Elhunyt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke

Pásztor István
Szabadka |

A politikust hatvanhét éves korában érte a halál. A Vajdasági Magyar Szövetség, valamint a tartományi parlament elnökének halálhírét fia, Pásztor Bálint jelentette be a Facebookon – közölte a Szabad Magyar Szó.

A vajdasági magyar portál a hír mellett közölte a politikus életrajzát. Eszerint Pásztor István 1956. augusztus 20-án született Törökkanizsán. Az általános iskolát és a gimnáziumot Szabadkán végezte, egyetemi oklevelet 1980-ban, az Újvidéki Egyetem Jogi Karán szerzett. 1994 óta a Vajdasági Magyar Szövetség tagja, 2007 óta annak elnöke volt.

1992–2000 között a szabadkai városi képviselő-testület tagja, 1996–2004 tartományi képviselő, 1996–2000 szövetségi parlamenti képviselő, 1999–2002 az Ideiglenes Magyar Nemzeti Tanács tagja, az Intéző Bizottság elnöke, 2000–2004 a tartományi Végrehajtó Tanács alelnöke 2000–2008 tartományi privatizációs titkár 2008–2012 tartományi gazdasági titkár, 2012-es választásokon (Szabadka IV. választókörzet) egyéni tartományi képviselőként jutott be a tartományi Képviselőházba, amelynek elnökévé választották. Ezt a pozíciót haláláig, vagyis három mandátumon keresztül betöltötte. A VMSZ elnökének 2023 májusában ötödször is megválasztották, így tizenhat éven át vezette a pártot.

2007 decemberében jelölték Szerbia köztársasági elnöki posztjára. A jelöléshez több mint 13 ezer aláírást gyűjtött össze a szükséges 10 ezer helyett. Pásztort a VMSZ, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) és a VMDP alkotta Magyar Koalíció (MK) támogatta. A közvetlen elnökválasztás első fordulójára 2008. január 20-án került sor. Itt kilenc jelölt közül 93 039 szavazattal a hatodik helyen végzett. A 2012-es szerbiai elnökválasztáson is elnökjelölt volt, akkor 1,62 százalékkal a 9. helyen végzett.

Pásztor István elnöki mandátuma alatt valósult a Prosperitati Alapítványon keresztül a magyar állam támogatása, amely során több mint 360 millió euró érkezett cégekhez és személyekhez a tartományba.

Amikor megkezdte elnöki mandátumát, akkor pártja még a Demokrata Párttal volt koalícióban, utána pedig a Szerb Haladó Pártra váltott, amellyel köztársasági, tartományi és önkormányzati szinten is részt vállalt az ország, a tartomány és az városok, illetve a községek vezetésében. A VMSZ a 2010-es évek során nagyon szoros együttműködést alakított ki a Fidesszel, s ennek köszönhetően is lett a pártnak Európai Parlamenti képviselője, Deli Andor személyében.

Két évvel ezelőtt, 2021-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal tüntetést vehette át Magyarországon, 2022 februárjában pedig Belgrádban a szerb államfőtől vehette át a Gyertyaszentelő-érdemrend első fokozatát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?