Közélet

Ennyivel drágul a villany és a gáz ára jövőre

A villamos energia végső ára a háztartások számára 2020. január 1-jétől átlagosan 7,63%-kal nő. A gáz ára az egy évvel korábbi adatokkal összehasonlítva átlagosan 3,95%-kal, a hőszolgáltatás ára pedig 1,90%-kal fog emelkedni jövőre. A víz- és csatornadíj átlagosan 1%-kal fog nőni. Erről Ľubomír Jahnátek, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) elnöke tájékoztatott csütörtökön.
TASR

2019. december 5. 14:00

Hozzátette: a szlovák háztartásokra és kisvállalkozásokra vonatkozó átlagos energiaárak megállapításakor figyelembe kellett venniük, hogy ezeknek az árucikkeknek a piaci ára az előző évi értékekhez képest ismét emelkedett, a villamos energia ára 28,1%-kal, a gázé 8,58%-kal. „Továbbra is érvényes, hogy ha a hivatal teljes mértékben figyelembe vette volna a szolgáltatók javaslatait, az átlagos energiaár nagyobb mértékben emelkedett volna, a villany ára például 14,64%-kal” – tette hozzá az ÚRSO elnöke.  

A villamos energia végső ára 2020. január 1-jétől átlagosan 7,63%-kal nő a háztartások számára. Például a DD1 kategóriájú fogyasztók, ahová az 1000 kWh-nál kevesebbet fogyasztó kis lakások tartoznak, 2020-ban havonta átlagosan mintegy 0,82 euróval fognak többet fizetni az áramért. A DD2-es kategóriában, ahová a 2300 kWh körül fogyasztó háztartások tartoznak, az áremelkedés mintegy havi 2,60 eurót fog kitenni. A rendszerüzemeltetési tarifa (TPS) 2020-ban 25,9880 euró/MWh-ról 23,6210 euró/MWh-ra csökken.

A gáz ára jövőre átlagban 3,95%-kal fog emelkedni. A D2-es tarifa esetében például, amely 14 000 kWh éves átlagfogyasztást jelent, egy háztartás megközelítőleg havonta 0,60 euróval fog többet fizetni a gázért.

A víz- és csatornadíj átlagosan 1%-kal fog nőni, ami egy átlagos, háromtagú család számára havonta mintegy 0,21 euró többletköltséget fog jelenteni.

Az ÚRSO elnöke hangsúlyozta, hogy a hivatal nem rögzített, hanem maximális árat szab az áram-, gáz-, hő- és vízszolgáltatóknak, melyet nem léphetnek túl, alacsonyabb árat azonban a piaci verseny keretében kínálhatnak a szlovák háztartásoknak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kep

Kuciak volt kollégái egyetértenek abban, hogy Kočnernek volt indítéka megöletni az újságírót

danko matovič

Danko szerint az elnöki palota "narkósokat szolgál"

Dobroslav Trnka
Frissítve

Ejtették a vádat Trnka ellen a Tipos-ügyben

csont

Csontjainknak is árt a levegő rossz minősége

Titanic

Új brit-amerikai szerződés garantálja a Titanic roncsainak biztonságát

Harry herceg megérkezett Kanadába

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.