Egyre dominánsabb az egygyermekes családmodell

egygyermekes családmodell

A Statisztikai Hivatal (ŠÚ SR) 2021-es népszámlálási adatai alapján a 14 év alatti gyermekek száma meghaladta a 868 ezret. Jasmína Stauder szóvivő a TASR hírügynökségnek elmondta, az eltartott gyermeket nevelő háztartások esetében az egygyermekes családmodell dominál.

A 14 év alatti gyermekek Szlovákia lakosságának kevesebb mint 16 százalékát teszik ki. A legtöbb, ebbe a korcsoportba tartozó fiatal Eperjes megyében él. „Ezen gyermekek száma a régió teljes lakosságának több mint 18 százalékát adja, amely a legmagasabb arány Szlovákia összes megyéje között. Ezzel szemben a legkevesebb ilyen korú gyermek Trencsén megyében él” – fejtette ki Stauder.

Érdekesség, hogy Szlovákiában 9 olyan település van, ahol a 14 év alattiak aránya meghaladja a 40 százalékot. A legmagasabb arány az Eperjesi járásban található Jakabvágása (Chminianske Jakubovany) nevű településen figyelhető meg, ahol ez a korcsoport a lakosság összetételének 45,8 százalékát teszi ki, vagyis majdnem minden második lakos kisgyermek. Stauder megjegyezte, 6 olyan települést regisztráltak, ahol egyetlen 14 év alatti gyermek sem rendelkezett állandó lakhellyel.

A szóvivő továbbá kitért az eltartott gyermekekkel kapcsolatos adatokra is. A szlovák jogszabályok alapján eltartásra jogosult minden olyan 25. életévét be nem töltött fiúvagy lánygyermek, aki gazdaságilag inaktív, azaz még nem rendelkezik bevétellel. Szlovákiában az eltartott gyermeket nevelő családok 60,4 százaléka házasságban él. Ezzel szemben élettársi kapcsolatban nevelik a gyermekek 11,4 százalékát. A fennmaradó közel 28,2 százalékot egyedülálló szülők nevelik.

A családok több mint fele egyetlen eltartott gyermeket nevel, ebbe a csoportba tartozik a háztartások 50,4 százaléka. Ezeknek a jelentős része a főváros környékén él. A két eltartott gyermeket nevelő családok aránya a második legmagasabb az országban, ezeknek a 40 százaléka a trencséni régióban lakik. A három vagy több eltartott gyermeket nevelő háztartások zöme pedig Eperjes megyében lelhető fel. „Míg az eperjesi régióban szinte minden ötödik háztartás a szülőn vagy szülőkön kívül rendszerint három eltartott gyermekből áll, addig a pozsonyi régióban kevesebb mint nyolcszázaléknyi ilyen család található” – tette hozzá a szóvivő.

Duducz Bernadett

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?