Közélet

Danko: A szlovákoknak és a cseheknek egységesen kell fellépniük az EU-ban

Prága | A szlovákok és a csehek mérleget készítenek az együttélés száz évéről. A közös állam felbomlása ellenére a két nemzetet összeköti a közös cél, az azonos értékek, a kölcsönös tisztelet és az őszinte barátság, véli Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke, aki minderről a cseh parlament szerdai ülésén beszélt. Ez utóbbin a Cseh-Szlovák Forradalmi Nemzetgyűlés első ülésének századik évfordulójáról emlékeztek meg.
TASR

2018. november 14. 18:22

Andrej Danko - TASR-felvétel

Danko szerint mindkét országnak egységet kell mutatnia a soron következő európai parlamenti választások előtt, és az Európai Unió (EU) keretében meg kell nyitniuk olyan közös témákat, mint például az élelmiszer-minőségért folytatott harc.

„A közös állam felosztása után ismét találkoztunk a közös európai házban. Az EU tagjai vagyunk, melyet szuverén nemzetállamok csoportosulásának tartunk. A soron következő európai parlamenti választások előtt mutassuk meg Európa maradékának, mennyire egységesek vagyunk” – jelentette ki Danko.  

A házelnök örömét fejezte ki amiatt, hogy Csehország és Szlovákia a visegrádi négyek (V4) dinamikus tagjai, és hogy mindkét állam elismert partner az európai porondon.

Danko véleménye szerint Szlovákiának és Csehországnak az EU-val összefüggésben új témákat is meg kell nyitnia. „Problémáink vannak az áruházláncokkal, amelyek megfojtják az élelmiszertermelőinket és a mezőgazdászainkat. Küzdünk az állampolgárainkat megillető jogért, hogy ugyanolyan minőségű élelmiszert kapjanak, mint az Unió nyugati felének lakói. Ezúton is köszönetet kell mondanom a cseh kollégáknak, akik mellettünk álltak ebben a küzdelemben” – mondta a szlovák házelnök a cseh parlament Képviselőházában.

 

2018. november 10. 17:34

Danko beszédet mond a cseh parlamentben

Danko hangsúlyozta annak szükségességét is, hogy az EU tagállamai megőrizzék a nemzeti identitásukat. „Az EU nem arról szól, hogy az egyes államok összeolvadnak egy szuperállamba. Az EU-projektnek meg kell őriznie a tagállamai nemzeti identitását” – húzta alá Danko, hozzátéve: ezen a téren támaszkodhatunk a történelmi tapasztalatokra. Úgy véli, hogy ha az Osztrák-Magyar Monarchia átlépte volna a saját árnyékát, és megadta volna a nemzetiségeinek a szabadságot, talán még ma is létezhetne.

„Legyen számunkra figyelmeztető jel a brexit is. Ne engedjük meg, hogy Schengen veszélybe kerüljön” – zárta Danko.

Andrej Danko az első szlovák politikus, aki beszédet mondhatott a cseh parlamenti képviselők előtt. Borisz Jelcin és Paul Ryan után egyben a harmadik külföldi politikus, aki az önálló cseh állam történetében ilyen lehetőséget kapott.

A cseh parlament a harmadik külföldi törvényhozó szerv, amelyben a szlovák parlament elnöke felszólalhatott. Danko tavaly beszédet mondott az orosz Állami Dumában, idén júniusban pedig a szerb parlamentben is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Januártól 30 eurót kérhetnek a kezelésért

Pellegrini megérti, hogy az embereket irritálja a képviselői fizetések ugrásszerű növekedése

Dulakodás alakult ki Párizsban a sárgamellényesek újabb tüntetésén

Az oktatás és a turizmus Nagyszombat megye jövő évi prioritása

Igazgatóváltások a megyei kulturális intézmények élén

Hosszú: ez egészen más világbajnokság volt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?