszerekkel állították elő. A 2021-ben esedékes valós felmérés nagyban más értékeket mutathat. „A magyarok száma a 2021-es népszámlálás során mindenképpen alacsonyabb lesz, mint a 2020-as statisztikai érték” – mondta. A valós mérésben az emberek dönthetnek úgy, hogy nem magyarnak, hanem például szlováknak vallják magukat. Ez azt jelenti, hogy a többségi nemzethez asszimilálódnak.

a

A szakember szerint a népszámlálási adatokat két alapvető tényezőcsoport fogja befolyásolni. Az egyikbe tartozik a születés, a halálozás, a migráció és főleg az asszimiláció, a másik csoportot pedig a módszertani adatfelvételi problémák jelentik. „Ha kérdezőbiztosok végeznék a felmérést, akkor minden bizonnyal sokkal nagyobb arányú válaszadási arányt sikerülne elérni” – mondta Gyurgyík.

Az elemzés szerint a magukat a roma nemzetiséghez vallók száma 2018-ban 111 900 volt, ez 800 fővel több, mint egy évvel korábban. Ez a szám azonban tisztán elméleti szám, hiszen például a Roma Közösségek Atlasza szerint 2013-ban Szlovákiában mintegy 402 ezer roma élt. Ravasz Ábel (Híd) romaügyi kormánybiztos szerint a közösség lélekszáma valóban növekedhetett. „De messze nem annyira, mint ahogy azt gondolni szokták” – mondta Ravasz.

A roma közösségre vonatkozó számokról Ravasz Ábel (Híd) romaügyi kormánybiztos elmondta, a Statisztikai Hivatal által publikált adatok nem alkalmasak arra, hogy valós képet adjanak a romák lélekszámáról. „Már csak azért sem, mert egy sokkal kisebb számmal dolgoznak,mint ami a romák esetében a valóság” – mondta Ravasz. Hozzátette, a következő hónapokban publikálják majd a Roma Közösségek Atlaszának újabb kiadását, amely sokkal pontosabb adatokat tartalmaz majd.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Koleszterin, a csendes gyilkos

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?