Drucker: Nem lesz sem vizitdíj, sem előjegyzési díj

Pozsony |

<p>Nem lesz sem vizitdíj, sem előjegyzési díj, az egészségügyi minisztérium nem tudott megegyezni az orvosok szakmai szervezeteivel, illetve nem tudott olyan javaslatot előterjeszteni, amely ezeknek is megfelelt volna.</p>

Nem támogatja az egészségügyi minisztérium az általános orvosok szervezetének javaslatát, akik úgynevezett „szolidaritási vizitdíj” bevezetésével javítanák a rendelőintézetek finanszírozását. Az orvosok állítják, hogy a jelenlegi finanszírozási feltételek mellett nem tudják működtetni a rendelőiket. „A szolidaritási díjat úgy kell értelmezni, mint a rendelőintézetek finanszírozása miatt kialakult válsághelyzet megoldását” – áll az általános orvosok szervezetének nyilatkozatában. A díj nagysága 2–4 euró között lehetne. Szerintük ugyanis a jelenlegi források csak a működési költségek kétharmad részét fedezik, ami megmutatkozik majd a betegellátásban is.

Az egészségügyi minisztérium azonban elutasítja a vizitdíj újbóli bevezetését. „Az orvosok nem kérhetnek semmilyen más díjat, kivéve a törvényben meghatározott igazolások díját – válaszolta lapunk kérdésére az egészségügyi tárca. – Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi rendszer marad érvényben, amelynek alapja az általános egészségbiztosítási rendszer keretében működő az egészségügyi ellátás.” Nem állítják vissza az előjegyzési díjat sem, pontosabban nem vezetik be annak a minisztérium által kidolgozott új változatát. A szaktárca azt javasolta, hogy az orvosok a hivatalos rendelési időn kívül fogadhassanak betegeket előjegyzésben. Ez azonban drágább lett volna, mint a korábban 10 euróban maximalizált előjegyzési díj: az orvosok 30 eurót kérhettek volna a betegtől. „Nem sikerült megegyezésre jutni az orvosszervezetekkel, ezért ezt a módosítást nem terjesztjük be” – tájékoztatott a szaktárca. Az orvosok ugyanis úgy vélik, hogy az új előjegyzési rendszer túlságosan drága lett volna, a betegek így nem igényelték volna, illetve túl sok adminisztrációs terhet rótt volna az orvosokra. (lpj, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?