Közélet

Elvben a kisebbségek is részei Szlovákia lelkének

Pozsony | Kisebb vihart kavart a szlovák népművészetre szánt kétmillió eurós támogatási alap körüli ügy. A kulturális miniszter szóvivője először azt állította, az alap csak szlovák nyelvű folklórprodukciókat támogat, amit a tárca hidas államtitkára cáfolt, és kétségbe vonta a szóvivő hozzáértését.
Czímer Gábor

2020. február 12. 09:15

csak azokat az együtteseket támogatják, amelyek államnyelven készítik el műsorukat.⋌(TASR)
A kulturális minisztérium szóvivője korábban úgy nyilatkozott, csak azokat az együtteseket támogatják, amelyek államnyelven készítik el műsorukat.  - TASR-felvétel

A napokban napvilágra került információk szerint a Folklór – Duša Slovenska (Folklór – Szlovákia lelke) nevű kétmillió eurós támogatási alapról a kulturális miniszter szóvivője, Pavol Čorba (Smer) úgy nyilatkozott, csak akkor pályázhatnak a kisebbségek képviselői, „ha az ilyen folklóregyüttes az előadásait államnyelven készíti el”. A szóvivő válaszát a Magyar7 közölte.

Rigó Konrád (Híd) kulturális államtitkár hétfőn közleményben reagált Čorba állítására. „Ez a kijelentés alaptalan, értelmetlen és ami a legfontosabb: nem igaz” – fogalmaz Rigó. Hozzáteszi, a szóvivő kijelentése Čorba hozzá nem értését tükrözi, mivel ilyen kizárólagosság nem része a pályázati kiírásnak. Az államtitkár kiemeli, tavaly a folklórt a Művészeti Alap támogatta, és akkor is hasonló feltételekhez kötötték a pályáztatást. A támogatás kedvezményezettjei között pedig olyan csoportok is voltak, amelyek elsősorban a magyar népi kultúrára összpontosítanak. Az egyértelműen magyar kötődésű projektek össztámogatása meghaladta a 80 ezer eurót.

Rigó hangsúlyozta, hogy a szerdai nappal záruló kiírásra pályázhat mindenki, nemzetiségére való tekintet nélkül. Az államtitkár azt is megjegyzi, nem tartja jó ötletnek Ľubica Laššáková (Smer) kulturális miniszter azon döntését, mely szerint a folklórt külön támogatási programban kezeljék. „Ez egyenetlenséghez, feszültséghez vezet a kulturális élet különböző területei között” – írja Rigó.

Čorba a mi megkeresésünkre írásban válaszolt. Ebben már úgy fogalmaz, egyelőre még nem tudni, hogy a kisebbségi folklórprodukciók kapnak-e támogatást, hiszen a pályázatok leadásának határideje szerdán jár le. Hogy ki kap támogatást, azt a bírálóbizottság dönti majd el.

Az ellenzéki SaS kisebbségi programjának kidolgozója, Milan Pilip az üggyel kapcsolatban elmondta, mindenképpen problémásnak látnák, ha a támogatás odaítélésében kizáró okot jelentene, hogy egy produkció kisebbségi nyelvű elemeket is tartalmaz. Ellenpéldaként a Kisebbségi Kulturális Alapot (KKA) hozta fel, amely célja elsősorban a nemzetiségi pályázatok támogatása, de néha az egyes eseményeken a szlovák nyelvet is használják. „Konkrét példa a Ruszin és Sárosi Folklór Szemléje Bártfafürdőn” – magyarázta Pilip, ahol a ruszin mellett szlovák nyelvű produkciókat is előadnak.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A ciprusi javaslatot várják az euróövezeti pénzügyminiszterek

Már csak két napig lehet igényelni az áprilisi támogatást

Komárom

Lesz-e idén Karva-Párkány kerékpárút?

Marian Kotleba

A szakértő szerint az 1488-as számszimbólum a neonáci ideológiára utal

Zuzana Čaputová

Čaputová figyelemmel kíséri az Őrmezőn talált toxikus hulladék problémáját

Minneapolis lángokban, a tüntetők felgyújtottak egy rendőrőrsöt

Minneapolis lángokban, a tüntetők felgyújtottak egy rendőrőrsöt

Roger Federer

Ő volt a legjobban kereső sportoló az elmúlt egy évben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.