Emeletes vonatokkal oldanák meg a Pozsony-Komárom vonal túltelítettségét

emeletes vonat
Pozsony |

A Pozsony - Komárom vonalon közlekedő szerelvényekre jellemző helyhiány megnehezíti az utasok mindennapi ingázását a fővárosba.

Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedési miniszter ezért felkérte a RegioJet társaságot, hogy a reggeli csúcsidőben biztosítson emeletes vagonokat. Erről Karolína Ducká, a Közlekedési és Építésügyi Minisztérium (MDV) szóvivője tájékoztatott kedden.

A minisztérium állásfoglalása szerint ezzel a megoldással több tíz új ülőhelyet tudnának biztosítani. A tárca azt ígéri, segítőkész lesz, és kész felgyorsítani a vonatokhoz szükséges engedély jóváhagyási folyamatát, hogy az emeletes vagonokat már a következő hetekben pályára állíthassák.

Érsek hangsúlyozta, hogy a tárca intenzíven keresi a megoldást a szóban forgó pályaszakaszon kialakult helyzetre, figyelembe véve a rosszabbodó közlekedési körülményeket a fővárosban. 

Az MDV német gyártmányú emeletes vagonok beszerzését ajánlja, melyek 120 ülőhellyel rendelkeznek, ami 32-vel több, mint egy átlagos vasúti kocsi ülőhelyeinek száma. Egy három kocsiból álló szerelvényen így 96-tal több ülőhely állna az utasok rendelkezésére. A tárca árajánlatot kért a RegioJet társaságtól.

Az elmúlt öt évben a minisztérium szerint szinte megkétszereződött a Pozsony - Komárom vonalon utazók száma. A fő gondot az jelenti, hogy egyvágányú pályáról van szó, és a járatsűrűség miatt már nem iktathatók be újabb járatok a reggeli csúcsidőben. A közlekedési tárca ezért más, mind anyagilag, mind időben gyorsan végrehajtható intézkedéseken dolgozik, amelyek több utas szállítását tennék lehetővé.

A ZSSK-tól bérelhet emeletes vagonokat a RegioJet

A RegioJet társaság intenzív tárgyalásokat folytat a Közlekedési és Építésügyi Minisztériummal a Pozsony – Komárom (Bratislava – Komárno) vonalon közlekedő vonatok utasszállítási kapacitásának növeléséről, amelyet még azelőtt akarnak kivitelezni, hogy lejárna az érvényben lévő szerződés. Aleš Ondrůj szóvivő tájékoztatatása szerint több lehetséges megoldás is felmerült. Ezek egyike az emeletes vagonok pályára állítása. Ezzel összefüggésben szóba került egy olyan lehetőség is, hogy a RegioJet a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) vasúti kocsijait venné bérbe. „Az egyetlen olyan emeletes vagon ugyanis, amelynek az üzemeltetése műszakilag engedélyezett Szlovákiában, az ZSSK push-pull egysége” – magyarázta a szóvivő.

Hozzátette: az emeletes vagonokból általában hiány van Európában, de ha mégis másféle kocsikat akarnának pályára állítani, ahhoz először is műszaki engedélyt kellene szerezniük, mert csak ezután válna lehetővé a szlovákiai üzemeltetés. „Erről tájékoztattuk a tárcát is. A RegioJet dolgozik ezen az alternatíván, az eredményt minél előbb a közlekedési minisztérium elé terjesztjük” – fűzte hozzá a szóvivő. A közlekedési társaság a tárcának összesen hét-nyolc alternatívát készül bemutatni az utasszállítási kapacitás növelésére a szóban forgó vonalon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?