Egyelőre sok a kérdőjel Kollár leváltása körül

Boris Kollárt jövő kedden megpróbálják leváltani a parlament elnöki pozíciójából
Pozsony |

A parlamenti képviselők egy csoportja elegendő aláírást gyűjtött össze egy rendkívüli ülés megnyitásához, melynek célja Boris Kollár (Sme rodina) házelnök leváltása lesz.

Boris Kollár nőverési botránya a múlt héten robbant be, amikor a házelnök a bulvársajtóban keringő információkra reagálva beismerte, 12 évvel ezelőtt felpofozta egykori élettársát, Barbora Richterovát. A házelnök azzal védekezett, hogy partnere komolyan veszélybe sodorta gyermeke életét azzal, hogy több méterre elhajította őt, és Kollár ijedtségében, a heves érzelmi reakció hatására adott pár pofont a nőnek. Richterová azonban teljesen mást állít. Szerinte nincs szó semmiféle dobálásról, pusztán átadta a gyermeket a Sme rodina vezetőjének, mert kicsit pihenni akart, ekkor azonban összevesztek, és Kollár végül eszméletlenre verte őt.

A házelnök viszont azt mondja, a nő ezzel a történettel akarja lejáratni őt a választási kampányban. Azt sem zárta ki, hogy az ügy mögött politikai háttérérdekek húzódhatnak, de azt már nem tisztázta, hogy szerinte milyen párt vagy pártok akarják tönkretenni a politikai karrierjét.

Leváltási kísérlet

A parlamenti képviselők egy csoportja a történtekre reagálva összegyűjtött 34 aláírást egy rendkívüli ülés megnyitására, amelyen le akarják váltani a házelnököt. Anna Mierna (Demokraták), az aláírásgyűjtés egyik kezdeményezője szerdán bejelentette, pártjából 15-en csatlakoztak az indítványhoz. Kollár leváltását az SaS frakciójából tizenegyen, az OĽaNO frakciójából pedig öten írták alá, illetve csatlakozott hozzájuk három frakció nélküli képviselő is, akik a Progresszív Szlovákiát és a Za ľudít erősítik.

Andrea Letanovská, a Demokraták listavezetője szerint a házelnöknek a botrány kirobbanása után azonnal távoznia kellett volna a pozíciójából.

„Boris Kollár megvert egy nőt, és beismerte, hogy újra megtenné. Szégyellnie kellene magát, vállalnia kellene a politikai felelősséget és le kellene mondania”

– jelentette ki. Továbbá hangsúlyozta, a rendkívüli üléssel a családon belüli erőszak elszenvedőinek nehéz helyzetére akarják felhívni a figyelmet. Szerinte a parlamentnek ezzel is jelet kellene küldenie a megvert nők felé, hogy van valaki, aki törődik velük. Éppen ezért felszólította a képviselőket, hogy döntsenek helyesen, ne a politikai jövőjükkel és a lehetséges koalíciókkal foglalkozzanak, hanem álljanak be a jó ügy mögé.

„Senki sem verhet nőket, soha. Még a parlament elnöke sem. Boris Kollárnak távoznia kell a politikából”

– tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy történtek fényében a Demokraták hajlandóak-e lennének együttműködni a Sme rodinával a választás után, Letanovská azt felelte, minden Boris Kollár viselkedésétől függ.

„Kérdéses, hogy bárki is hajlandó lesz tárgyalóasztalhoz ülni vele, mert az, hogy a védhetetlent próbálja védeni, nagyon rossz jelzés bármilyen választás utáni együttműködés szempontjából”

– fogalmazott Letanovská.

Parlamenti matematika

Eduard Heger korábbi miniszterelnök, a Demokraták elnöke kiemelte, egyéni tárgyalásokat kezdeményeznek a volt koalíció képviselőivel, hogy meggyőzzék őket a házelnök leváltásáról. Az exkormányfő bízik abban, hogy sikerül megnyitni az ülést.

