Közélet

Enyhébb lehet a különadó

Pozsony | Nem hajlandó letenni az üzletláncokra kivetendő 2,5 százalékos különadóról – közölte tegnap Andrej Danko, az SNS elnöke. Az eredeti tervezethez képest viszont nagy valószínűséggel a törvény enyhébb változatát fogják elfogadni, a Híd javaslatára ugyanis szűkíteni fogják azon üzletek körét, amelyekre a különadó vonatkozni fog.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. november 24. 11:01

- Kép: Július Dubravay/Plus jeden deň

A lakosság közel 70 százaléka nem ért egyet az üzletláncokra kivetett különadóval, azt csak a válaszadók 20 százaléka támogatja – derül ki a Go4insight ügynökség felméréséből. Danko szerint viszont az ilyen felméréseket az üzlethálózatok finanszírozzák. „Mi érezzük a lakosság és most már a koalíciós partnerek támogatását is” – mondta tegnap az SNS elnöke. 

A Híd Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi miniszter szerint a koalíciós tanács tegnapi ülésén több olyan módosító javaslatot is bemutatott, melyek elfogadása után hajlandó támogatni a különadó bevezetését. „A törvény olyan üzletekre vonatkozna majd, amelyek forgalmának az eredeti 10 helyett 25 százaléka származik élelmiszerből, és legalább két üzlete működik megyeközpontban. Nem érinti majd a szociálisan hátrányos helyzetben levő régiókban működő kis- és középvállalkozásokat és azokat a boltokat, amelyek 80 százalékban saját gyártású termékeit árusítják” – részletezte Matečná a tervezett módosításokat, amelyekről a parlament a jövő héten kezdődő ülésen fog tárgyalni. A miniszter tegnap elismerte,hogymígeredetilegévi150 millió eurós bevételt vártak, a módosítások után csak mintegy százmillió euró lesz a bevétel. 

„Mindegy milyen formában fogadjuk el a törvényt, a lényeg, hogy harcba szálltunk az üzlethálózatokkal, amelyek hatalmas extra nyereséggel vállalkoznak, a pénzt viszont az anyavállalataiknak küldik külföldre. Ha Magyarország bevezethetett ágazati különadót és az így kapott pénzt az őstermelők, gazdák támogatására tudta fordítani, akkor ezt mi is megtehetjük. Tőlük ezt az egymilliárdot már senki sem fogja elvenni” – reagált Danko arra, hogy Budapestet is bírálta az ágazati különadó bevezetése miatt az Európai Bizottság. 
Mindezek ellenére a különadó bevezetésének továbbra is számos bírálója van, például a Szlovák Kiskereskedelmi Szövetség (ZOSR) tagjai vagy a munkaadók országos szervezetei. „Nem igaz a minisztérium állítása, hogy extra nyereséggel dolgozunk, mint ahogy az sem, hogy nem karoljuk fel a szlovákiai élelmiszeripart. A hivatalos statisztikák szerint a mi üzleteinkben (pl. Jednota, CBA) 60–70% közötti a hazai termékek aránya, ami már alig fokozható, tekintve, hogy a honi élelmiszer-ágazat nem teszi lehetővé az önellátást” – mondta tegnap Martin Katriak, a ZOSR elnöke.

2018. október 17. 19:55

Mindenki a különadó ellen

Az emberek húsz százaléka akarja a különadót

A lakosság többsége attól tart, hogy az üzletláncokra kivetendő különadó bevezetése megemeli az élelmiszerárakat – derül ki Go4insight felméréséből. A felmérés résztvevőinek 69,7%-a ellenezte a javaslatot, közülük 35,5 százaléknyian határozottan, 34,2 százaléknyian pedig részben elutasították azt. A megkérdezettek csupán 20,2%-a támogatta a törvény elfogadását, 4 százaléknyian határozottan támogatták. A legtöbb támogató a 60 feletti korosztályból került ki. Az idősebbek 29%-a értett egyet a javaslattal, 64%-uk azonban ellene volt. 

A közvélemény-kutatás szerint a szlovákiai lakosok leginkább (86%) a mindennapi élelmiszerek árának emelkedésétől tartanak. Sokan (73%) aggódnak amiatt is, hogy az illetékből befolyó összeget nem transzparens módon használnák fel, illetve hogy tönkremennének a kisebb községekben üzemelő kisboltok (70%). A lakosok többsége (57%) a jogszabályt ilyen formában diszkriminatívnak tartja. Az ellenzők szerint a törvény nem megfelelő eszköz a szlovák termelők és mezőgazdászok megsegítésére. (dem, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Ismét könnygázt vetettek be a tüntetők ellen Budapesten

Agyonlőtték a rendőrök a strasbourgi merénylőt

Sűrű ködre figyelmeztet az SHMÚ

Huszonhetek: nem tárgyalható újra a brit kiválási megállapodás

Bravúros döntetlennel esett ki a Vidi

Taszítja a fiatalokat a politika

Legfrissebb galériák
Olvasta már?