Közélet

Dél-szlovákiai csataterek

Három nap múlva szavazunk, egy nappal a kampánycsend beállta előtt végignéztük, Dél-Szlovákiában, hol ki nyerhet és miért. Ezúttal keletről nyugat felé haladva mutatjuk be a csatatereket.
author
Mózes Szabolcs

2014. november 12. 19:49

Királyhelmecen nyolc év után változás lesz. A független Balog Csaba, aki 2006-tól irányította a várost, már nem kért a polgármesterségből. Indul viszont az MKP „örökös jelöltje” Pásztor István, aki 1990–2002 között volt a bodrogközi város első embere – azóta viszont három választást vesztett el, folyamatosan csökkenő támogatottsággal. Legfőbb kihívója az a Pataky Károly lesz, akit a Híd a Smerrel és a szlovák jobboldali pártokkal együtt indít. Rajtuk kívül még két független méretteti meg magát. Nagykaposon heten jelentkeztek be a versenybe, a függetlenként induló Petrikán Péter polgármester fő kihívója az MKP-s Mihók Gábor lehet, aki keleten a párt egyik erős emberének számít.
 
CT-eredményre várva
Kassán sokáig úgy tűnt, nagy csatára lesz kilátás a kormánypárt és a jobboldal között, ám a korábbi felmérések szerint – melyekről csak nem hivatalos adatok szivárogtak ki – Richard Raši utcahosszal vezetett Rudolf Bauer előtt. Kérdéses, az utóbbi napok eseményei – a Sieť és a Híd jelöltjének visszalépése Bauer javára, valamint a Raši „mentorának” tartott Pavol Paškát érintő CT-botrány – mennyire keverik meg a kártyákat. A valószínűbb forgatókönyv Raši újrázása.
 
Szepsiben közel két évtizedig szinte formalitásnak számított a választás: a betonbiztos regionális pozíciókkal bíró Zachariaš István a rendszerváltás óta mindegyiket megnyerte. Még tavasszal is úgy volt, hogy ismét indul, ám meglepetésre nyáron visszakozott, ez pedig felkavarta az állóvizet. Három független mellett saját jelöltet indít az MKP, illetve a Smer, a Híd a szlovák jobboldali pártokkal közös jelöltet indít. Szinte megjósolhatatlan, a félig magyar, de erős roma kisebbséggel bíró városban ki lehet a befutó.
 
Nem úgy Rozsnyón, amely az elmúlt 24 évben több városvezetőt is „elfogyasztott”, 2012-ben pedig pótválasztásokat kellett tartani. Az akkor győztes Burdiga Pál most biztos befutónak tűnik. Olyannyira, hogy az MKP, a Smer és a Sieť nem is indított külön jelöltet, támogatóként a Híd elnökségi tagja mögé sorakozott fel.
 
Lesz nevető harmadik?
Tornalján is több polgármester váltotta egymást az utóbbi 24 évben, a város közben gyakorlatilag csődbe is ment. 2010-ben Szögedi Anna nyerte a választást, s most is az MKP jelöltje (a Smerrel közösen indították) számít a legesélyesebbnek. Rajta kívül még hat független méretteti meg magát.
 
Rimaszombatban négyen indulnak, hárman a győzelem esélyével. Jozef Šimko (független) négy éve vezeti a várost, ezúttal az MKP is őt támogatja – ha nyer, a párt egy polgármester-helyettesi posztot kap. A Híd Orosz István helyi iskolaigazgatót indítotja, a Sieť is őt támogatja, a Smer pedig Dušan Hlinkát. Kérdéses, mennyire fognak megoszlani a magyar szavazatok, s hogy a papíron többségben lévő szlovákok – valamint a romák – kire voksolnak.
 
Az MKP és a Híd Füleken is összecsap. Előbbi Szvorák Zsuzsát indítja, a Híd pedig a független Agócs Attilát, a helyi vármúzeum igazgatóját támogatja. Ha a két magyar sikeresen üti ki egymást, akkor ismét a nevető harmadik, a Smer, a KDH és az SNS által indított Jaromír Kaličiak örülhet – négy éve ez volt a forgatókönyv.
Losoncon függetlenek csapnak össze, az MKP vezető gömör-nógrádi politikusának számító Csúsz Péter sem pártlogóval indul (a városban 10% körüli a magyarok aránya). Az egyik legnagyobb esélyes a jelenlegi polgármester, Alexandra Pivková.
 
Megdönthető Oravec?
Léván már régen nem a magyarok döntik el a választást, magyar jelölt ezúttal sem indul. A kérdés az lesz, sikerül-e valakinek legyőznie a várost 11 éve irányító Štefan Mišákot. Érdekesség, hogy a jelenleg a Smer és az SNS jelöltjeként induló Mišák négy éve még a Smer és a Híd jelöltje volt. Léva azon nagyon kevés város közé tartozik, ahol közös listát állított az MKP és a Híd.
 
Ipolyságon biztosan váltás lesz: a hidas Lőwy János nem indul, Bugárék Baráti Tamást jelölték. Itt is összecsap a két magyar párt, az MKP ugyanis Oros Zoltánt indította, rajtuk kívül még hét független is csatasorba állt. Zselizen a 2006 óta polgármesterkedő Bakonyi Pál (független) lehet a befutó, sem hidas, sem MKP-s ellenfele nem lesz.
 
