Dostál okirat-hamisítással vádolja Pellegrinit

Peter Pellegrini frissen megválasztott államfőt okirathamisítással vádoljál (TASR)
Pozsony |

Peter Pellegrini (Hlas) frissen megválasztott államfő még nem foglalta el helyét az elnöki palotában, máris gyanúba keveredett. Ondrej Dostál (SaS-frakció) ellenzéki parlamenti képviselő arra hívta fel a figyelmet, Pellegrini megválasztásának másnapján úgy nyilatkozott, még nem tudja pontosan mikor mond le házelnöki pozíciójáról. Ezt a kijelentést azonban az után tette, hogy elvben  aláírta azt az okiratot, amelyben átruházta a házelnöki jogköreit Peter Zsigára (Hlas).

Az Alkotmány értelmében, ha a megválasztott államfő korábban parlamenti képviselő volt, megválasztásának időpontjától kezdve nem élhet törvényhozási mandátumának és tisztségének jogköreivel. Ez azt jelenti, az eredmények kihirdetésének időpontjától kezdve, azaz április hetedikétől Pellegrini hivatalosan már nem töltheti be képviselői és parlamenti házelnöki tisztségét, azaz nem szavazhat és nem hívhat össze üléseket.  A Markízának azonban április hetedikén még így nyilatkozott

„Időzítenem kell többek között azt is, mikor mondok le parlamenti képviselői tisztségemről. Ez biztosan nem az elkövetkezendő napok és hetek kérdése lesz és nem is a mai ülésen döntöm el, mikor tegyem meg”. 

A rákövetkező nap Pellegrini elnézést kért, amiért kijelentésének idejében még nem tudatosította az alkotmányban rá vonatkozó határozatot.

A parlament honlapján ugyanakkor április hatodikai aláírással szerepel a rendelet, amely értelmében az államfőnek választott Pellegrini átruházza a parlament házelnökének jogköreit Peter Žigára (Hlas). 

Dostál a közösségi médián közzétett bejegyzésében azonban arra hívja fel a figyelmet, a rendelet több szempontból is gyanús. Elsősorban az időpontban, amikor Pellegrini aláírta a rendeletet még nem hirdették ki hivatalosan az államfőválasztás eredményét. Másrészt Pellegrini maga nyilatkozatot úgy a rendelet állítólagos aláírásának másnapján, hogy még nem tudja mikor hozza meg a döntést. A dokumentum részletire kattintva az is kiderül, hogy április 8-án keletkezett. 

„Hogyan írhatott volna alá Peter Pellegrini 2024. április 6-án, szombaton egy olyan határozatot, amelyet csak április 8-án, hétfőn írtak meg?” 

– írja Dostál közösségi oldalán. 

Dostál szerint a feljebb említett tények azt a gyanút támasztják alá, hogy Pellegrini a szóban forgó okiratot valóban csak április 8-án írta alá, amikoris hivatalosan már nem töltötte be a parlament házelnökének pozícióját, azaz a dokumentumon szereplő dátumot utólag módosították. 

Patrícia Medveď Macíková a Hlas szóvivője szerint Pellegrini Žiga megbízását a választási éjszakán, április 6-án „egyéb adminisztratív tennivalók mellett” írta alá. A Denník N-nek továbbá úgy nyilatkozott, Žiga megbízása a házelnöki feladatkörrel korábban is a „standard eljárás” része volt, amelyet akkor is alkalmaztak, ha a házelnök külföldön tartózkodott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?