Közélet

Elzárták az amerikai pénzcsapot

Pozsony | Jelentősen csökkent a szlovákiai katonai kiadásokra folyósított amerikai támogatás. A környékbeli országokat sokkal bőkezűbben támogatja az USA, mint Szlovákiát és Magyarországot, amelyek vezetése a leginkább oroszbarát hangot ütötte meg azutóbbi években.
Szalay Zoltán

2016. január 18. 16:44

Az Egyesült Államok a világ minden részére hagyományosan küld katonai támogatást, a legtöbb pénzt a főbb szövetségesek – Izrael, Egyiptom, Jordánia stb. – kapják, de kelet-közép-európai államokba is évente érkezik bizonyos összeg. Ám az utóbbi néhány évben azUSA egyes államokkal szemben sokkal visszafogottabb lett, mutatott rá a 444.hu portál. Szlovákia néhány éve még évi ötmillió dollárt kapott Washingtontól, ez 2014-től csökkent radikálisan, amikor már csak 450 ezres összegről beszélhettünk, 2015-ben pedig egyetlen centet sem kaptunk – Magyarországhoz hasonlóan. A régió országainak – Lengyelország, Románia, Bulgária – támogatása számottevően nem csökkent. Románia például 2015-ben 5,4 millió dollár támogatást kapott. 
 
A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az FMF (Foreign Military Financing) nevű program keretében 1996-tól 55 szerződést írtunk alá az USA-val, összesen körülbelül 80 millió dollár értékben. Ezt a pénzt fegyverek, lőszerek, éjjellátó berendezések beszerzésére fordította a védelmi minisztérium, közölte Martina Balleková szóvivő. A minisztérium szerint az amerikai támogatások folyósítása tervezetten történik. „Szlovákiát előre értesítették és felkészítették az FMF felszámolására” – árulta el Balleková. 

Ondrejcsák Róbert külpolitikai szakértő, volt védelmi államtitkár szerint az amerikai anyagi támogatás műszaki jellegű. „A Szlovákiába érkező amerikai pénz nagy részét korábban a Zsolnán állomásozó 5. Különleges Műveleti Ezred felszerelésére fordították” – közölte Ondrejcsák. A szakértő szerint a támogatás csökkenése nem köthető diplomáciai kérdésekhez, így az sem lehet kihatással az ügyre, hogy az elmúlt években az uniós tagállamok közül épp Szlovákia és Magyarország álltak a legközelebb Oroszországhoz vezetőik kijelentései alapján. Tavaly Fico többször is tárgyalt Moszkvában, és Pozsonyban is együtt koszorúzott az orosz külügyminiszterrel. 

Mindeddig nem lehetett hallani az amerikai–szlovák katonai kapcsolatok elhidegüléséről a szlovák kormány oroszbarát politikája miatt. Tavaly decemberben Martin Glváč a Pentagonban tárgyalt, akkor az amerikai védelmi miniszter helyettese, Robert O. Work megdicsérte Glváčot, amiért a szlovák költségvetésben növelték a védelmi kiadásokat.
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
országos tesztelés

Kérdések és válaszok az országos tesztelésről, az új szabályokról

hegymászó

Történelmi siker a K2-n

Komárom

Kihívások és megoldások a gyermekek fejlesztésében

Mecenzéf templom

Mecenzéfi mánták érdekes temploma

fülek városháza

Füleken négy mintavételi pont létrehozását tervezik a hétvégén

Nem kapnak teljes táppénzt az egészségügyi dolgozók

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.