Közélet

Drága a pelenka és a tesztcsík

Pozsony | Akár 20 millió euró is megtakarítható lenne, ha az egészségügyi minisztérium a gyógyszerekhez hasonlóan az egyéb egészségügyi segédeszközök és diétás készítmények árát is referenciaárhoz kötné.
Lajos P. János

2015. szeptember 29. 18:06

A gyógyszerárak referenciaértékhez való hasonlítása jelentős áresést eredményezett a gyógyszerpiacon, az így megtakarított összeget az egészségbiztosítók az egészségügyi ellátás más területein tudták felhasználni. A törvények előírják a receptre kapható egyéb egészségügyi segédeszközök és anyagok árának összehasonlítását is más európai országokban tapasztalt árakkal, ám ez a gyakorlatban nem működik. „Az egészségügyi segédeszközök árának a regulációját a gyakorlatban nem kényszerítik ki” – írja a pénzügyminisztérium Pénzpolitikai Intézete (IFP). Szlovákiában a legtöbb segédeszköz jóval többe kerül, mint a szomszédos országokban vagy más uniós államban.

„Ha a beszerzési árak a 60 legnagyobb tételt jelentő segédeszköz esetében a V3-as országokban tapasztalható legalacsonyabb árak átlagával lennének egyenlők, a megtakarítás csaknem 7 millió euró lenne – olvasható az IFP jelentésében. – A teljes kínálatra vonatkoztatva a megtakarítás optimista forgatókönyv esetén akár 20 millió euró is lehetne, ami a biztosítók teljes költségeit tekintve 14 százalékot tesz ki.” Az IFP által vizsgált 60 legnagyobb forgalmú segédeszköz ára teszi ki a biztosítók költségeinek egyharmadát, a V3-as országok pedig Csehországot, Lengyelországot és Magyarországot jelentik.

Nagy az eltérés a különböző tesztcsíkok, például a vércukorszint méréséhez használt tesztcsíkok esetében is, tapasztalta az IFP. „A glükózszint méréséhez használt tesztcsíkok ára azt mutatja, hogy ezen a területen hiányzik a konkurencia” – állítja az IFP. Ez a tesztcsík a V3-as országokban átlagosan mintegy 17 százalékkal olcsóbb, csak ezek esetében 1 millió eurót lehetne megspórolni. A legnagyobb megtakarítás az IFP szerint azonban az inkontinencia esetében használt segédeszközöknél, például a pelenkáknál lenne elérhető. „A lehetséges megtakarítás közel 5 millió euró, ami a hazai értékesítési árakat figyelembe véve 18 százalékos spórolást jelentene” – vélik az elemzők.

Habár a törvények már jelenleg is lehetőséget adnak a referenciaárak szigorú alkalmazására, az egészségügyi minisztérium csak most akar lépni. „Az egészségügyi segédeszközök árának referenciaárhoz való kötése az egészségügyi tárca és a pénzügyminisztérium közös projektje – tájékoztatta lapunkat Peter Bubla, az egészségügyi minisztérium szóvivője. – Az a cél, hogy már 2016 januárjától elinduljon a folyamat.” Az IFP több pontban foglalta össze ajánlásait, ezek között szerepel a pontos adatbázis kiépítése a segédeszközök árára vonatkozóan, és a törvényi szabályozás szigorítása, elsősorban magasabb büntetések bevezetése.
 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
biztosítás

Fontos tudnivalók a szociális és az egészségbiztosításról

Megérdemelt DAC-győzelem a szezon utolsó hazai meccsén

Megérdemelt DAC-győzelem a szezon utolsó hazai meccsén

Nagyfödémes

Odafigyeléssel csökken a hulladék

Osztrák Nagydíj – Bottasé a szezon első pole pozíciója

Osztrák Nagydíj – Bottasé a szezon első pole pozíciója

Ne mondjunk le a fürdőzésről, de legyünk óvatosak!

Ne mondjunk le a fürdőzésről, de legyünk óvatosak!

koronavírus

Közel harminc új fertőzöttet regisztráltak Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.