Közélet

Beterjesztették a javaslatot, csak a beoltott gyerekek járhatnának óvodába

Pozsony | Tárcaközi egyeztetésre bocsátották azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében csak azokat a gyerekeket vennék fel az óvodákba, akik megkapták az oltási naptárnak és az életkoruknak megfelelő kötelező oltásokat. A törvényt az Egészségügyi Minisztérium terjesztette elő.
TASR

2019. május 3. 16:38

Kivételt képeznének azok a gyerekek, akik esetében a kezelőorvos igazolná, hogy immunisak a fertőzésekkel szemben, vagy tartós ellenjavallatok miatt nem olthatók be.

A módosítási javaslat szerint egy kollektív intézményben olyan feltételek uralkodnak, amelyek megkönnyítik a fertőzések behurcolását és terjedését. A közösségen belül a be nem oltott gyerekek a kórokozók forrásai lehetnek más gyerekek számára, akiket az ellenjavallatok miatt nem lehet beoltani, illetve a szervezetük képtelen a védekezésre. A tárca emiatt döntött a törvénymódosítás mellett.

Tekintettel arra, hogy az illetékes regionális közegészségügyi hivatalnak sürgős járványellenes intézkedéseket kell hoznia, ha ragályos betegség üti fel a fejét egy közösségben, az egészségügyi tárca bevezetné a gyermekek és fiatalok számára fenntartott intézményeket üzemeltető természetes személyek (vállalkozók) vagy jogi személyek esetében a járványellenes intézkedésekhez szükséges személyes adatok vezetésének kötelességét is.

A módosítási javaslat értelmében a továbbiakban nem minősülne szabálysértésnek a kötelező oltások megtagadása.

A javaslatot a kormány júniusban fogja tárgyalni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Orvoshiány van, ám a külföldi nem kell

Sokkoló: hibásan elvégzett vérátömlesztés miatt halt meg egy beteg a kassai kórházban

A lakosság csaknem fele egyáltalán nem spórol

Jóváhagyták a pozsonyi körgyűrű képviselői ellenőrzését

Grendel Gábor nem igazol át Kiska pártjába

Másfél kilós aranyrögöt talált egy ausztrál hobbikutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?