Közélet

EP: terítéken a kisebbségjog

Brüsszel/Pozsony | A Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezésről tartott csütörtökön meghallgatást az Európai Parlament (EP). A kisebbségi jogok uniós szintű garanciáját célzó kezdeményezést az EP-képviselők jelentős része támogatta.
Czímer Gábor

2020. október 15. 18:14

Gyűlnek az aláírások a Minority SafePack-hez
- Képarchívum

Részben az EP brüsszeli épületében, részben pedig online zajlott az a meghallgatás, amelyet az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága (CULT), az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) és az Európai Parlament Petíciós Bizottsága közösen tartott. Felszólalt Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, több tucat uniós EP-képviselő és civil szervezetek vezetői is. A legtöbben egy adott kisebbség speciális helyzetéről, vagy azokról az elvekről beszéltek, amelyeket az uniónak, az érintett közösségek helyzetének javítása érdekében el kellene fogadnia. Michal Šimečka (Progresszív Szlovákia), a szlovákiai magyarok képviseletét is magára vállaló EP-képviselő a meghallgatáson a kisebbségi nyelvű média fontosságáról beszélt. Arra hívta fel a figyelmet, az ilyen médiumok létezése elengedhetetlen ahhoz, hogy az adott nemzetiség otthon érezze magát egy országban.

Hogyan tovább?

Tárnok Balázs, a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének munkatársa elmondta, a meghallgatást követően az EP a következő plenáris ülésén megvitatja a dokumentumot. „De a legfontosabb, hogy az Európai Bizottság (EB) elfogad egy közleményt arra vonatkozóan, hogy milyen intézkedéseket kíván tenni az európai polgári kezdeményezés nyomán” – mondta az uniós témák szakértője, aki az utolsó EP-választáson függetlenként az MKP listáján indult. A bizottságnak a meghallgatás után három hónapja van a közlemény kidolgozására. „Eldöntik, hogy tesznek-e jogalkotási javaslatot és ha igen, akkor milyen tartalommal” – magyarázta a szakértő. A Minority SafePack alapján létrejött jogszabály-tervezet ugyanis hét kulcsfontosságú javaslatot tartalmaz. Tárnok szerint, ha a bizottság úgy dönt, hogy jogalkotási javaslatot tesz, akkor valószínű, hogy ebből a hét pontból emel át valamennyit. Arról, hogy az EP-képviselők milyen arányban támogatják az európai polgári kezdeményezést, a szakember elmondta, a testület legnagyobb része kiáll a Minority SafePack mellett. „Egyedül a román képviselők foglaltak állást a kezdeményezésessel szemben, mégpedig pártszínezetre való tekintet nélkül” – számolt be a meghallgatásról a kutató. A meghallgatásnak egyébként már tavasszal meg kellett volna valósulnia, de a világjárvány miatt erre csak most kerülhetett sor.

A jogintézmény lehet a tét

Az európai polgári kezdeményezés az uniós intézményrendszerbe beépített, a polgárok aláírásával támogatott, a közvetlen demokrácia elvére épülő jogintézmény. Tárnok szerint azért is fontos, hogy a Minority SafePack ügye már ebbe a stádiumba jutott, mert a hasonló kezdeményezések legnagyobb része sikertelen volt. „Ez lehetne az első olyan polgári kezdeményezés, amelynek konkrét eredménye lehet majd” – mondta, és hozzátette, bizonyos értelemben magának a jogintézménynek a működőképessége is megmutatkozik a folyamatban.

Az EP-ben való meghallgatásra az MKP uniós jogi szakértője, Lancz Attila is reagált. Közleményében azt írja, a nemzeti kisebbséghez vagy nyelvi csoporthoz tartozó 50 millió uniós polgár ügyét képviselő kezdeményezés egyre közelebb kerül ahhoz, hogy az Európai Unió első érdemi kisebbségvédelmi jogszabályaként érjen célba.

Mi a Minority SafePack?

A Minority SafePack egy 2013-as európai polgári kezdeményezés, amelynek célja, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem bizonyos területei az európai uniós jog részei legyenek. A kezdeményezéssel azért foglalkozik az EB, mert 2018. április 3-ig összesen több mint egymillió aláírást sikerül összegyűjteni hozzá az unió legalább 7 tagállamában. Szlovákiában 68 ezer aláírás gyűlt össze papír formanyomtatványon és elektronikusan, melyből 52 ezret az MKP regionális szervezeti gyűjtöttek össze. Az aláírásokat 2020. január 10-én terjesztették az EB elé. A kezdeményezés alapján kidolgozott törvénykezdeményezési javaslatokat 2020. február 5-én mutatták be a bizottságnak. A dokumentum tartalmazza például egy új EU-s ajánlás megfogalmazását a kulturális és nyelvi sokféleség védelmének érdekében, de egy új uniós intézmény, a Nyelvi Sokféleségi Központ létrehozását, és azt is magában foglalja, hogy a kisebbségek által lakott régiókban szabadon hozzá lehessen férni a más tagállamokból sugárzott műsorokhoz. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
bankovka

A szlovákiai nők a spóroláshoz, a férfiak a pénz fialtatásához értenek jobban

Eduard Heger

Heger: Oltás nélkül kevés esélyünk van a harmadik hullámmal szemben

parlament k

Ma folytatódik a parlament rendkívüli ülése

időjárás meleg

Zavartalan napsütés, tökéletes nyári idő szombaton

koronavírus

WHO: 28 európai ország közül 19-ben a delta variáns domináns

Szilágyi Áron

Tokió 2020 – Szilágyi Áron parádés vívással a nyolc között férfi kardban, Szatmári kiesett

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.