Dzurinda jött, látott, távozott

Egy hónapja annak, hogy Mikuláš Dzurinda bejelentette, csatlakozna a Kék Koalícióra átnevezett Spolu párthoz, s már hátat is fordított a mozgalomnak (TASR-felvétel)
Pozsony |

A politikába visszatérni szándékozó Mikuláš Dzurinda bejelentette, szakít a Kék Koalícióval. Az utóbbi formáció vezetője, Miroslav Kollár ugyanakkor már az OĽaNO-ból távozni készülő Eduard Hegerrel tárgyal.

Dzurinda mozgalma, a Modrí – Európska ľudová strana (Kékek – Európai Néppárt) keddi nyilatkozatában azt állítja, a Kollár vezette Kék Koalíció (korábban Spolu) nem tartotta be az egyezségüket, mi szerint a párt egy közös jobbközép politikai platform alapját fogja képezni. Dzurindáék ezért nem folytatják a közös munkát Kollárékkal. „Az ok egyszerű: A Spolu (amelynek új neve Kék Koalíció) nem képes vagy hajlandó abban a formában megvalósítani a közgyűlését, ahogy azt az együttműködésünk szándéknyilatkozata rögzíti” – fogalmaznak Dzurindáék, és felidézik, hogy a kérdéses kongresszust már február 12-én meg kellett volna tartani, de még most sem világos, mikor hívják össze. Hozzáteszik, nem részei valamiféle közös „jobboldali szereplő” létrehozásáról szóló tárgyalásoknak, de folytatni fogják a munkát.
Dzurindáék mindezt az után közölték, hogy Miroslav Kollár kedden reggel a közösségi oldalán egy olyan képet posztolt az ügyvezető miniszterelnökről, amely alatt Eduard Heger csapatával való közös tárgyalásokról ír. „Ma folyatjuk a jobbközép politikusok és pártok egyesítéséről szóló tárgyalásokat” – írja a Kék Koalíció elnöke, és hozzáteszi, a „régi” politikusokat akarja az újakkal összekötni. Kollár szerint heteken belül sor kerülhet a közgyűlésükre. A projektben Hegerrel is számolnak, kedden estére találkozót beszéltek meg a kormányfővel.

Kollár ugyancsak a közösségi oldalán reagált Dzurindáék nyilatkozatára, ahol azt írja, nem érti a lépésüket. „Döbbent és csalódott vagyok” – jelenti ki, és arról ír, egyelőre semmiféle hivatalos jelzést nem kaptak Dzurindáéktól, hogy nem vennének részt a Kék Koalíció projektjében. Kollár szerint ők betartották a megállapodást, átnevezték a pártjukat és márciusban tervezik összehívni a közgyűlésüket. 

Az immáron Kék Koalíció névre hallgató párt vezetője a közösségi oldalán azt írja, utoljára vasárnap beszélt Dzurindával és már akkor jelezte neki, más élvonalbeli politikusokkal is tárgyalni fog az előre hozott választás előtti együttműködésről. „Ma este Heger miniszterelnökkel találkozom” – tette hozzá Kollár, aki nem érti Dzurindáék lépését, hiszen szerinte minden a terv szerint halad. 

A Denník N arról ír, hogy a Kék Koalícióhoz csatlakozhat Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter, Rastislav Káčer külügyminiszter, Juraj Šeliga, a Za ľudí parlamenti képviselője, az OĽaNO-ból nemrég távozott polgári demokratikus platform, amelyet Ján Budaj környezetvédelmi miniszter vezet, de a Šanca és ODS parlamenten kívüli törpepártok is oda tarthatnak. A projekthez esetlegesen csatlakozó személyiségek között lehet még Robert Mistrík kutató, korábbi államfőjelölt, de nem zárható ki, hogy a kezdeményezéssel együtt fog működni a Lucia Ďuriš Nicholsonová nevével fémjelzett Alma (Jablko) nevű párt is.

Azt, hogy a parlamenten kívüli Spolut, amelyet eredetileg a Za ľudí listáján a törvényhozásba jutott Miroslav Kollár vezet, Kék Koalícióra nevezik át, Dzurinda a pártelnökkel közösen január 27-én jelentette be. Azóta azonban szinte semmit sem lehetett hallani a formációról, ezt az idézett közleményben Dzurindáék is nehezményezik. Ráadásul szerintük Kollárék többször elhalasztották már a Kék Koalíció közgyűlését, ahol Dzurindáék hivatalosan is csatlakozhattak volna a formációhoz. Az utóbbi időben a párt a közvélemény-kutató ügynökségek felméréseiben is szerepelt, az AKO szerint 1,3 százalékos, míg a Focus szerint kétszázalékos a támogatottsága. Az utóbbi ügynökség a politikusok bizalmi indexét is méri, eszerint Dzurindában, akinek a nevéhez a Gorilla-botrány köthető, az emberek 84 százaléka nem bízik és csak 12 százalék helyezi belé a bizalmát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?