Közélet

Egyre kevesebb a locsoló

A húsvét sokak számára a legjelentősebb keresztény ünnep, másoknak viszont nem jelent többet pár szabadnapnál, amit pihenésre vagy kirándulásra lehet kihasználni.
Demecs Péter

2013. március 30. 11:00

 

Mindezt a TNS ügynökség felmérése is megerősítette. A megkérdezettek 67 százaléka nyilatkozta, hogy a húsvétot főleg családi és rokonlátogatásra használják ki, a szülőktől, nagyszülőktől távol élők nagy része a karácsony után a húsvétot használja ki a hazautazásra. Viszont csak az emberek 28 százaléka megy templomba a húsvéti ünnepek alatt – a legkevesebben Pozsony megyében, a legtöbben pedig a Nyitraiban.
 
A böjt és annak testre szabott formái
A húsvétot megelőző böjti időszakot a lakosság 43 százaléka valamilyen formában tartja: legtöbben Eperjes (70%) és Nyitra (59%) megyében. Kiderült az is, hogy az emberek a böjt legkülönbözőbb formáit választják, van, aki bizonyos ételeket nem eszik 40 napig, mások nem járnak szórakozóhelyre vagy nem isznak alkoholt.
 
Nincs meg a kétharmad
Locsolkodni húsvét hétfőn már csak a férfiak bő 57 százaléka jár, a legtöbben – tízből kilencen – Zsolna megyében. Nem meglepő, hogy a nők jelentős része irtózik ettől a szokástól, és a legszívesebben külföldre utaznának az ünnepek idejére. Főképpen a 46 évesnél idősebb nők korosztálya iszonyodik a vizeskannával locsolóktól, a fiatal, 18–20 év közötti lányok viszont állítólag szívesen fogadják őket – több mint 50 százalékuk mondta, hogy kedveli ezt a szokást.
 
Nők, pénz és alkohol
A locsolóknak általában ma is kijár valamilyen ajándék a lányoktól, bár 50 százalékuk azt válaszolta, nem vár semmit az öntözésért. A locsolók másik fele viszont leginkább egy-két kupicát és pénzt szeretne kapni. Míg például az Eperjesi kerületben a locsolók többsége a felesnek örül leginkább, Pozsonyban inkább a pénzt várják. Sokan azt válaszolták, örülnek a csokinak is, de csak ha rumos, vagy legalább valamilyen likőr van benne.
Önnek ajánljuk

Kilenc évet kapott Juraj Hossú, Henry Acorda gyilkosa

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Mestertolvajt fogtak Galántán: magára zárta az autót a lopási kísérlet közben

Már 334 forint felett jár az euró

Agócs Attila: A Kuciak-gyilkosság után ki kellett volna lépnünk a koalícióból

Továbbra is elégedetlenek a pedagógusok a fizetésük miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?