Közélet

Egységet hirdet az MKP

Pozsony | Az MKP tárgyalni akar a szlovákiai magyar szervezetekkel, beleértve a pártokat is. A Híd a feltételeiről később dönt. A Magyar Fórum szerint először a Hídnak és az MKP-nak egymással kell megállapodnia, aztán velük.
Czímer Gábor

2019. május 29. 09:00

Somogyi Tibor felvétele

Az MKP az elnökség hétfői ülése után egy nyilatkozatot adott közre, amelyben az EP-választás eredményeinek fényében az egységes szlovákiai magyar politikai képviseletet kezdeményezik. „A felvidéki magyarság gyarapodása és erősödése érdekében az MKP elnöksége kezdeményezi az egységes magyar politikai érdekképviselet megteremtését az ezen célokkal egyetértő szervezetekkel. Közösségünk jövője érdekében elengedhetetlen, hogy az etnikai politizálásra hangsúlyt helyezve egységesítsük erőinket” – olvasható a közleményben. A párt elnöke, Menyhárt József kérdésünkre elmondta, a nyilatkozatban megfogalmazott célok egy programnak tekinthetők. Tárgyalni szeretnének minden szervezettel, amely egyetért a céljaikkal, hivatalos meghívókat azonban még nem küldtek. Az MKP elnöke elmondta, egy folyamatról van szó, amelynek a következő lépéseiről a pártjuk elnöksége dönt. Menyhárt hozzátette, számukra az etnikai politizálás az egyik legfontosabb elem, további feltételekről azonban nem akart nyilatkozni.

Csáky Pál, az MKP leköszönő EP-képviselője, lapunknak adott interjúban arról beszélt, Bugár Bélának, a Híd elnökének vissza kellene vonulnia a politikától. „Az MKP törzsszavazóinak az a véleménye, hogy Bugár Béla lejáratta magát, erkölcsi hullává vált” – mondta, és hozzátette, a Híd elnökével való együttműködés nehezen fogadható el pártja számára.

A Híd szerint a kialakult helyzet arra kötelezi őket, hogy tárgyaljanak, de fontos feltenni egyebek mellett azt a kérdést, hogy az etnikai politizálás vagy az együttműködés-e a továbblépés kulcsa. „A lehetséges együttműködés számunkra elfogadható feltételeiről és részleteiről az Országos Elnökség, illetve az Országos Tanács soron következő ülésein tárgyalunk” – áll a párt tegnapi nyilatkozatában, amelyben hangsúlyozzák, hogy az MKP a Híd megalakulása óta élesen támadta Bugár pártját. „Kérdéses, hogy ha a politikusok elássák a csatabárdot, a választók elszívják-e a békepipát” – zárul a Híd nyilatkozata. 

Bugár Béla a Smenek adott interjúban azt mondta, az MKP kedvéért biztos nem mond le a pártelnöki tisztségről, és hozzátette: nem gondolja azt sem, hogy a Hídnak az EP-választáson elért eredménye miatt kellene távoznia a párt éléről. Az MKP-val való összefogás kapcsán Bugár emlékeztetett, ők a megyei és az önkormányzati választás alkalmával is felajánlották az együttműködést, amit akkor szerinte az MKP elutasított. A Híd elnöke szerint az MKP már két éve követeli a lemondását. „Ha ez segítene a pártomnak, akkor ezt biztosan megteszem, de mindezt nem az MKP-val fogom megvitatni, hanem a pártomon belül” – mondta Bugár.

Nagy József, az Híd leköszönő EP-képviselője az MKP-val való együttműködésről a Pravdának elmondta: „Ha az MKP tiszteletben tartja a mi sajátosságainkat és nem ragaszkodik az etnikai politizáláshoz, illetve ha a jogállamiság demokratikus elvét is tiszteletben tartják, akkor én azt gondolom, nem probléma, hogy együtt dolgozzunk, és én is az együttműködést fogom támogatni.” Nagy hozzátette, az még kérdéses, hogy ez milyen formában valósulhat meg.

Simon Zsolt, az MKP, majd a Híd egykori képviselője, most pedig a parlamenten kívüli Magyar Fórum elnöke elmondta, egyelőre korábbi álláspontjukhoz tartják magukat. „Eszerint először az MKP-nak és a Hídnak kell megállapodnia egymással, hiszen ők okozták ezt a helyzetet” – mondta a párt vezetője. Arra a kérdésre, hogy a Magyar Fórum mennyire tartja nélkülözhetetlen elemnek az etnikai politizálást, Simon így válaszolt: „Magyar szavazattal szlovák párt szekerét nem toljuk.” A Magyar Fórum elnöke a TASR hírügynökségnek adott nyilatkozatában kiemelte, a magyar nemzetiségű választóknak a jelenlegi politikai képviselettel szembeni alternatívára van szükségük. A megoldást a generációváltásban látja, szerinte a politikában új szakértőkre van szükség. „A magyar választókat csak egy új zászló alatt lehet egyesíteni” – hangsúlyozta.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Keserű hazai DAC-vereség a vásári hétvégén

Bugár: még meglehet az öt százalék

Bemutatta programját a PS-Spolu: két új minisztériumot is létrehoznának

Bányák bezárásával a klímaváltozás ellen

Ophelia, Zsanett, Hedvig

Megduplázódhat a katasztrófák károsultjainak száma 2050-re a globális felmelegedés miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?