Közélet

Egyre több cég életét bonyolítja a teherfuvarozók sztrájkja

Pozsony | A határátkelők blokkolása egyre több gondot okoz a vállalatoknak, a nagyszombati autógyárban már akadozik a termelés, és a kassai acélműben is gondok lehetnek.
Molnár Iván

2020. január 30. 07:00

fuvarossztrájk
- TASR-felvétel

A Teherfuvarozók Szlovákiai Uniójának kamionjai szerdán is több határátkelőt blokkoltak, annak ellenére, hogy Peter Pellegrini kormányfő a kormányülés után is felszólította a fuvarozókat, hogy hagyjanak fel a határátkelők blokádjával.

„A fuvarozók már eddig is jelentős problémát okoztak az autógyártóknak, miközben a kormány megtette a maximumot, hogy eleget tegyen a fuvarozók követeléseinek”

– mondta Pellegrini.

A Teherfuvarozók Szlovákiai Uniója kéthetes szünet után azért kezdett el újra tüntetni, mivel a Pellegrini-kabinet szerinte eddig egyetlen követelésének sem tett eleget. A kormány a szerdai ülésén ugyan elfogadta a közlekedési tárca megoldási javaslatát, amellyel azonban csak a fuvarozók másik szakmai szervezete, a Česmad Slovakia értett egyet, a továbbra is tüntető UNAS ezt is elutasította. A kormány által elfogadott rendelet szerint az úthasználati díjra vonatkozó kedvezményeket már az első megtett kilométertől igénybe lehet majd venni, amivel elsősorban a hazai fuvarozók járnak jól. Ez utóbbiak korábban arra panaszkodtak, hogy az útdíjkedvezmény jelenleg csak 10 ezer kilométer után jár, amivel a hazai fuvarozókat büntetik, ezért azt akarták elérni, hogy a kedvezmény már az első kilométer után is járjon. A most elfogadott rendelet július elsejétől lesz érvényes, és az előzetes számítások szerint csak az átállás az új rendszerre majd 100 ezer euróba kerül, miközben csökkennek az államkassza bevételei is.

Stanislav Skala, az UNAS elnöke szerint ők továbbra is kitartanak azon követelésük mellett, hogy 50 százalékkal csökkentsék számukra a gépkocsiadót, és a megtett kilométerek függvényében 18–26 százalékra növeljék a tehergépkocsik útvámjával kapcsolatban nyújtott kedvezményeket. Érsek Árpád közlekedési miniszter szerint azonban az UNAS követelései ellentétesek az uniós jogszabályokkal. Ezek szerint ugyanis a tagállamok csak olyan kedvezményeket vezethetnek be az infrastrukturális díjszabásban, amelyek 13 százaléknál nagyobb mértékben nem haladják meg a normál díjszabást. Az UNAS ugyanakkor azt szeretné, hogy ha egy 12 tonnánál könnyebb tehergépkocsi évente több mint 5 ezer kilométert tesz meg, a neki nyújtott kedvezmény elérje a 18 százalékot. Ha egy ilyen gépkocsi több mint 50 ezer kilométert tesz meg, a kedvezmény 26 százalék lenne.

„Ha rábólintanánk az UNAS javaslatára, szembemennénk az uniós szabályokkal, amit az EU nem hagyna következmények nélkül”

– áll a közlekedési tárca indoklásában.

Ha a teherfuvarozók tüntetése elhúzódna, az komoly érvágás lenne az ország gazdasága számára. A szlovák gazdaság motorjának számító autógyárak már az újabb fuvarostüntetések első napján jelezték, hogy gondjaik lesznek az ellátással, és ezt nem pusztán ijesztgetésnek szánták. A nagyszombati PSA Slovakia autógyárban ez már a tüntetés első napján beigazolódott. A teherfuvarozók kedden reggel zárták le a határátkelőket, és a nagyszombati üzem egyes részlegeken már aznap este kilenc óra előtt le kellett állítania a gyártást. „A legtöbb fejfájást a lengyel határátkelők lezárása okozza számunkra, mintegy 50 kamionunk rekedt a határon, de a cseh és a magyar átkelők blokkolása is problémát okoz. Ha a fuvarozók nem teszik szabaddá az utakat, a helyzet tovább romlik” – nyilatkozta Peter Švec, a PSA Slovakia szóvivője. Szerinte a nagyszombati autógyár készült a fuvarozók tüntetésére, előre feltöltve a raktárait, a leállást azonban így sem tudták elkerülni.

Hasonló cipőben jár a pozsonyi Volkswagen is.

