Közélet

Elvben a kisebbségek is részei Szlovákia lelkének

Pozsony | Kisebb vihart kavart a szlovák népművészetre szánt kétmillió eurós támogatási alap körüli ügy. A kulturális miniszter szóvivője először azt állította, az alap csak szlovák nyelvű folklórprodukciókat támogat, amit a tárca hidas államtitkára cáfolt, és kétségbe vonta a szóvivő hozzáértését.
author
Czímer Gábor

2020. február 12. 09:15

csak azokat az együtteseket támogatják, amelyek államnyelven készítik el műsorukat.⋌(TASR)
A kulturális minisztérium szóvivője korábban úgy nyilatkozott, csak azokat az együtteseket támogatják, amelyek államnyelven készítik el műsorukat.  - TASR/AP-felvétel

A napokban napvilágra került információk szerint a Folklór – Duša Slovenska (Folklór – Szlovákia lelke) nevű kétmillió eurós támogatási alapról a kulturális miniszter szóvivője, Pavol Čorba (Smer) úgy nyilatkozott, csak akkor pályázhatnak a kisebbségek képviselői, „ha az ilyen folklóregyüttes az előadásait államnyelven készíti el”. A szóvivő válaszát a Magyar7 közölte.

Rigó Konrád (Híd) kulturális államtitkár hétfőn közleményben reagált Čorba állítására. „Ez a kijelentés alaptalan, értelmetlen és ami a legfontosabb: nem igaz” – fogalmaz Rigó. Hozzáteszi, a szóvivő kijelentése Čorba hozzá nem értését tükrözi, mivel ilyen kizárólagosság nem része a pályázati kiírásnak. Az államtitkár kiemeli, tavaly a folklórt a Művészeti Alap támogatta, és akkor is hasonló feltételekhez kötötték a pályáztatást. A támogatás kedvezményezettjei között pedig olyan csoportok is voltak, amelyek elsősorban a magyar népi kultúrára összpontosítanak. Az egyértelműen magyar kötődésű projektek össztámogatása meghaladta a 80 ezer eurót.

Rigó hangsúlyozta, hogy a szerdai nappal záruló kiírásra pályázhat mindenki, nemzetiségére való tekintet nélkül. Az államtitkár azt is megjegyzi, nem tartja jó ötletnek Ľubica Laššáková (Smer) kulturális miniszter azon döntését, mely szerint a folklórt külön támogatási programban kezeljék. „Ez egyenetlenséghez, feszültséghez vezet a kulturális élet különböző területei között” – írja Rigó.

Čorba a mi megkeresésünkre írásban válaszolt. Ebben már úgy fogalmaz, egyelőre még nem tudni, hogy a kisebbségi folklórprodukciók kapnak-e támogatást, hiszen a pályázatok leadásának határideje szerdán jár le. Hogy ki kap támogatást, azt a bírálóbizottság dönti majd el.

Az ellenzéki SaS kisebbségi programjának kidolgozója, Milan Pilip az üggyel kapcsolatban elmondta, mindenképpen problémásnak látnák, ha a támogatás odaítélésében kizáró okot jelentene, hogy egy produkció kisebbségi nyelvű elemeket is tartalmaz. Ellenpéldaként a Kisebbségi Kulturális Alapot (KKA) hozta fel, amely célja elsősorban a nemzetiségi pályázatok támogatása, de néha az egyes eseményeken a szlovák nyelvet is használják. „Konkrét példa a Ruszin és Sárosi Folklór Szemléje Bártfafürdőn” – magyarázta Pilip, ahol a ruszin mellett szlovák nyelvű produkciókat is előadnak.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Robert Fico

Fico szerint nem Magyarországon, hanem Szlovákiában van gond a jogállamisággal

Boris Kollár az OĽaNO vétója ellenére is ragaszkodik a javaslatához

Kollár javaslata tovább bomlasztja a koalíciót

Eduard Heger

Heger: Az uniós országok kapcsolatokat akarnak építeni a Nyugat-Balkánnal

d

Nem fizette ki a biztosító egy férfi fogkezelését, mert nem volt urológusnál

Vladimír Lengvarský

Senki sem jelentkezett a lekéri fogvatartási intézet vezetői posztjára

s

Magas fizetéseket kínál a Szlovákiába készülő ruhaüzlet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.