Közélet

Előterjesztik a titulusok visszavonásáról szóló törvényjavaslatot

Pozsony | A koalíció képviselői a felsőoktatási intézményekről szóló törvény olyan módosítását terjesztik elő, amely lehetővé teszi a titulusok visszavonását. Erről pénteken tájékoztatott Dáša Macaríková, az OĽaNO mozgalom szóvivője.
TASR

2020. augusztus 28. 16:00

diploma k
- Fotó: pixabay

A törvény nem lesz visszaható hatályú, vagyis visszamenőleg nem teszi majd lehetővé a titulusok visszavonását. A javaslat szerint a módosítás 2021-től lépne érvénybe, tehát csak azokra a szakdolgozatokra és diplomamunkákra vonatkozna, amelyeket a következő év januárja után adnak le.

Az OĽaNO azt állítja, hogy a szlovák felsőoktatásnak reformokra és a záródolgozatok szigorúbb értékelési feltételeire van szüksége. Hangsúlyozták: a rendszer nem kedvezhet a hanyag diákoknak vagy a felsőoktatási intézmények alkalmazottainak. A mozgalom szerint a módosítás egy olyan elvet vezet be, mely szerint a tudományos fokozatot az vonhatja vissza, aki azt kiosztotta. Az államvizsgát pedig újabban az egyetem rektora érvénytelenítheti, „ha a záródolgozat vagy ennek egy része bizonyíthatóan nem a végzettséggel rendelkező személy munkája, vagy a végzettséggel rendelkező személy szándékosan jogtalanul használta fel egy másik munka valamelyik részét, vagy esetleg a munka egészét lemásolta, és ezáltal olyan előnyre tett szert, amely hozzásegítette őt a tanulmányai befejezéséhez”. A rektor olyan esetben is léphet, ha a végzettséggel rendelkező személyt egy olyan szándékos bűncselekmény miatt ítélték el jogerősen, amely hozzásegítette őt a tudományos fokozat megszerzéséhez.

„A felsőoktatási intézmény nevében a rektor jár el, a javaslatot ugyanakkor a tanácsadó bizottságnak kell beadnia. A törvény abban különbözik a cseh verziójától, hogy ebben változtatnának a bizottság összetételén. A bizottság egyik egyetemi alkalmazottja helyett egy jogásznak kellene jelen lennie” – magyarázta az Oktatásügyi, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium (MŠVVaŠ) azt is hozzátéve, hogy a felsőoktatási intézményekről szóló törvény módosítása az új vezetőség prioritásai közé tartozott.

„A politikusok diplomamunkái körüli botrányok felfedték a felsőoktatás egyik alapvető problémáját. A diákoknak műveltséget és tudást kell szerezniük, nem csak tudományos fokozatot, amely a névjegykártyán ugyan jól mutat, de nem garantálja a képzettséget. A színvonal emelkedése érdekében azonban sokkal több változtatásra van szükség, nem csak erre”

– közölte Richard Vašečka (OĽANO), az iskolaügyi parlamenti bizottság elnöke. A törvénymódosítás szerinte csak az első lépés a színvonalasabb és igazságosabb felsőoktatás biztosításához.

A törvényjavaslattal minden koalíciós partner egyetértett. Juraj Šeliga (Za ľudí), a parlament alelnöke hozzátette: egy olyan rendszer bevezetése mellett döntöttek, amelynek köszönhetően a jövőben egyértelmű lesz, hogy valaki megszegte-e a szabályokat vagy sem. „Ha igen, nem lesz kétség afelől, hogy kinek kell lépnie, és ki az, aki a kétesen szerzett titulust visszavonhatja” – mondta.

„Úgy kell felállítani a szabályokat, hogy egy működőképes rendszer jöjjön létre, amelynek köszönhetően elkerülhetjük a felsőfokú végzettség megkérdőjelezését. Egyúttal kötelességünk, hogy visszaállítsuk a felsőfokú végzettség tekintélyét” – hangsúlyozta Radovan Sloboda (SaS), az iskolaügyi bizottság alelnöke.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Pozsony ures

Rendőrök fogják ellenőrizni a karantén betartását

Várhatóan szigorítják a cseh-szlovák határ ellenőrzését

sárgarépa

A gyökérzöldségek és betakarításuk

kijárási tilalom
Frissítve

November 8-ig marad a kijárási tilalom

covid

Koronavírus: Innen származnak a kedden regisztrált fertőzöttek

anikó

A meghitt párbeszéd élményére várva

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.