Közélet

Drága a pelenka és a tesztcsík

Pozsony | Akár 20 millió euró is megtakarítható lenne, ha az egészségügyi minisztérium a gyógyszerekhez hasonlóan az egyéb egészségügyi segédeszközök és diétás készítmények árát is referenciaárhoz kötné.
Lajos P. János

2015. szeptember 29. 18:06

A gyógyszerárak referenciaértékhez való hasonlítása jelentős áresést eredményezett a gyógyszerpiacon, az így megtakarított összeget az egészségbiztosítók az egészségügyi ellátás más területein tudták felhasználni. A törvények előírják a receptre kapható egyéb egészségügyi segédeszközök és anyagok árának összehasonlítását is más európai országokban tapasztalt árakkal, ám ez a gyakorlatban nem működik. „Az egészségügyi segédeszközök árának a regulációját a gyakorlatban nem kényszerítik ki” – írja a pénzügyminisztérium Pénzpolitikai Intézete (IFP). Szlovákiában a legtöbb segédeszköz jóval többe kerül, mint a szomszédos országokban vagy más uniós államban.

„Ha a beszerzési árak a 60 legnagyobb tételt jelentő segédeszköz esetében a V3-as országokban tapasztalható legalacsonyabb árak átlagával lennének egyenlők, a megtakarítás csaknem 7 millió euró lenne – olvasható az IFP jelentésében. – A teljes kínálatra vonatkoztatva a megtakarítás optimista forgatókönyv esetén akár 20 millió euró is lehetne, ami a biztosítók teljes költségeit tekintve 14 százalékot tesz ki.” Az IFP által vizsgált 60 legnagyobb forgalmú segédeszköz ára teszi ki a biztosítók költségeinek egyharmadát, a V3-as országok pedig Csehországot, Lengyelországot és Magyarországot jelentik.

Nagy az eltérés a különböző tesztcsíkok, például a vércukorszint méréséhez használt tesztcsíkok esetében is, tapasztalta az IFP. „A glükózszint méréséhez használt tesztcsíkok ára azt mutatja, hogy ezen a területen hiányzik a konkurencia” – állítja az IFP. Ez a tesztcsík a V3-as országokban átlagosan mintegy 17 százalékkal olcsóbb, csak ezek esetében 1 millió eurót lehetne megspórolni. A legnagyobb megtakarítás az IFP szerint azonban az inkontinencia esetében használt segédeszközöknél, például a pelenkáknál lenne elérhető. „A lehetséges megtakarítás közel 5 millió euró, ami a hazai értékesítési árakat figyelembe véve 18 százalékos spórolást jelentene” – vélik az elemzők.

Habár a törvények már jelenleg is lehetőséget adnak a referenciaárak szigorú alkalmazására, az egészségügyi minisztérium csak most akar lépni. „Az egészségügyi segédeszközök árának referenciaárhoz való kötése az egészségügyi tárca és a pénzügyminisztérium közös projektje – tájékoztatta lapunkat Peter Bubla, az egészségügyi minisztérium szóvivője. – Az a cél, hogy már 2016 januárjától elinduljon a folyamat.” Az IFP több pontban foglalta össze ajánlásait, ezek között szerepel a pontos adatbázis kiépítése a segédeszközök árára vonatkozóan, és a törvényi szabályozás szigorítása, elsősorban magasabb büntetések bevezetése.
 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Párkány

Az a legfontosabb, amit a gyerek kérdez

f

Felgyújtották a párkányi oltóközpont tábláját

richard sulík

Rimaszombati ipari park: megvan az első nagy beruházó

fotó

Pozsonyban újabb tüntetések várhatók, Kotleba a főváros teljes lezárásával fenyegetőzik

Ivan Korčok

Korčok: Magyarország vezetői tartsák tiszteletben a Szlovák Köztársaságot

Gyűrűk Ura

Tévésorozat készült a Gyűrűk Urából

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.