Eldőlhet a választási ciklus lerövidítéséhez szükséges alkotmánymódosítás sorsa

kolíkováparli
Pozsony |

Az év első parlamenti ülése az alkotmánymódosító javaslat megvitatásával indult, melyet Mária Kolíková (SaS) volt igazságügyi miniszter terjesztett a parlament elé.  A választási ciklus lerövidítéséről és a választási rendszer alkotmányba foglalásáról hosszú vita várható.

Kolíková hangsúlyozta, a választási időszak lerövidítéséhez szükséges parlamenti határozat beterjesztéséhez legalább 30 képviselő támogatására lesz szükség, a javaslat részét kell képeznie a választás napjának, emellett pedig tartalmaznia kell azt az időszakot is, mely alatt a parlament elnöke kihirdeti a választás időpontját. A volt tárcavezető szerint az általuk javasolt megoldás elegánsabb annál, amit korábban a Sme rodina politikusai dolgoztak ki. „Ez a módszer előnyösebb, mint az alkotmánymódosítás vagy népszavazás útján történő lerövidítésre tett javaslat. Az efféle határozattal való politikai visszaélés ellen az a biztosíték, hogy a képviselők összlétszámának legalább egyötödéből, azaz 30 képviselőből álló csoport nyújthatja be az indítványt” – mondta a javaslat indoklásakor. Az alkotmánymódosításhoz fűződő határozat szövegét szintén Kolíková készítette elő, erről azonban csak azt követően szavaznak, hogy zöldet kapott a tervezet, mely lehetővé teszi a parlament „önfeloszlatását”.

A módosításba Igor Matovič (OĽaNO) parlamenti képviselő követelésére bekerült a választási rendszer is. A politikusok az alkotmányban rögzítenék az arányos választási rendszert, illetve azt, hogy Szlovákia egyetlen választási körzet, s ennek megfelelően egy választási listát állítanak a pártok. „Szlovákiában eddig minden parlamenti választás ebben a rendszerben történt” – tette hozzá Kolíková, azzal kiegészítve: „Jó ötletnek tartjuk, hogy közvetlenül az alkotmányban rögzítsük a jelenlegi választási rendszer alapelveit”. Hangsúlyozta, fontosnak tartják, hogy a választási rendszer megváltoztatásához széles körű egyetértésre, tehát alkotmányos többségre legyen szükség. „Ez nem a választási rendszer bebetonozása, csak arra irányuló követelés, hogy ilyen változásra rendes vita után és szélesebb egyetértés keretében kerüljön sor” – folytatta arra utalva, ez nem azt jelenti, hogy kizárják a több választási körzet lehetőségét, mindössze meghatározzák, hogy átfogó vita előzze meg ezt a lépést.

Juraj Šeliga (Za ľudí) parlamenti képviselő saját módosító javaslattal állt elő a Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) és a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) védelmének növelésére. Šeliga közvetlenül az alkotmányba foglalná a két intézmény létezését. „Ha nem harcolunk ezekért az intézményekért, nagy az esély, hogy megszüntetik őket” – jelentette ki, majd felszólította a képviselőket, támogassák javaslatát.

Az ellenzéki politikusok kritikával fogadták a javaslatot, leginkább azzal vádolták a koalíciót, hogy figyelmen kívül hagyja annak az 1,2 millió ember akaratát, akik a szombati népszavazáson arra voksoltak, hogy referendummal is le lehessen rövidíteni a választási ciklust. Nem értenek egyet az őszi előre hozott választással sem, a plénumban ismételten elhangzott, hogy legkésőbb június végéig kerüljön megrendezésre az előre hozott választás. Robert Fico, a Smer elnöke kritizálta a választási rendszer „bebetonozására” irányuló törekvést is. Emlékeztetett, az OĽaNO választási programjában még az ellenkezőjét ígérte, s a járásoknak megfelelő választási körzetek kialakítását szorgalmazta.

Írásban 22 képviselő kért szót, az ellenzéki képviselők főként a koalíciós pártok bírálatára fektették a hangsúlyt, az érdemi vita helyett a kampányé volt a főszerep.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?