Párkányban a fő kérdés ugyanaz, mint az elmúlt 20 évben: sikerül-e valakinek megelőznie Ján Oravecet. A várost a rendszerváltás óta vezető Oraveccel három független méri össze erejét. Az MKP és a Híd sokáig kereste, kit támogasson, végül mindkét párt, sőt a Smer is Szabó Eugenre voksolt – akit legutóbb a hírhedt zenélő ház tulajdonosa is megtámogatott. Rajtuk kívül még két független jelölt indul.
 
Érsekújvárban is a függetlenek csapnak össze – a kampány az utóbbi két hétben eldurvult. A legjobb esélyekkel a tapasztalt Pischinger Gejza vág neki a választásnak, aki 12 éve vezeti a várost, ám az utóbbi hetekben a Smer, a Híd és több szlovák párt által is támogatott Klein Ottokár nagyon belehúzott a kampányba.
 
Komárom: összefogás vagy független győztes?
Komárom az egyetlen magyarlakta város, ahol a Híd és az MKP közös polgármesterjelöltet indít. Czíria Attila az MKP helyi képviselője volt, két fő kihívója van: az önkormányzati és civil ügyekben régi motorosnak számító Stubendek László, valamint a várost 2010 óta irányító Anton Marek (mindkettő független). Stubendek négy éve (az MKP színeiben) Bastrnák Tibort megelőzve második lett. A jelöltlista-állítás kissé megtépázta az MKP sorait, Stubendek párttagsága automatikusan fel lett függesztve. A két párt erőforrásait nem kímélve masszívan támogatja Czíriát, ám az utóbbi hetek eseményei (többet foglalkozott Stubendekkel, mint a saját programjával; Berényiék még Orbán Viktorhoz is elvitték) arra engednek következtetni, hogy Komáromban szoros lesz a befutó, annál is inkább, mert Marek népszerűsége az utóbbi négy évben megkopott.
 
Ógyallán biztosan váltás lesz, a várost több cikluson keresztül irányító Zemko Margit nem indul. Van viszont tíz jelölt, hármat kivéve függetlenek. Az MKP a korábbi polgármester, a 2010-ben meggyilkolt Basternák László özvegyét, Basternák Ildikót indítja, a Híd a függetlenként induló alpolgármestert, Lovász Károlyt támogatja.
 
Gútán Horváth Árpád (MKP) számít a legnagyobb esélyesnek, négy éve ötször több voksot kapott, mint kihívója, a független Angyal Béla. Angyal ezúttal is megméretteti magát.
 
Csallóközben az MKP lehet a nyerő
Somorján nincs is kihívója az MKP jelöltjének, a várost botrányok nélkül vezető Bárdos Gábornak. Sokáig úgy tűnt, a Híd Érsek Árpádot, a párt helyi erős emberét indítja, ám állítólag az általa rendelt felmérések szerint nem lett volna esélye, így végül csak képviselőnek indul.
 
Dunaszerdahelyen is az MKP-nak áll a zászló, főként a Hídon belüli ellentétek miatt. A lappangó feszültség a szeptemberi jelöltlista-leadáskor tört felszínre. A Híd helyi képviselőinek egy része lemaradt a listáról, a végül függetlenként induló jelöltek állítása szerint a párt helyi erős embere, Nagy József „puccsolta meg” őket. A várost négy éve vezető Hájos Zoltán (MKP) legfőbb kihívója a Nagy emberének számító Csicsai Gábor hidas parlamenti képviselő lesz, ám Dakó Sándor (független) is több választáson indult a Híd színeiben. Egy másik független, a „jednotás” Kulcsár Lajos a párt alapításakor volt jelen szponzorként, a következő független jelölt, Sebök Pál pedig szeptemberig a Híd helyi alapszervezetének alelnöke volt.
 
Nagymegyer érdekes ütközet elé néz. A négy éve épphogy csak győztes Néveri Sándor (MKP) egyik kihívója az a Samuel Lojkovič lesz (független), aki több cikluson keresztül vezette a várost, mígnem nem sokkal a 2006-os választások után korrupcióért elítélték. 2007-ben a pótválasztáson őt az a Ladislav Rudický váltotta (időközben elhunyt), akinek fiát, Norbert Rudickýt a Smer indítja.
 
Galántai helycsere
A regionális politika néha kiszámíthatatlan. Ladislav Maťašovský négy éve a Híd jelöltjeként győzött Galántán, idén függetlenként az MKP és az SDKÚ állt be mögé. Rajta kívül a választások esélyesének számít a Híd, a Sieť és a Nova színeiben induló Takáč Zsolt is. Szorítóba lép az országosan ismert ökölvívó, Kovács Tamás („művésznevén” Tomi Kid) is, ám meglepetés lenne, ha ezt a menetet ő nyerné. Vágsellyén a várost több ciklus óta irányító Martin Alföldi (Híd, KDH, Sieť) számít a legesélyesebbnek.
 
Szencen csak független jelöltek (öt) indulnak, Karol Kvál a legnagyobb esélyes. Az MKP, a Híd és több szlovák jobboldali párt által támogatott polgármester sorozatban negyedszer győzhet – legutóbb hétszer több voksot kapott, mint a második helyen végzett jelölt. 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Káčer: Nem hagyunk fel Ukrajna támogatásával

Káčer: Nem hagyunk fel Ukrajna támogatásával

Juraj Šeliga

Šeliga azt veti az SaS szemére, hogy nincs B terv

Peter Pellegrini

A Hlas képviselői a kormány leváltására fognak szavazni

alma k

Ne hámozzunk meg minden zöldséget és gyümölcsöt!

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

fd

KVÍZ: Narvál, okapi... Milyen állatokat rejtenek a következő nevek?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.