Közélet

Danko 72 oldalas kisdoktorijából 63 oldal plágiumgyanús

Pozsony | Miroslav Hužvár, a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem (UMB) Akadémiai Szenátusának alelnöke a média által is tárgyalt kisdoktori munkákkal kapcsolatban egyéni mulasztásokról, az eljárásban érintett mindkét fél kudarcáról beszélt. A szenátus indítványozta annak a különleges bizottságnak a létrehozását, amelynek az egyetemen készült kisdoktori munkákkal kapcsolatos plágiumgyanú kivizsgálása volt a feladata. A bizottság a szenátus pénteki rendkívüli ülésén tájékoztatott a vizsgálati eredményekről.
TASR

2019. január 11. 18:12

danko doktorija
Kép: RTVS

A szenátus ülését követően az UMB honlapján közzétették a részletes jelentést. Ebben az áll, hogy

JUDr. Andrej Danko 72 oldalas kisdoktori munkájából 63 oldal nagymértékű egyezést mutat a feltüntetett forrásokkal.

„A munka tartalmaz olyan részeket is, amelyeket a szerző a forrásmunkákhoz képest kis mértékben átalakított, a munka legnagyobb része azonban nagymértékű egyezést mutat a forrásokkal, néhány helyen a tagolás, a fejezetek és alfejezetek is egyeznek” – áll a jelentésben.  

A másik, JUDr. Daniel Pisák által írt, 74 oldalas munka esetében a bizottság megállapította, hogy 64 oldal mutat egyezést a forrásokkal. „Ugyanúgy, ahogy JUDr. Andrej Danko munkája, ez is tartalmaz olyan részeket, amelyeket a szerző a forrásmunkákhoz képest kis mértékben átalakított, a munka legnagyobb része azonban ebben az esetben is nagymértékű egyezést mutat a forrásokkal, néhány helyen a tagolás, a fejezetek és alfejezetek is egyeznek” – olvasható a jelentésben.  
 

A vizsgálati eredmények szerint a két munka tartalmilag nagymértékben megegyezik, csupán a szóhasznált szintjén mutathatók ki kisebb eltérések. 

Így reagált Danko a Bél Mátyás Egyetem vizsgálatának eredményére

2019. január 11. 15:18

Így reagált Danko a Bél Mátyás Egyetem vizsgálatának eredményére

„Az egyetem belső rendszerében felállított előírásokat nem sértették meg. A média által is tárgyalt kisdoktori munkák esetében részben az egyetemet mint intézményt terheli a felelősség abban az értelemben, hogy annak idején nem voltak pontosan meghatározva a tudományos publikálás szabályai, amelyek mindenkire nézve kötelező érvényűek lettek volna, ezek számonkérése tehát logikus módon nem lehetséges” – hangsúlyozta pénteken Hužvár.

A szenátus ezzel összefüggésben elfogadott egy határozatot, mely szerint az egyetem nevében vállalja a felelősséget az akadémiai etika megsértésének eseteiért az UMB Jogi Karán publikált kisdoktori munkákkal összefüggésben, mely esetek bizonyítást nyertek.

Egyben felszólította az egyetem vezetőségét és az egyetemi dolgozókat, hogy a hasonló esetek elkerülése végett alaposan vizsgálják felül az időközben bevezetett intézkedéseket. „Az egyetemi oktatókat és a kutatómunkát végző dolgozókat továbbá arra fogjuk inteni, hogy szigorúan tartsák be az akadémiai etika szabályait, jó példát mutatva ezáltal a hallgatóknak” – szögezte le Hužvár.

Az alelnök szerint a szenátus támogatja a tudományos fokozatok visszavonásának lehetőségét biztosító törvényjavaslatot, ugyanakkor leszögezi, hogy ez annak a felsőoktatási intézménynek a kizárólagos joga, amely odaítélte a titulust. „A döntést a bíróságok természetesen utólag megvizsgálhatják” – fűzte hozzá.

A szenátus pénteken nem tette közzé azoknak a személyeknek a névsorát, akik a média által tárgyalt kisdoktori munkák esetében részt vettek a rigorózus eljárásban. „Jelenleg nincsenek munkaviszonyban egyetlen szlovákiai felsőoktatási intézménynél sem. Egyikük már nem él” – jegyezte meg Hužvár. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Liszka József és Ág Tibor a SZMNT 1994. áprilisi komáromi közgyűlésén (Forrás: A Fórum Kisebbségkutató Intézet Etnológiai Központjának fotótára)

Az egykori Szlovákiai Magyar Néprajzi Társaságról

Max Verstappen
Frissítve

Verstappen nyert Silverstone-ban

Ozark

SOROZATDARÁLÓ: Könyvelőből lett egy drogbáró jobb keze

(Fotók: Mirkó István

Otthonunk, a hátsó füves

rendőrség illusztráció

Kizuhant az ablakon egy kétéves gyerek

Gyöngyösbokréta ünnep, Léva, 1935 (Forrás: digitalisemlekezet.eu/Fórum Kisebbségkutató Intézet)

Porlik, mint a szikla? – A népszámlálási kampányról

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.