Közélet

Elhalasztják a népszámlálás egy részét, de a második nemzetiség bevallásáról nem döntöttek

Pozsony | A kormány elfogadta a népszámlálás asszisztált részének az elhalasztását. A felmérés internetes változata így továbbra is február 15. és március 31. között zajlik, míg a kérdezőbiztosok április 1. és október 31. között veszik fel az adatokat azoktól, akik online nem töltötték ki a kérdőívet. Arról, hogy a felmérés része marad-e a második nemzetiségre vonatkozó kérdés, a kabinet szerdán nem döntött.
Czímer Gábor

2021. január 20. 19:00

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő szerint még folyik az egyeztetés arról, két vagy egy nemzetiséget lehet-e majd bejelölni a népszámlálás során ⋌(TASR-felvétel)
Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő szerint még folyik az egyeztetés arról, két vagy egy nemzetiséget lehet-e majd bejelölni a népszámlálás során (TASR-felvétel)

A népszámlálás személyes kapcsolatot igénylő, ún. asszisztált részének az elhalasztására a koronavírus-járvány miatt van szükség. A halasztás érdekében törvényt is kell módosítani. A kormány az erről szóló jogszabály-módosítás tervezetét gyorsított eljárásban utalta a törvényhozás elé. A parlament következő ülése jövő héten kedden kezdődik, ezt követően foglalkoznak ezzel a kérdéssel is.

Részben elhalasztják
A népszámlálás asszisztált formában zajló része során ún. asszisztensek, lényegében kérdezőbiztosok fogadnák a polgárokat az önkormányzatok által biztosított helyiségekben, vagy látogatnák meg őket az otthonaikban, hogy felvegyék az adataikat. A Statisztikai Hivatal szerint elsősorban azokról a polgárokról van szó, akik egészségügyi okokból vagy a digitális ismeretek hiányában nem tudják február 15. és március 31. között interneten kitölteni a kérdőívet. 

A Statisztikai Hivatal vezetője, Alexander Ballek a TASR hírügynökségnek elmondta, a járványhelyzetre való tekintettel indítványozták a törvénymódosítást. „Az asszisztenseket kivettük az első szakaszból és átettük őket a második, a felmérés kiegészítő szakaszába. Ez utóbbit pedig október végéig meghosszabbítottuk” – nyilatkozta, és hozzátette, az asszisztensek március 31-ig nem kezdik meg a személyes adatfelvételt. Arról is beszélt, az a céljuk, hogy a lehető legtöbben interneten töltsék ki a kérdőívet. Jasmína Stauder, a hivatal szóvivője lapunknak elmondta, igyekeznek megerősíteni az online felmérést népszerűsítő kampányukat, a meghosszabbítás pedig várhatóan nem lesz hatással az adatok minőségére.

A halasztás hasznos, de...
Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője, a magyar civil szervezetek által végzett felvilágosító kampány koordinátora a kormány döntésére reagálva elmondta, a jelenlegi vírushelyzet miatt érthető és logikus lépés, hogy a személyes kapcsolatot igénylő népszámlálási aktivitásokra későbbi időpontban kerül sor. „De a kampány menetét nyilván bonyolítani fogják a fejlemények” – tette hozzá. Tokár arról beszélt, a felvilágosító kampány során új kihívások elé néznek. „A közösségi tájékoztató pontok és az online kérdőívet ki nem töltő állampolgárok személyes megkeresése problémásabb a vírushelyzet miatt” – magyarázta, és hozzátette, hogy a nyomtatott tájékoztató anyagok tartalmát is újra kell tervezniük.

A népszámlálás elhalasztását magyar szervezetek és pártok is kérték. Elsőként az Összefogás, majd a magyar társadalmi szervezetek is megfogalmazták az ilyen irányú kérésüket. Az utóbbihoz csatlakozott az MKP is. A Híd azonban amellett volt, hogy a felmérésre az eredeti időpontban kerüljön sor azzal, hogy az asszisztált rész megvalósítását néhány hónappal hosszabbítsák meg.

