Közélet
- SITA/AP-felvétel

Érsek: még idén elkezdődhet az R2-es építése Vámosfalva és Losonctamási között

TASR

2018. február 16. 16:55

Ez év végéig lezárná az állam az R2-es gyorsforgalmi út Vámosfalva (Mýtna) és Losonctamási (Tomášovce) közötti szakaszának kivitelezésére kiírt versenypályázatot. A pályázat elindítását pénteken jelentette be Érsek Árpád közlekedési miniszter a Nemzeti Autópálya-kezelő Társaság (NDS) képviselőivel tartott közös sajtótájékoztatóján a losonci járásbeli (Okres Lučenec) Vámosfalván.

Érsek elmondta: örülne neki, ha nem húzódna el a közbeszerzés, és még idén elkezdődhetne az építkezés. Hozzátette: az előzetes becslés szerint a szakasz kiépítése áfa nélkül 162 millió euróba fog kerülni, de a miniszter feltételezi, hogy a versenypályázat utáni végső összeg ennél alacsonyabb lesz.

Az anyagi forrásokról Érsek akkor kezd el tárgyalni a pénzügyminisztériummal, ha lezárul a versenypályázat, és ismert lesz a végösszeg. Hozzátette: Robert Fico kormányfő azt ígérte neki, hogy ha az egyes minisztériumoknál marad ki pénz, melyet nem használnak fel az operatív programok keretében, azt átcsoportosíthatják a közlekedésügynek. Érsek a saját tárcájánál is keresi a potenciális forrásokat. „Bizonyos pénzek átcsoportosításából, nem mondom meg, honnan hova, máris 40 milliós megtakarítást látok” – jegyezte meg a miniszter.

2018. január 29. 12:14

Még mindig délibáb az R2-es

Pavol Greksa, Vámosfalva polgármestere és az R2-es középső szakaszát felügyelő munkacsoport vezetője elmondta: leginkább annak örülnek, hogy végre kiépül a Losoncba vezető kétsávos út, amely esetlegesen folytatódik Magyarország és Budapest irányában is, ami a turizmus szempontjából lenne kiemelt fontosságú.  Az R2-es új szakasza pedig tehermentesíti a községet az áthaladó forgalomtól, amely naponta mintegy 15-18000 járművet jelent – tette hozzá a polgármester.  

Az R2-es gyorsforgalmi út Vámosfalva (Mýtna) és Losonctamási (Tomášovce) közötti szakasza 13,5 kilométer hosszú lesz. A szakasz az I/16-os út és az R2-es kereszteződésétől a losonctamási nem szintbeli kereszteződésig húzódik majd, és része lesz 11 hídobjektum, köztük három, összesen 1,36 kilométer hosszú felüljáró és 6 hangvédő fal is.

Önnek ajánljuk