Közép-Európában elsőként vezetjük be az italcsomagolás betétdíjas rendszerét

PET-palack
Pozsony |

A kormány ma elfogadta az italcsomagolásra vonatkozó betétdíjas rendszerről szóló jogszabályt, amely jelentős mértékben csökkenti majd a természetben eldobott palackok és dobozok mennyiségét - írja a zöldtárca közleményében.

 

Évente közel egymilliárd PET-palack kerül forgalomba az országban, ebből mintegy 400 millió hulladéklerakón, vagy ami még ennél is rosszabb, a természetben végzi. A visszaváltásnak köszönhetően az italcsomagolás kb. 95 százaléka oda kerülhet, ahova való, vagyis az újrafeldolgozó létesítményekbe.

„Amikor bejelentettem a szándékomat, megkérdezték tőlem, hogy a visszaváltás rendszere Szlovákiában támogatásra talál-e. Már a múltban is voltak próbálkozások a bevezetésére, de a politikai akarat hiánya miatt ezek zátonyra futottak. Ma pedig a kabinet jóváhagyta a vonatkozó törvényt” – jelentette ki Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter.

„Teljes mértékben támogatom a műanyag palackok betétdíjas rendszerének bevezetését Szlovákiában. A műanyag csomagolás elárasztja környezetünket, ezért kötelességünk mindent megtenni azért, hogy ez megváltozzon. Azokban az országokban, ahol a visszaváltás működik, a gyakorlat azt mutatja, hogy ez a helyes út. Naponta több mint 4 tonna műanyag kerül a Dunából a Fekete-tengerbe. Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk annak érdekében, hogy országunk ne járuljon hozzá ahhoz a tendenciához, hogy a folyókban, a tengerekben és az óceánokban több műanyag legyen, mint a hal” - mondta Peter Pellegrini miniszterelnök.

Az elmúlt években több politikus is szorgalmazta az utcán és a természetben halmozódó műanyag palackok és dobozok mennyiségének csökkentését, általában sikertelenül. Jelentős előrelépést 2018 végén sikerült elérni, amikor Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter átfogó jogszabálytervezetet terjesztett elő, a Környezetpolitikai Intézet tanulmánya alapján. A visszaváltási rendszer bevezetését nyíltan támogatják a horgászok, mezőgazdászok, vízgazdálkodási szakemberek, természetvédők szakmai és önkéntes szervezetei is.

Az új jogszabály szerint csak a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek lesznek kötelesek bevezetni a visszaváltást. De feltételezhető, hogy idővel a kisebb boltok is csatlakoznak a rendszerhez. A törvénytervezet a PET-palackok esetében 12, a fém italdobozok esetében pedig 10 centes betéti díj bevezetésével számol. A javaslatot még jóvá kell hagyni a parlamentnek, és miután az államfő is aláírta, 2020. január 1-jén léphetne életbe. A gyakorlatban pedig 2022-ben, a teljes logisztikai rendszer kiépítését és a visszaváltó automaták üzembe helyezését követően indulhatna a visszaváltás. A környezetvédelmi minisztérium közben a közösségi hálón elindította a #zazalohovanie kampányt, mely során a nyilvánosság is kifejezheti támogatását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?