„Az autóipar – a globális gazdasági hatások miatt – eleve nehéz helyzetben van, amin a fuvarozók jelenlegi tüntetéshulláma csak ronthat. Ha az utakat továbbra is blokkolni fogják, gondjaik lehetnek a gyártáshoz szükséges alkatrészek beszerzésével, ami a gyártás leállásához vezethet”

– nyilatkozta Lucia Kovarovič Makayová, a Volkswagen Slovakia szóvivője. Szerinte épp ezért azt kérik a kormánytól és a fuvarozóktól is, hogy tárgyaljanak egymással, és a lehető leghamarabb jussanak egyezségre. A zsolnai Kia Motors Slovakia szerint számukra egyelőre nem okoz gondot a tüntetés. „A cégünk figyelemmel követi az eseményeket, rugalmasan reagálva az útlezárásokra. Egyelőre minden gyártósorunk probléma nélkül üzemel” – nyilatkozta szerda délelőtt Ján Žgravčák, az autógyár szóvivője.

Csalódottságuknak adtak hangot a Szlovák Autóipari Szövetség (ZAP) képviselői is. „Szlovákiában négy nagy autógyártó működik, amelyeknek több mint 340 beszállítójuk van. Ha a tüntetések miatt kénytelenek lesznek leállítani a gyártásukat, azt nem csupán a szlovák gazdaság érzi meg, hiszen a hazai autógyártók beszállítói a termelésük 60 százalékát külföldön értékesítik” – mondta Alexander Matušek, a ZAP elnöke. Szerinte a tüntetések súlyos presztízsveszteséget okozhatnak a szlovák autóiparnak. Tegnap az autók fékrendszereit gyártó zólyomi Continental Automotive Systems Slovakia szóvivője, Iveta Blašková is jelezte, hogy ha a határok blokádja három napnál tovább tartana, az jelentős károkat okozhat nekik, hiszen az alkatrészek többségét külföldről hozzák be.

Nem csupán az autógyártók panaszkodnak, veszélyesnek tartja a tüntetést a kassai U. S. Steel acélgyártó is. „Amikor az európai acélipar problémái miatt eleve csak két kohónk üzemel a háromból, veszélyesnek tartjuk az utak blokkolását. Ha a termékeink nem jutnak el időben a megrendelőinkhez, könnyen elveszíthetjük azokat” – nyilatkozta Ján Bača, a társaság szóvivője, arra is figyelmeztetve, hogy az így keletkezett károkat a tüntető fuvarozókon igyekeznének behajtani.

„A tüntetéshez való jog senkit sem hatalmaz fel arra, hogy másokat akadályozzon a közlekedésben. A tüntető fuvarozók a többi kamionost és a gyártókat túszokként használják”

– állítja Bača. Peter Pellegrini kormányfő ezzel kapcsolatban szintén azzal fenyegetett, hogy a fuvarozók által okozott károkat a fuvarozóknak kell majd megtéríteniük.

A fuvarozók tüntetése több határszakaszon is torlódásokat okozott. Ipolyságnál a közlekedést az időjárás is nehezítette. „Az eső, a hó és a fagy a blokád nélkül is bonyolítja a közlekedést. A járőröknek a szokásos szolgálatteljesítés mellett a határátkelőn átvonuló forgalmat is irányítaniuk kell, ami jelentős erőt és forrásokat emészt fel” – figyelmeztetett a rendőrség, amely az ipolysági városvezetéshez fordult segítségért. „A város dönthet az útblokád korlátozásáról úgy, hogy közben a sztrájkhoz való jog érintetlen marad” – olvasható a rendőrségi közleményben. Gondok voltak Rajkánál is: a magyar–szlovák határszakaszon az M15-ös autópályán és a 15-ös főúton a szlovák fuvarozók sztrájkja miatt szünetelt a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek átkelése. Az M15-ös autópályán, a határ felé dugók alakultak ki, ezért a rendőrség már az M1-es autópályáról sem engedte fel a járműveket, hanem Hegyeshalom felé terelte a forgalmat.

(mi, TASR)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
országos tesztelés

Kérdések és válaszok az országos tesztelésről, az új szabályokról

hegymászó

Történelmi siker a K2-n

Komárom

Kihívások és megoldások a gyermekek fejlesztésében

Mecenzéf templom

Mecenzéfi mánták érdekes temploma

fülek városháza

Füleken négy mintavételi pont létrehozását tervezik a hétvégén

Nem kapnak teljes táppénzt az egészségügyi dolgozók

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.