Dubéci: Oldják fel a SIS statútumának kiegészítésének titkosítását

Martin Dubéci

Martin Dubéci, a Progresszív Szlovákia (PS) frakcióelnöke felszólította a kormányt, oldják fel a titkosítást a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) statúmának kiegészítéséről. Robert Kaliňák (Smer) védelmi miniszter a TA3 V politike vitaműsorában elmondta, nem lát ebben semmi problémát, de a törvényes eljárást be kell tartani.

Dubéci és Zuzana Števulová (PS) pénteken találkozott a SIS új igazgatóhelyettesével, Pavel Gašparral, aki a módosított alapszabály alapján a hírszerzés igazgatójának hatáskörével rendelkezik. „Azt kértük tőle, hogy ne az egész statútumot, hanem a kiegészítést oldja fel a titkosítás alól” – mondta Dubéci.

Kaliňák szerint nem Gašpar feladata, hogy jóváhagyja a SIS statútumának kiegészítésének titkosításának feloldását. „Ha egyszer valamit bizonyos szintű titkosítási minősítéssel láttak el, akkor annak feloldásához annak kell hozzájárulnia, aki azt azzal ellátta, aki a dokumentumot készítette” – reagált a miniszter.

Dubéci bírálta a szlovák diplomácia vezetőjének, Juraj Blanárnak (Smer) és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter találkozóját. „Propagandaeszközként szolgáltunk” – hangsúlyozta. Kaliňák rámutatott a kettős mércére. „Ha ugyanezt valaki nyugati vagy politikai ellenfelünk teszi, az legnagyobb rendben van” – mondta. Megismételte, hogy Szlovákia támogatja az Ukrajnának szánt európai szintű segélycsomagot.

A miniszter megerősítette, hogy a szlovák katonák esetleges ukrajnai részvételét a szlovák kormánynak és a parlamentnek jóvá kell hagynia. Ismételten kijelentette, hogy ellenzi bármely NATO-tagállam csapatainak bevonását az ukrajnai konfliktusba. Kaliňák beszélt a fiatal ukrán disszidensekben rejlő kiaknázatlan potenciálról is, akikre a helyi sorkötelezettségi törvény vonatkozik. Dubéci felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajnának lőszer formájában segítséget kell nyújtani. „Akkor lesz béke, ha az Oroszország megérti, hogy a harctéren nem fogja elérni a céljait” – hangsúlyozta.

A büntető törvénykönyv módosításának a Törvénykönyvben való közzétételével kapcsolatban Kaliňák kifejezte meggyőződését, hogy az igazságügyi minisztérium betartotta a törvényes kereteket. „Meggyőződésem, hogy a miniszter mindent a törvénnyel összefüggésben tesz. Először a törvényt kell közzétenni, majd az Alkotmánybíróság döntését” – mondta. Dubéci figyelmeztetett, hogy ha a törvény akár csak egy napig is érvényben lett volna, az „tömeges amnesztiához és a bűncselekmények elévüléséhez” vezetett volna.

Dubéci megismételte a progresszívek azon törekvését is, hogy megnyerjék a júniusi európai parlamenti választásokat. „A Smer, a Hlas és ez a koalíció nem az egyetlen, amely a Szlovákiát képviseli” – mutatott rá. Kaliňák legalább a Smer előző uniós választásokon elért eredményének megtartásáról beszél. „A fő cél az, hogy jelöltünk Szlovákiát akarja képviselni az EU-ban. Az ottani érdekeinket akarjuk érvényesíteni” – tette hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?