Híd nevében Ravasz Ábel korábbi romaügyi kormánybiztos, a két nemzetiség bejelölhetőségének átültetője elmondta, a kormány megoldását jó reakciónak tartják. „Aggályos viszont, hogy a javaslat nem engedélyezi a személyes számlálást a standard időszakban, március végéig, miközben több település már fel van készülve arra” – tette hozzá azzal, hogy jobb lenne, ha az önkormányzatok dönthetnének elindítják-e felmérést, vagy sem.
Az MKP üdvözölte a népszámlálás időkeretének meghosszabbítását, közölte lapunkkal Králik Róbert, a párt szóvivője. Az Összefogás elnöke, Mózes Szabolcs is pozitívan értékelte a halasztást, szerinte ezzel végső soron pontosabb adatokat lehet kapni. „Ami rendkívül fontos a magyar közösségnek” – tette hozzá, és hangsúlyozta, hogy a halasztást elsőként ők vetették fel, így azt az ő igyekezetüknek is tulajdonítja.

A két nemzetiség kérdése
A népszámlálás kapcsán felmerült, hogy magából a kérdőívből kikerülne a második nemzetiségre vonatkozó kérdés. Ezt a kormánypárti parlamenti képviselő, Gyimesi György (OĽaNO) indítványozta. A kabinet azonban erről szerdán nem döntött. A Szlovák Statisztikai Hivatal csak a kormány döntése nyomán hajlandó változtatni a kérdőív tartalmán. Az elektronikus ív korábban publikált próbaverziójában a „Mi az ön nemzetisége?” kérdés után az „Egyéb nemzetiséghez tartozónak is vallja magát?” kérdés is szerepelt. Gyimesi kérdésünkre elmondta, az ügy még nincs lezárva, a kormány később is dönthet az ügyben.

Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök szerda kora este kérdésünkre elmondta, az ügyben még folyik az egyeztetés, szerinte még van arra idő, hogy megtalálják a megoldást. „Én is szeretném megtudni, hogy erről mit gondolnak a nemzetiségi kisebbségek” – monda a kormányfő.

Veronika Remišová, a koalíciós Za ľudí elnöke kérdésünkre a kormányülés után elmondta, arról, hogy egy vagy két nemzetiséget lehessen-e bejelölni a népszámlálás során, egyelőre még szakmai szinten folyik az egyeztetés. Arra a kérdésre, nincs-e erre túl késő, hiszen a felmérés február 15-én indul, Remišová azzal válaszolt, ez egy érzékeny kérdés. „Azt szeretném, hogy ezt a nemzetiségek számára is igazságos módon oldjuk meg, és a pártunk jelenleg ilyen megoldást keres” – mondta.

Az SaS parlamenti frakciójának tagja, Ondrej Dostál (OKS), aki kisebbségi ügyekkel is gyakran foglalkozik, az Új Szónak úgy nyilatkozott, az SaS-t ezen szakmai egyeztetéseken ő képviseli. Dostál támogatja a két nemzetiség bejelölhetőségét. „Úgy értékelem, hogy ez kedvez azoknak, akik több nemzetiséghez kötődnek, és azt gondolom, hogy a felmérés ilyen módja maguknak a kisebbségeknek is az érdekében áll” – mondta.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
oltás

GALÉRIA + VIDEÓ: Torlódással ugyan, de elindult a tömeges oltás Dunaszerdahelyen

Igor Matovič

Matovič legszívesebben leváltaná Sulíkot

dac

Kalmár Zsolt: „Kisebbfajta döntő lesz ez a számunkra”

Ivan Korčok

Németországi kórházba szállítottak át szlovákiai koronavírusos betegeket

MMA: Tömött UFC-kártya

MMA: Tömött UFC-kártya

Alpesisí-vk – Shiffrin 69. sikere

Alpesisí-vk – Shiffrin 69. sikere

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.