Közélet

Egyre boldogabbak vagyunk

Pozsony | Évről évre boldogabbak vagyunk Szlovákiában – derül ki a Boldogság jelentésből, mely a Gallup közvélemény-kutató intézet felmérésének eredményeit összegzi. A visegrádi négyek közül a csehek a legboldogabbak, de Magyarország az első ötven legboldogabb ország közé sem került be.
Bugár Anna

2018. július 31. 10:09

boldogság nevetés
Illusztráció - MgA. Laura Witteková felvétele

A kutatást 2015 és 2017 között végezték, 156 országban vizsgálták, mennyire boldogok az emberek. A visegrádi országok közül Csehország bizonyult a legboldogabbnak, a 21. helyen végzett, Szlovákia a 39. helyre zárkózott fel, 6 helyet javítva ezzel a korábbi eredményén. Magyarországnak most sem sikerült az első ötvenbe kerülni, a kutatás alapján csak a 69. legboldogabb országnak bizonyult. A 2012-es eredményekhez képest azonban jelentős javulást ért el, akkor a 110. helyen állt.

A jelentés szerzői szerint a boldogságot nehéz számokban mérni, mivel szubjektív érzés, éppen ezért fókuszáltak az életminőség szintjére. A rangsoroláshoz 6 különböző tényezőt alkalmaztak, melyek meghatározzák a jólét szintjét. Mrva Marianna szociológus, a Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársa hangsúlyozta, hogy a boldogságmutató olyan tényezőkkel is összefügg, mint például az egy főre eső bruttó hazai össztermék, a várható egészségben eltöltött élettartam, és annak a megítélése, hogy van-e valaki, akire számíthatunk a bajban. „Fontos, hogy szabadon dönthetünk-e az életünket érintő kérdésekben. Ez azt jelenti, hogy például az anyagi helyzetünk, az egészségünk, a szociális hálónk, s az, hogy milyen társadalomban élünk, jelentős mértékben meghatározza a boldogságérzetünket” – állítja Mrva Marianna.

A szlovákok és magyarok közti különbség a boldogság terén nem állapítható meg a jelentés adataiból, de regionális különbségek vannak. „Más kutatásokból következtethetünk arra, hogy a boldogságmutatóban is jelentős regionális különbségek vannak. A boldogsággal összefügg az anyagi helyzet és az egészségi állapot is, s ezek azok a mutatók, amelyek alapján Dél-Szlovákia egyes járásai jelentősen és tartósan elmaradnak az országos átlagtól” – folytatta Mrva.

Zuzana Kusá, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Szociológiai Intézetének munkatársa szerint Szlovákiában a legfontosabb tényezők az egészség, a társadalmi összetartás érzése és a biztonságérzet. „Az egészséges kor átlaga 64,9 évről 68,1 évre emelkedett, ami fontos szerepet játszik az emberek közérzetében” – nyilatkozta lapunknak Kusá. A világon Finnországban élnek a legboldogabb emberek.

A boldogság ranglistája

1. Finnország

2. Norvégia

3. Dánia

21. Csehország

39. Szlovákia

42. Lengyelország

69. Magyarország

156. Burundi

Először mérték fel a menekültek boldogságát

Azt, hogy mennyire boldog egy társadalom, befolyásolja az is, mennyire számíthat a család, a barátok támogatására, ez kelti az emberben a hovatar- tozást, ami fontos szerepet tölt be a szlovák társadalom- ban.

Zuzana Kusá szociológus, a Gallup intézet boldogságindexet figyelő jelentése kapcsán elmondta azt is, hogy a biztonságérzet nemcsak a bűnözés hiányában nyilvánul meg, hanem abban is, hogyan viszonyulunk az államhoz, és milyen lehetőségeink vannak, ha pénzügyi gondokkal küzdünk. „A pénz nem minden, de nem szabad alábecsülni annak szerepét sem, hiszen cserébe olyan szolgáltatásokat vásárolhatunk, melyek jelentősen javítják egészségünket, nem kell bizonytalanság miatt stresszes életmódot folytatnunk, és szabadon hozhatunk döntéseket” – magyarázta Kusá.

Az állam szerepe

Milyen változásokra lenne szükség, hogy boldogabb legyen a hazai társadalom? Kusá szerint fontos az állami támogatások szerepe, mint például az elérhető lakhatás, minőségi gyerekellátás és magasabb színvonalú oktatás. Ilyen erős államot azonban nem kívánnak a választók sem, mivel nem értenek egyet a magasabb adókkal (melyek a boldogabb lakossággal rendelkező, nyugati államokban működnek), nem bíznak abban, hogy a politikusok igazságosan használják fel a befolyt összeget – folytatta a szociológus.

A legboldogabb finnek

A felmérés abszolút győztese Finnország, amely elnyerte a világ legboldogabb országa címet. Az élmezőnybe ismét észak-európai országok tartoznak, mint például Norvégia, Dánia és Izland.

A boldogságskála másik végén Burundi látható, ahol a polgárháborúk és etnikai konfliktusok következtében annyira leromlott a helyzet, hogy helyezésben még a háborús Szíria is megelőzi. Más afrikai országok, mint például Ruanda és Tanzánia is a lista végén helyezkednek el.

Idén először a menekültek (országon belüli és nemzetközi migrációt egyaránt beleértve) hangulatára is külön hangsúlyt fektetve, 117 országban mérték fel a menekültek boldogságszintjét. Finnországban a menekültek is egyenlően boldogok. Ez azt is bizonyítja, hogy a boldogság nem veleszületett tulajdonság és nem feltétlenül egy bizonyos nemzet pszichéjéhez köthető, így pár éven belül akár Szlovákia is a legboldogabb országok közé tartozhat.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
iskolai zaklatás k

A gyerekek közel felét zaklatják – mindenhol megelőző intézkedésekre van szükség

Betört a házakba, autókat lopott – a nyomok egy tetteshez vezettek

Betört a házakba, autókat lopott – a nyomok egy tetteshez vezettek

FriderikuszPodcast

Eva Rezešová: Ötkor kivettek a zárkából és elvittek a csurmába (VIDEÓ)

Novak Djokovic
Frissítve

Djokovic nem indulhat az Australian Openen

koronavírus

Koronavírus – Háromezer felett az egy nap alatt regisztrált betegek száma, 48-an elhunytak

kötelező oltás

Ausztriából költöznek Sopronba a kötelező oltás miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.