Elbocsátások a közmédiánál, a szerkesztők normalizációról beszélnek

rtvs
Pozsony |

Nagyon komoly belső konfliktus dúl a Jaroslav Rezník vezette RTVS hírszerkesztőségében. Az ellentétek az elégedetlen szerkesztők egy csoportja és a menedzsment közt feszülnek, és bár Rezník azt ígérte, megnyugtatja a helyzetet, pénteken a vezetőség felmondott négy olyan külsős szerkesztőnek, aki aláírta az elégedetlenkedők nyílt levelét.

A szerkesztőket, akik már évek óta dolgoznak a Szlovák Rádió és Televíziónak (RTVS), különösebb indoklás nélkül bocsátották el. Matúš Dávid külpolitikai újságírónak, Jana Masárová kulturális szerkesztőnek, valamint Matúš Banovič és Kristián Čekovský belpolitikai szerkesztőnek is mennie kellett. Mind a négyen azok között voltak, akik aláírták az elégedetlen szerkesztők nyílt levelét. Az RTVS sajtóosztálya azzal magyarázta elküldésüket, hogy lejár a szerződésük, és a vezetőség úgy döntött, nem újítja meg – a döntések hátterét nem kommentálták.

Jaroslav Rezník, az RTVS vezérigazgatója már csütörtökön utalt arra, hogy sor kerülhet külsősök elbocsátására, a négy szerkesztő elküldése azonban váratlan gyorsasággal következett be. Rezník az RTVS tanácsának tegnapelőtti ülésén Hushegyi Dóra, a tanács egyik magyar tagjának kérdésére azt mondta, meg akarják erősíteni a belső állományt, és csökkenteni a külsőt, ugyanis úgy gondolják, a belső munkatársak lojálisabbak a céghez.

A szerkesztők azonban a sajtónak azt mondták, nem várták, hogy elküldik őket, ugyanis nem volt panasz a munkájukra. Kristián Čekovský a Denník N-nek azt nyilatkozta, a vezetőség arról, miért küldik el, úgy fogalmazott: minden akció reakciót szül. Ez a szerkesztő szerint összefüggésben lehet azzal, hogy aláírta az elégedetlen szerkesztők nyílt levelét.

Az elküldött szerkesztők miatt óriási a felháborodás az RTVS hírszerkesztőségében, tiltakozásul Jana Maťková, a Szlovák Rádió egyik szerkesztője és Nikola Bajánová dramaturg is önként felmondott. Zuzana Kovačič-Hanzelová, az elégedetlen szerkesztők vezetője feldúlt Face-book-posztjában nagyon élesen ítélte el kollégái elküldését. „Az RTVS-ben normalizáció folyik. Rendes, kemény normalizáció” – írta a közmédia egyik legismertebb riportere, aki szerint az elégedetlen szerkesztők tisztességesen végzik és akarják végezni a munkájukat, ám a vezetőség nem hagyja, és ki akarja herélni a kritikus hírműsorokat. Emellett azzal is vádolja a hírszerkesztőség vezetőit, hogy összees-küvés-elméleteket akarnak adásba engedni. „Legutóbb ma reggel a főszerkesztőnk azt akarta elérni, tegyük adásba, hogy a szíriai gyerekeknek pezsgőtablettákat adnak, hogy a felvételeken úgy tűnjön, habzik a szájuk, és vegyi támadás érte őket” – állítja Hanzelová.

Jaroslav Rezník és az új menedzsment munkáját már korábban is érték bírálatok, például mikor az év elején leállították a Reportéri (Riporterek) című oknyomozó műsort. A mostani, nyílt konfliktus akkor robbant ki, mikor április elején a hírszerkesztőség 58 tagja nyílt levelet írt az RTVS vezetőségének, melyben azt állították, egyelőre ugyan szabadon dolgoznak, ám "ellenséges légkörben". Szerintük az RTVS menedzsmentje nem hajlandó elfogadni a kritikus nézeteket, és úgy vélték, a feletteseik nem képesek megvédeni a szerkesztőséget az erős külső nyomásgyakorlásoktól. Erre válaszként szerkesztők egy másik, 35 fős csoportja április közepén szintén közzétett egy nyílt levelet, melyben leszögezték, szabadon és nyomásgyakorlás nélkül dolgoznak, és elutasították, hogy a nyilvánosságot valaki belerángassa a belső ügyekbe. A levél alatt mostanra 60-ra bővült az aláírások száma.

A konfliktus a levelek megjelenése után tovább fokozódott és egyre inkább elmérgesedni látszott a felek között, az elégedetlen szerkesztők és a menedzsment folyamatosan, és egyre élesebb hangnemben bírálták egymást a sajtóban és a közösségi oldalakon is.

Kapcsolódó cikkünk

A kialakult helyzettel csütörtökön az RTVS tanácsa is foglalkozott. Jaroslav Rezník, a közmédia vezérigazgatója a tanács ülésén azt mondta: a belső viták természetesek, ám valóban belső vitáknak kell maradniuk. Hozzátette, meggyőződése, hogy az álláspontok az RTVS-en belül folyamatosan közeledni fognak.

Rezník állítólag megígérte, hogy csütörtökön este nem formális keretek között találkozni fog az elégedetlen szerkesztőkkel. Kiderült azonban hogy a találkozóra végül nem ment el. Másnap pedig a menedzsment elküldött négy elégedetlen szerkesztőt a közmédiától.

Nagy Ildikó, az RTVS tanácsának egyik magyar tagja az Új Szónak arra a kérdésre, hogyan értékeli a konfliktust az RTVS hírszerkesztőségében, azt mondta: személy szerint nem foglal állást, mert csütörtökön a tanács nem fogalmazott meg ezzel kapcsolatban elmarasztaló vagy kritikus véleményt. "A tanács meghallgatta és tudomásul vette a vezérigazgató és a hírszerkesztőség igazgatója, Vahram Chuguryan tájékoztatását. Szükség esetén a tanács a májusi ülésen fog a kérdéssel foglalkozni" – tette hozzá. Leszögezte: az RTVS tanácsának nincs beleszólási joga a személyi kérdésekbe. "Az ilyen jellegű döntéseket a vezérigazgató hozza meg, és tájékoztatja róla a tanácsot. A tanács feladata és kötelessége a műsorok színvonalát, tárgyilagosságát figyelni illetve az erre érkező panaszok jogosultságát megvitatni" – magyarázta lapunknak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?