„Nem tudom elképzelni, hogy a képviselők olyan jeleket akarnak küldeni az emberek felé, hogy a nők elleni erőszak elfogadható a számukra. Mert ez az ülés erről fog szólni. Az olyan kijelentések elítéléséről, amelyekkel megpróbálják legitimizálni a nők ellen elkövetett erőszakot”

– vélekedett a korábbi miniszterelnök.

A Sme rodina vezetője a hírekre reagálva már be is jelentette, hogy a rendkívüli ülést jövő keddre hívja össze. Kérdéses azonban, hogy a plénumban lesz-e egyáltalán elegendő képviselő az ülés megnyitására és a program elfogadására. Sok függ attól, milyen álláspontot választ az SaS és az OĽaNO frakciója.

Janka Bittó Cigániková, az SaS parlamenti képviselője úgy fogalmazott, teljesen megérti a párttársait, akik aláírták a Kollár leváltásával kapcsolatos indítványt, ugyanakkor ő maga nem tett így, mert nem tartja jó ötletnek, hogy az ülést egy valódi, rendszerszintű megoldás nélkül nyissák meg. Sokkal elfogadhatóbb lenne számára, ha például az isztambuli egyezmény ratifikációjáról tárgyalnának. Megjegyezte, egy tervezett utazás miatt valószínűleg nem lesz jelen a keddi ülésen, de ha mégis ott lenne, akkor feltehetően a házelnök leváltása mellett voksolna.

Az OĽaNO álláspontja

Igor Matovič, az OĽaNO elnöke azt állítja, Kollár titkos megállapodást kötött a többi párttal. A képviselők ugyanis szerdán úgy döntöttek, idő előtt lezárják a júniusi ülést, és végül nem szavaznak azokról a javaslatokról, amelyeket az első olvasatban már jóváhagytak. Köztük van jó néhány olyan törvénymódosítás is, amelyeket az OĽaNO képviselői terjesztettek be, mint például a politikusok anyagi felelősségvállalása. Ez azt jelenti, hogy ebben a választási időszakban már szinte biztosan nem szavaznak a kihagyott javaslatokról. Matovič szerint Kollár megállapodott a többi párt frakciójával, hogy idő előtt befejezik az ülést, cserébe pedig nem fogják támogatni Kollár leváltását. Arra az újságírói kérdésre, hogyan szavaznak majd a rendkívüli ülésén, az OĽaNO elnöke azt válaszolta, a frakció minden képviselője a saját lelkiismerete szerint dönthet. Hozzátette, személy szerint nem tudja elfogadni, hogy Kollár azt mondta, újra megtenné, amit tett, ezért még az ülés előtt ki kellene állnia a nyilvánosság elé, és bocsánatot kellene kérnie. Azt azonban nem jelentette ki egyértelműen, hogy a házelnök leváltása mellett szavaz majd. Marek Krajčí megjegyezte, az OĽaNO frakciója jövő kedden a lehető legnagyobb számban jelen lesz, és mindenképpen támogatni fogják az ülés megnyitását.

Kérdéses, hogy sikerült-e megnyitni a jövő keddi ülést, mivel az SaS és az OĽaNO nem fejezte ki egyértelmű támogatását

Megfigyelés

A nőverési ügynek egyébként már nemcsak magánéleti, hanem politikai vetülete is van. Richterová ugyanis azt állítja, hogy Kollár megfigyeltette őt. A Sme rodina elnöke tagadja a vádakat. Hamran István országos rendőrfőkapitány azonban nemrégiben elmondta, már a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) is vizsgálódik, mind a testi sértés, mind az esetleges megfigyelés ügyében. Hozzátette, valóban vannak arra utaló jelek, hogy három gépkocsi követhette Richterovát, amelyek akár állami tulajdonban is lehetnek. A sajtóban már megindultak a találgatások, hogy vajon Kollár a Szlovák Információs Szolgálatot (SIS) használhatta-e fel a nő követésére, amelynek vezetőjét, Michal Aláčot éppen a házelnök jelölte. Ódor Lajos miniszterelnök azt mondta, ha a nyomozás során bebizonyosodik, hogy az SIS-nek köze lehetett a megfigyeléshez, azonnal visszahívja Aláčot a pozíciójából.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?