Közélet

Döntött a kormány, emelkedik a hulladéktárolási díj

Pozsony | Támogatásra talált a kormányban Sólymos László környezetvédelmi miniszternek a hulladéktárolási díj növelésére vonatkozó javaslata, amely 2019. január 1-én léphet érvénybe. A javasolt új rendszernek köszönhetően az önkormányzatok által a vegyes hulladék lerakón való tárolásáért kifizetett összeg az osztályozás mértékétől függ majd - írja a tárca közleményében.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. augusztus 22. 13:02

„Az új törvényjavaslatnak nem az a célja, hogy minél több pénzt szedjünk be az önkormányzatoktól, vagy büntessük őket. A cél, hogy a hulladék nagyobb arányú szeparálására motiváljuk a településeket” – magyarázta Sólymos hozzátéve, hogy a díj összege a következő három évben fokozatosan emelkedni fog.

A tervezett változtatásokat elsősorban azok a települések érzik majd meg, amelyekben alacsony a szelektált hulladék aránya. Ugyanakkor azok a települések, melyek lakói becsületesen osztályozzák a szemetet, végeredményben kevesebbet fizetnek majd, mint jelenleg.

 

2018. augusztus 21. 14:00

Három fontos környezetvédelmi törvényről tárgyal a kormány

„Az érvényes díjszabás szerint az Európai Unión belül nálunk a legalacsonyabb a hulladéktárolási díj, ennek köszönhetően hulladéklerakó-nagyhatalommá vált az ország, a hulladék kétharmada ugyanis lerakón végzi. Itt az ideje változtatni ezen” – tette hozzá a tárcavezető.

Az Eurostat 2016-os adatai szerint Szlovákiában a legalacsonyabb a újrahasznosított és komposztált hulladék aránya (kb. 23 százalék). A települési hulladék többségét lerakón tároljuk (66 százalék) vagy elégetjük (11 százalék) és csak 23 százalékot hasznosítunk újra vagy komposztálunk. A szlovákiai kétharmaddal szemben az unióban átlagosan a hulladék 28 százaléka kerül lerakókra. Ha teljesíteni akarjuk az EU célkitűzéseit, 2035-re 25 százalék alá kell szorítani a lerakón tárolt hulladék arányát, 2040-re pedig 10 százalék alá. Emellett Szlovákiának növelnie kell az újrahasznosítás arányát is. 2025-ig a települési hulladék 55 százalékát, 2030-ra pedig már a 60 százalékát újra kell hasznosítani.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Önrész nélkül már nincs lakáshitel

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Továbbra is migránsokkal riogat a Fidesz

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

Hétfőtől teljes útlezárás lesz a Nánai úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?